Singurul schit romanesc de pe muntele Athos se zbate sa supravietuiasca

marți, 09 iulie 2002, 23:00
5 MIN
 Singurul schit romanesc de pe muntele Athos se zbate sa supravietuiasca

Locul unde n-a calcat picior de femeie
In Bacau exista de citeva luni Asociatia "Prodromul", infiintata pentru a salva schitul romanesc de pe muntele Athos. Despre asociatie nu se stie nici printre preoti, cu atit mai putin printre credinciosii de rind. Initiatorul acestui generos demers, de ajutorare a Schitului prodromul, este un cunoscut om de afaceri, Mihai Slic, patronul firmei SSAB AG. Mihai Slic nu are in gind sa se puna bine cu Dumnezeu, ci a fost impresionat de calugarii de pe Muntele Athos si revoltat de indiferenta autoritatilor romane.
Mihai Slic: "In primavara anului trecut, m-am intilnit intimplator cu un prieten din piatra Neamt care -coincidenta! – are acelasi nume cu mine, dar scris altfel: Schlic. Din vorba in vorba, am aflat ca merge la Muntele Athos, unde are un unchi calugar. Nu stiam mare lucru despre acest centru al ortodoxiei si invitatia pe care mi-a facut-o a sunat tentant. Aveam viza de un an pentru Grecia, m-am urcat in masina si am plecat. A fost o experienta care mi-a schimbat viata". Cei doi "Slic" au lasat masina in portul Uropolis, unde i-a asteptat un calugar, si au plecat cu vaporul spre muntele unde femeile nu pot ajunge decit cu privirea. A urmat un drum sinuos, pe cararile prafoase ale muntelui, si primul popas: Schitul Prodromul. Este singura citadela romaneasca de credinta, care supravietuieste pe Muntele Athos. Locul era aflat in paragina si a fost cit pe ce sa pierdem si aceasta ultima dovada de ortodoxie.
27 de calugari muncesc de dimineata pina seara
In 1978, parintele Petronius a ajuns la Prodromul. A gasit un schit darapanat, in care mai erau sase calugari. Doctor in matematica si un om de o vasta cultura, parintele Petronius nu a dezarmat in fata dezastrului. A inceput sa trimita scrisori la firme din tara si sa
solicite ajutorul. Unii i l-au dat, altii nu. A dezbracat haina monahala si a refacut schitul, cu miinile lui si cu putinii calugari din preajma. "La 82 de ani, parintele Petronius este ca spirtul. Este un om de o inalta tinuta morala. Acum, biserica este complet refacuta si arata ca o bijuterie. Biserica este in centru, iar imprejur sint chiliile. La Prodromul traiesc 27 de calugari, care muncesc de dimineata pina seara, la gradina de zarzavaturi sau fac icoane, matanii si tamiie, pe care le vind si cumpara ceea ce au nevoie pentru minima supravietuire. Statul roman nu le da nimic", povesteste Mihai Slic, revoltat de faptul ca singurul nostru lacas de cult de pe muntele Athos nu are rang de minastire, ci de schit. Asta inseamna ca romanii nu au drept de vot pe Muntele Athos, iar deciziile le iau cei puternici: rusii, bulgarii, grecii, georgienii, sirbii. Noi nu avem dreptul sa ne spunem parerea intr-ale ortodoxiei.
Viata monahala incepe la ora 3.00
Mihai Slic s-a adaptat rapid la viata de pe Muntele Athos. O viata aspra, fara curent electric si robinete cu apa calda. Programul monahal incepe la ora 3,00 din noapte, cind toti cei care stau in chilii, monahi sau simpli vizitatori, se trezesc si participa la slujba de la lumina luminarilor, care dureaza pina la ora 8,00 dimineata, cind primele raze ale soarelui patrund in biserica. Cei care au fost acolo spun ca spectacolul rasaritului este mirific, greu de descris in cuvinte. Monahii isi urmeaza preocuparile zilnice. La orele 18,00 incepe slujba de seara, care dureaza aproape o ora, dupa care toata lumea se duce la culcare. Intre cele doua slujbe, calugarii mucesc, fiecare dupa cum le este darul. Unii picteaza icoane, pentru care au comenzi din America, altii lucreaza la gradina de legume, din care se asigura traiul. Viata din schit este foarte bine organizata. O data pe saptamina, un calugar coboara in capitala, de unde cumpara cele trebuincioase si aduce corespondenta. Drumul este parcurs cu un vehicol special, un fel de bicicleta cu motor, care se strecoara extrem de usor, chiar si pe cararile stincoase. Cei 27 de calugari de la "Prodromul" sint de o demnitate iesita din comun, desi sutanele de lucru de pe ei sint petec linga petec. Nu cer nimic, nu au nevoie de nimic. Dimpotriva, e o regula ca oricine le calca pragul trebuie sa fie omenit, cu mincare si un pat curat. Monahii romani de pe muntele Athos sint impacati cu ei si cu lumea.
"Am vazut o alta lume. O lume a credintei pure, pe care este greu sa o patrunzi si sa o intelegi. Exista pe Muntele Athos oameni care traiesc doar ca sa se roage. M-am intors complet schimbat, dar si revoltat fata de conditiile pe care le au calugarii nostri. Exista acolo carti vechi, manuale de invatatura pe care nimeni din tara nu vine sa le studieze. Lucrarile sint mincate de cari, e o bogatie care nu intereseaza pe nimeni. Domnitorii romani s-au preocupat de minastirile de pe muntele Athos, au construit si au facut donatii, dar acum nu mai respectam nimic, nu mai tinem la nimic", spune Mihai Slic.
Indignarea lui Mihai Slic s-a concretizat in Asociatia "Prodromul", pe care a pus-o la cale impreuna cu "tizul" Schlic de la Piatra Neamt. De la vizita pe Muntele Athos a tinut legatura cu monahii. Si nu doar cu cei de la Prodromul, ci cu intreaga comunitate romaneasca de acolo, in total 122 de calugari. Multi dintre ei sint sihastri, traiesc in colibe sau chilii, altii isi duc traiul cite doi-trei intr-un loc retras. Dupa indelungi insistente, cei care si-au transformat viata intr-o rugaciune au trimis o lista cu cele trebuincioase. Pe primul plan au fost incaltarile. In masina care ieri dimineata a fost vamuita in vama Bacau se aflau 122 de perechi de pantofi. Calugarii poarta de la marimea 40, pina la marimea 45 (19 dintre cele 122 de perechi). Masina era plina cu paste fainoase si faina, orez, vin, fasole, cascaval, brinza, dar si lenjerie, incaltaminte, paturi si material alb si negru, pentru sutane.
Credem ca merita amintiti cei care au intels sa faca donatii pentru a-i ajuta pe calugarii romani de la Muntele Athos: societatile Pambac, Elmet, SSAB AG, SSAB Impex, Ordeianu Company, Wili Impex, Alti SRL, Bac Delphi, Conbac. Transportul de aproape doua tone este insotit de Mihai Slic, de Florin Mocanu, patronul de la Bac Delphi, si de un pictor de icoane, Sorin Lipan. Bacauanii se vor reculege timp de patru zile pe Muntele Athos, dupa care vor reveni la cele cotidiene. Un prim pas a fost facut. Planurile Asociatiei "Prodromul" nu se opresc aici, pentru ca initiatorii ei s-au gindit sa initieze un turism – pelerinaj, prin care bacauanii, evident, doar barbatii, sa inteleaga la fata locului ce inseamna Muntele Athos. (Nicoleta BICHESCU)

Comentarii