Boala din ghiozdan

Subtitlu

duminică, 20 septembrie 2009, 18:09
8 MIN
 Boala din ghiozdan

Spitalul de Copii a ramas fara fonduri alocate efectuarii acestor operatii dintr-o simpla "greseala din pix". Astfel, banii alocati de la bugetul de stat pentru scolioza elevilor au ajuns, primind alt cod, la programul de "endoprotezare tumorala". Mai grav, din cauza alocarii fara noima, la spital nu a putut avea loc nici o astfel de "endoprotezare", unitatea nefiind in posesia aparaturii necesare. S-au pierdut astfel si acesti bani. In acest timp, zeci de copii cu dureri de spate pling de durere, neputindu-se opera decit peste ani poate, cind le va veni rindul. 

 

Zeci de copii care sufera de scolioza ar putea ramine neoperati din cauza unei banale greseli de secretariat. Medicii de la Spitalul de Copii dau vina pe secretare si spun ca din vina lor au primit fonduri pentru o alta sectie din cadrul Programului National de Ortopedie. In loc sa fie inclusi in subprogramul de tratament prin implant segmentar de coloana, au fost inclusi in sectia de endoprotezare tumorala.

Prin urmare, de programul national ar putea beneficia acum copiii care au o tumoare, si nu cei care sufera de scolioza. Numarul celor care au o tumoare este insa de peste cinci ori mai mic decit al celor care sufera de scolioza. Mai mult, chiar daca Ortopedia a primit bani pentru cei cu tumori, nu a fost implantata nici o proteza pina acum. Medicii spun ca pentru a face protezari mai au nevoie si de alte instrumente si aparatura, nu doar de cele decontate de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

Reprezentantii CJAS afirma ca Spitalul a pierdut pina la urma si acei bani, pentru ca nu au fost facute protezari. Ortopedia de la Spitalul de Copii a ramas astfel fara bani atit pentru tratarea scoliozelor, cit si pentru endoprotezari.

75 de copii au nevoie urgent de interventie

Medicii de la Ortopedie spun ca se chinuiesc inca de anul trecut sa fie inclusi in Programul National de Ortopedie, pentru a-i putea ajuta pe copiii care au scolioza si necesita operatie. Anul trecut au vrut sa faca demersurile necesare, dar spun ca secretariatul spitalului a gresit si a cerut un alt subprogram, pentru cei cu tumori sau pierderi osoase netumorale.

"Secretarele au gresit pentru ca au aplicat pentru o alta sectiune din Programul National. Avem copii si cu tumori, banii ar fi prins foarte bine si aici, dar pentru a face protezari mai avem nevoie si de alte instrumente decit cele incluse in program. Pina acum am realizat alungiri de picioare sau am intervenit in cazul deformatiilor, speram sa facem si protezari", a declarat dr. Sergiu Straticiuc, medic primar ortopedie si traumatologie pediatrica.

Necesitatea banilor in cazul copiilor care sufera de scolioza ar fi fost mult mai mare, spun medicii, intrucit in judetul Iasi sint diagnosticati anual peste 250 de copii, din care cel putin 75 ar avea nevoie de o operatie la coloana.

"A fost un viciu de scriptologie"

Numarul celor care au scolioza este astfel de 5 ori mai mare decit cel al copiilor diagnosticati cu tumoare, care sint aproximativ 50 pe an. "Procedurile de schimbare a banilor dintr-un subprogram in altul sint foarte anevoioase, implica multa birocratie. Prin urmare, de un si jumatate de cind se opereaza scolioze si la noi, costurile au fost suportate din bugetul propriu al spitalului, cu sprijinul managerului. Mai avem insa pacienti programati si pe care nu am vrea sa ii aminam din lipsa de fonduri, de aceea avem nevoie de program", a explicat dr. Straticiuc.

Conducerea spitalului afirma, de asemenea, ca se afla in aceasta situatie din cauza unui "viciu de scriptologie" si ca deja au facut demersurile pentru a fi inclusi si in subprogramul pentru scolioze. "Dintr-o eroare tehnica s-a schimbat destinatia banilor, cei care au facut procedura nu stiau exact pentru ce ne trebuie noua programul. A fost un viciu de scriptologie. Desi nu sintem in situatia de a dispune de fonduri distincte pentru scolioze, am asigurat pina acum unor copii interventii din venitul propriu al spitalului. In viziunea mea, orice operatie complexa care se realizeaza aici contribuie la cresterea prestigiului unitatii, mai ales ca aici vin persoane din toata Moldova, si exista doar citeva centre in tara unde se pot opera", a afirmat prof.dr. Marin Burlea, managerul Spitalului de Copii "Sfinta Maria".

Casa de Asigurari a redirijat banii

Reprezentantii CJAS spun ca problema le este cunoscuta inca de anul trecut si ca vina apartine celor din administratia spitalului, care nu au stiut ce sa ceara. Pentru ca nu au facut nici o protezare, banii care le-au fost alocati initial au fost redirijati catre alte unitati.

"Nu stiu de ce, dar cind au cerut sa intre in programul acesta si au intrat, cred ca si-au dat seama ca nu pot efectua activitatea, pentru ca nu au facut nici o protezare pina acum. Banii au ramas necheltuiti si o mare parte i-am redirijat. Greseala a fost a lor, daca voiau bani pentru scolioze, pentru ca nu au stiut ce sa ceara. Observ ca sint centru de endoprotezare doar pe hirtie, iar eu le-am spus si celor de la Casa Nationala de Asigurari. Toata lumea ridica din umeri si toti spun ca ei sint nevinovati", a declarat dr. Iulian Serban, directorul CJAS. Medicii au cerut din nou sa fie inclusi in programul national pentru scolioze, insa acum spera ca abia incepind de anul viitor sa beneficieze de fonduri.

 "O operatie pentru tratarea scoliozei ajunge si 4.000 de euro"

Doctorii spun ca programul este unul extrem de important, intrucit copiii nu sint adusi la timp la operatie din cauza ca parintilor le este frica de costuri. "O astfel de operatie pentru tratarea scoliozei ajunge si 4.000 de euro. Parintii nu vin pentru ca le este frica, nu au de unde sa dea acesti bani. Noi le-am explicat celor care au ajuns aici ca operatiile le facem din fondurile spitalului, dar in limita bugetului. Ei nu trebuie sa dea nici un ban. De la inceputul anului s-au cheltuit in jur de 30.000 de euro numai in aceasta sectie. Daca am fi inclusi in program, ar fi mai simplu, ar veni mai multi copiii si i-am putea opera", a precizat dr. Straticiuc.

Un alt motiv pentru care copiii nu sint operati la timp este riscul de paralizie. Medicii spun ca in cazul operatiilor de acest gen exista riscuri neurologice care trebuie prezentate parintilor, intrucit acestia isi asuma raspunderea pentru copiii lor.

Orice aminare poate sa ingreuneze refacerea coloanei

Asa s-a intimplat si cu Teodora, o fetita de numai 13 ani. Mama ei a aminat operatia aproape un an, pentru ca se temea ca fata sa nu ramina paralizata. "Aveam la inceput 54 de grade deviatia, nu am facut operatia la timp, mi-a spus doctorul, si a evoluat pina la peste 76 de grade. Acum mai am 18 grade dupa operatie, nu s-a mai putut indrepta de tot. Pe atunci nu aveam dureri. Asta se intimpla acum un an. Am facut exercitii, dar acum am vrut sa ma indrept si m-am operat", a spus Teodora.

Fata spune ca nu si-a dat seama la inceput ca are o problema si ca a mers la medic abia dupa ce matusa ei a observat ca are spatele strimb. Recunoaste ca bunica i-a tot atras atentia ca doarme rau si pe multe perne, dar nu a ascultat-o. Teodora spune ca ii era rusine de aspectul spatelui ei, dupa ce boala a evoluat.

"Mi-a fost putin rusine inainte de operatie, ma deranja ca eram cocosata. Colegii nu mi-au spus nimic, dar intr-o zi am fost la ziua unei prietene. Tatal unei fete a observat ca am spatele strimb si am auzit cind a intrebat-o pe prietena mea ce am, mie nu mi-a zis in fata nimic. Dupa operatie, una dintre prietenele mele s-a speriat cind a vazut taietura mea de pe spate, asa lunga, nu i-a placut. Eu prefer sa stiu ca am coloana dreapta, imi este mai usor asa decit inainte. Eu m-am speriat ca o sa ramin mai strimba dupa operatie, dar ceilalti copii nu trebuie sa se sperie, nu au de ce. Mi-a fost greu in spital, mai ales la Reanimare, cit trebuie sa stai in pat. Daca ascultam la timp, nu ajungeam aici", a marturisit Teodora.

Mama fetei spune ca i-a fost frica sa nu se agraveze starea ei dupa operatie si ca ii pare rau ca a aminat un an de zile interventia. "De cind am venit, doctorul mi-a spus ca sint si riscuri, fiind nervi in zona respectiva, erau riscuri de paralizie. Trebuia sa o operez anul trecut in septembrie si am aminat pina anul acesta, in vara. Teo ar fi vrut, dar am zis ca, decit sa o nenorocesc de tot, mai bine nu o operez. Mi-am dat seama ca se deformase prea tare, se observa, un umar era disproportionat. Nu a fost stigmatizata prea mult, multi nu stiau, ii dadeam tricouri largi si avea parul lung. Cred ca in sinea ei era complexata; eram eu ca o vedeam asa, sigur era si ea. Singurul regret pe care il am este ca nu am adus-o de anul trecut", a povestit mama Teodorei.

Din pacate, in situatia Teodorei sint zeci, daca nu chiar sute de elevi ieseni. Si, mai grav: multi dintre ei nu se vor putea opoera acum la timp nu numai din vina fricii parintilor, ci si din lipsa fondurilor.

Scolioza, o boala ale carei cauze sint necunoscute

Medicii spun ca scolioza este o deviatie laterala a axului coloanei, deformatie care survine in trei planuri, iar coloana capata forma de "S". Potrivit site-ului sfatulmedicului.ro, in 80% din cazuri, cauza aparitiei scoliozei nu este cunoscuta. Aceasta este numita scolioza idiopatica. Scolioza apare de obicei in copilarie sau adolescenta si este asociata factorilor genetici.

Medicii spun ca exista si cazuri in care scoliozele au aparut din cauza ca a fost purtat ghiozdanul gresit, ori din cauza pozitiei la calculator. Medicii spun ca un control anual pina la virsta de 12 ani i-ar putea ajuta pe copii sa isi diagnosticheze boala la timp, atunci cind prin operatie ar putea fi indreptati complet. "La peste 45 de grade, deja este nevoie de operatie. Gimnastica si inotul, sau corsetul, sint bune pina la 45 de grade si dupa operatie, altfel ii dauneaza si mai mult pacientului.  Daca nu este operata, scolioza idiopatica se poate dubla in decursul unui an, mai ales in perioada de pubertate, cind organismul se maturizeaza", spune dr. Sergiu Straticiuc, de la Spitalul de Copii.

Medicii spun ca aminarea interventiei chirurgicale poate duce si la complicatii pulmonare, nu doar estetice. La o curbura de peste 45 de grade, copilul nu va mai putea respira normal si, de asemenea, la peste 90 de grade, interventia se realizeaza cu greutate. "Orice copil care are spate strimb si gibus, cocoasa, se simte jenat in sinea lui, Ei nu spun de multe ori, dar sint complexati. Pot trai toata viata cu cocoasa, daca nu apar complicatii respiratorii grave, dar sint nevoiti sa traiasca stigmatizati", a incheiat dr. Straticiuc.

Comentarii