Siretul – pus din nou la incercare de poluatori

joi, 21 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 Siretul – pus din nou la incercare de poluatori

In aria de raspundere a Directiei Apelor "Siret" Bacau a fost semnalata o noua poluare, care din fericire nu a avut amploarea nici a celei de pe Siret din iarna trecuta, si nici macar a celei produsa acum citeva saptamini pe riul Trotus. Poluarea s-a produs de aceasta data pe riul Suceava, unde concentratia de substante organice a depasit de trei ori limitele admise. Incacaratura nu fusese tratata si a provocat distrugerea bacteriilor. Astfel, apele impurificate au ajuns in riul Suceava si, desi nu a existat mortalitate piscicola, poluarea s-a facut resimtita pina in sectiunea Lespezi, din judetul Iasi. Montorizarea riului, efectuata de specialistii in mediu si ape, a aratat initial valori in continua crestere a incarcaturii organice, de pina la 70,34 mg/litru, fata de 25 mg/litru – limita maxima admisa pentru riuri de categoria a III-a de calitate, cum este cazul riului Suceava. Concentratia a descrescut apoi progresiv pina la 31,48 mg/litru, valoare inregistrata ieri dimineata.
Primele investigatii au aratat ca doar societatea Ambro Suceava ar putea produce o poluare la aceste valori, insa conducerea societatii a negat vreo implicare. De altfel, surprinzator, nici analizele laboratorului statiei de preepurare a apelor uzate de la Ambro si nici cele ale laboratorului statiei municipale Suceava nu au aratat nici o crestere a parametrilor peste limitele admise.
In aceste conditii, inspectorii de mediu nu au putut formula nici o acuzatie in privinta celui care a poluat, dar vinovat pare sa fi fost societatea ACET, gestionarul statiei de apurare a orasului Suceava, al carei administrator a si primit o amenda de 25 de milioane de lei. Ipotezele lansate de inspectorii de mediu au fost fie ca poluarea a fost produsa in intrevalul de patru ore dintre doua masuratori, ceea ce ar prespune si premeditare, fie ca, din varii motive, analizele invocate de cele doua laboratoare nu au fost cele reale.
O amenda de 15 milioane de lei a fost data si firmei Ambro, pentru ca s-a descoperit ca a deversat incarcaturi organice peste limita in statia de apurare a orasului, unde au fost depistate doua depasiri, una de 553 mg/litru si alta de 652 mg/litru. Ulterior, valorile s-au incadrat in parametrii admisi, dar monitorizarea a continua din ora in ora. Un factor care a contribuit la micsorarea riscului poluarii a fost debitul crescut al riului Suceava, produs de ploile abundente din ultimele zile. Astfel, debitul a crescut de la 8-10 mc/secunda la 36 mc/secunda, ceea ce a contribuit la dilutie. Date fiind cresterea debitelor si scaderea naturala a concentratiilor de substante organice, unda de poluare nu are nici o sansa sa atinga si judetul Bacau. (O.P.)

Comentarii