Agricultorii de la bloc

sâmbătă, 23 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Agricultorii de la bloc

Odata cu sosirea primaverii, cind in mediul rural incepe campania de primavara, se pun pe muncit si botosanenii oraseni prin statut, dar agricultori prin vocatie. Botosaniul tinde sa devina un municipiu agricol, dovada find straturile de legume care au inlocuit florile si spatiile verzi. In fiecare primavara, se isca certuri intre cei care ar dori ca in fata blocurilor sa se amenajeze spatii cu flori si iarba, unde sa se joace copiii si cei care considera ca terenul trebuie exploatat in interes agricol. Mai sunt si cazuri in care, cu sapa in mina, se disputa accesul la cite un strat, de parca o astfel de suprafata cultivata ar rezolva cine stie ce probleme din gospodarie. Cei care deja au state vechi de agricultori oraseni au speculat faptul ca Primaria nu a luat pina acum masuri drastice si au trecut acum la cultivarea de fasole, rosii, sau chiar porumb. Nu conteaza daca se obtin de pe respectivele terenuri doar citeva kilograme de produse, ci important este ca toata vara au un motiv sa stea cu ochii pe plantele rasarite ca pe butelie. Avintul gospodaresc nu se opreste doar la latura legumicola, ci multi s-au gindit ca nu ar strica sa creasca gaini, porumbei, iepuri sau chiar porci.
Cei care au fost mai harnici se bucura deja de primele plantel, in unele zone, chiar centrale, ceapa verde si patrunjelul fiind deja rasarite. O gospodarie in toata regula se afla pe strada 7 noiembrie. Aici sunt delimitate, cu garduri improvizate, spatiile in care se afla cotete pentru porci, pasari si chiar un cotet pentru ciine. Pe niste straturi care au fost lucrate recent, se afla amplasate sticle de plastic, un fel de sere in miniatura. "Este un sector agricol in toata regula, dar parca poti sa te iei cu ei la bataie sa dezafecteze zona?! Cred ca Primaria ar trebui sa intervina de urgenta", ne-a declarat un locatar, care nu a dorit sa-si divulge identitatea. O ferma de pasari in miniatura se gaseste si pe strada Dreptatii. Aici a fost imprejmuita o suprafata chiar in fata blocului cu sirma si bucati de carton si sunt crescute in voie gaini. In spatele Scolii 11, un locatar si-a trasat cu precizie straturi, pe care a cultivat ce a considerat el ca-i trebuie la bucatarie, dar a improvizat si un cotet, unde creste iepuri.
Oamenii respectivi de fapt ocupa abuziv terenuri care sunt proprietatea municipiului Botosani, terenuri care sunt administrate de Consiliul Local, de care ar trebui sa ne bucuram cu totii. Lucia Gherca, sef Serviciu funciar din cadrul Primariei, spune ca pe astfel de terenuri trebuie cultivate doar flori, iarba si arbusti ornamentali, pentru a se crea un ambient placut. "A actionat fiecare cum a crezut de cuviinta. S-a tot incercat sa se redea destinatia cuvenita, dar am intimpinat rezistenta din partea celor care ocupasera terenurile. In prezent, ne aflam in faza de distribuire a actelor de proprietate pentru cota indiviza de teren aferent apartamentelor, dar se refera doar la terenul de sub imobil, nu la cel dintre blocuri. Locatarii blocurilor trebuie sa stie ca nu au voie sa intervina cu nimic in aceste spatii. In mod normal, asociatiile de proprietari ar trebui sa nu permita asa ceva", spune Lucretia Gherca.
Juridic vorbind, cei care ocupa in mod abuziv spatii din jurul blocurilor nu au nici un drept asupra acestora. "Proprietatea se limiteaza unde se termina fundatia blocului. Potrivit planului local de urbanism si regulamentului local de urbanism, astfel de spatii nu pot fi folosite in interes agricol. Din 1996, de cind sunt la Primarie au tot fost demolate astfel de acareturi, dar au aparut in alte zone. Cred ca un cuvint important de spus trebuie sa-l aiba asociatiile de proprietari", spune Cezar Puiu, sef Serviciului patrimoniu din cadrul Primariei.
"Respectivii si-au creat o folosinta exclusiva pe terenuri publice. Si asta nu o spunem noi, ci Legea 213 din 1998 privind regimul juridic al domeniului public si Ordonanta 21/2002 privind normele de gospodarire comunala. Daca pina acum s-a mers doar pe somarea botosanenilor care se ocupa cu asa ceva, de-acum vom aplica amenzi", spune Ioan Apostu, secretarul Primariei. Nu stim exact de cind se va trece la amenzi sau alte masuri care sa faca sa dispara barabulele si porumbul dintre blocuri.
Potrivit Hotaririi Consiliului Local privind normele de gospodarire comunala, nu se puteau derula activitati agricole pe spatiile din jurul blocurilor. Cum nu s-a mers decit pe somarea celor care au ocupat abuziv domeniul public, respectiva hotarire va fi inlocuita cu alta, adaptata la Ordonanta 21, din 31 ianuarie 2002. In mapa consilierilor la sedinta de CL din 29 martie, se va afla proiectul de hotarire privind stabilirea unor norme pentru activitatile de gospodarie, intretinere si curatenie, colectare, transport si depozitarea deseurilor, a activitatilor comerciale, precum si masuri de protectie a mediului. La articolul 3 din hotarirea la care facem referire, se stipuleaza ca "parcurile, gradinile, zonele de agrement, spatiile verzi aferente blocurilor de locuinte pot fi folosite numai in scopul pentru care au fost create". Nerespectarea prevederilor hotaririi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi, care pot merge de la 1 milion de lei la 25 de milioane de lei.
Ioan Apostu sustine ca, odata ce hotarirea va fi aprobata, se va trece la ridicarea gardurilor si cotetelor construite ilegal si la dezafectarea zonelor unde se afla straturi. Viceprimarul Florin Ghiroghita spune ca se va actiona in acest sens chiar din prima zi a saptaminii viitoare.
Primarul Florin Egner este convins ca, de aceasta data, lucrurile vor reveni la normal. "In aceasta vara, vom termina cu activitatile gospodaresti din jurul blocurilor. Daca nu se incadreaza intr-o estetica a zonei, produc poluare de orice fel, se incalca prevederile ordonantei privind normele de gospodarire comunala si legislatia privind proprietatea, vom interveni de urgenta. Domeniul public nu poate fi ocupat in mod abuziv cu cotete, anexe gospodaresti sau chiar garduri", spune primarul Florin Egner. Anticipind intentiile municipalitatii, unii botosaneni au inceput sa anunte deja la Primarie adresele unde se afla straturi si constructii ilegale. (Virginia CONSTANTINIU)

Comentarii