Alcoolul innebuneste botosanenii

marți, 09 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 Alcoolul innebuneste botosanenii

Cu ocazia Zilei Sanatatii Mintale, sarbatorita in fiecare an la 10 octombrie, Directia de Sanatate Publica impreuna cu fundatia "Estuar" au organizat ieri o conferinta de presa. Sanatatea mintala este o problema de sanatate publica, iar promovarea ei trebuie sa fie un obiectiv al intregii comunitati. Bolile psihice afecteaza in general populatia tinara si adulta (peste 80% din persoanele internate au virsta mai mica de 54 de ani) si implica importante cheltuieli de tratament si sociale. Se estimeaza ca unul din patru adulti are toate sansele sa se imbolnaveasca psihic. Deteriorarea starii de sanatate a populatiei, stresul cotidian, saracia dar si expansiunea abuzului de alcool sau alte droguri au facut ca numarul acestor afectiuni sa creasca de la an la an.
Se estimeaza ca in judetul nostru exista citeva zeci de mii de bolnavi psihic, numai din 1991 si pina in 2000 fiind luate in evidenta 9.780 de cazuri noi. Ponderea cea mai mare, de 40% o au afectiunile nevrotice, de tipul nevrozelor, urmate de tulburarile de personalitate, cu 22%, psihoze, incluzindu-le si pe cele alcoolice, cu 13% si tulburarile de natura organica, cumulate cu oligofreniile, cu 16 %.
La toate aceste categorii exista cresteri semnificative, insa de departe situatia cea mai grava se inregistreaza in rindul psihozelor alcoolice, unde in ultimii 10 ani au fost 1.312 cazuri internate. Numai de la inceputul anului, peste 350 de alcoolici au fost luati in evidentele Spitalului de Psihiatrie. "Numarul acestora este desigur cu mult mai mare, insa pentru a putea primi ajutor din partea psihiatrilor, trebuie in primul rind ca persoana sa recunoasca acest lucru. Putini insa au taria sa recunoasca ca au devenit dependenti de acest drog, pentru ca numai constientizind acest lucru pot fi ajutate. Numarul mare de alcoolici se poate vedea prin multitudinea barurilor din oras, care sint pline de dimineata pina seara. Din pacate, majoritatea celor care vin la noi sint culesi de pe strada si dupa citeva zile de tratament recidiveaza. Trebuie stiut ca alcoolul este unul dintre cele mai putenice droguri, doar citeva persoane, si le-as putea numara pe degete, reusind cu adevarat sa se lase de acest viciu. Acesta are un efect depresiv asupra sistemului nervos, actionind ca un anestezic la nivelul creierului", a declarat Victoria David, asistenta sefa a Spitalului de Psihiatrie.
Medicii afirma ca este nevoie de circa 5 ani de zile, timp in care se consuma in mod zilnic mici cantitati de alcool, pentru ca o persoana sa poata deveni alcoolic. Astfel, se dezvolta si diferite afectiuni psihice, cu aparitia comportamentului aberant. Alcoolicul devine in acest mod iritabil, considerindu-se in permanenta persecutat la locul de munca. Capacitatea lui productiva scade treptat, iar in familie se comporta ca un tiran, rau dispus si are impresia ca este in permanenta neglijat. Alcoolismul, pe linga intoxicarea pe care o produce asupra organismului, este cel mai frecvent factor de declansarea a agresiunilor la noi in judet. Vechile terapii cu Antalcool care se practicau pentru dezalcolizare au inceput sa fie inlocuite cu terapii moderne, de grup, prin care dorinta de a nu mai bea este data de vointa proprie. Cu toate ca si in Botosani, la sediul fundatiei "Estuar" a luat fiinta un grup de terapie -"Alcoolicii Anonimi", pina in prezent, cu toate eforturile depuse de persoanele implicate, nimeni nu a dorit sa beneficieze de aceasta terapie, semn ca putini dintre consumatori sint constienti de viciul lor.
In ultimul timp, se observa o crestere tot mai mare a consumului de alcool la tineri, atit la baieti cit si la fete, ceea ce duce inevitabil la comiterea unor acte agresive, alcoolul fiind una dintre determinantele psihologice ale acestor infractiuni. Pe fondul acestor tulburari psihice, a crescut ingrijorator si numarul sinuciderilor, anual aproape 600 de persoane incercind sa-si ia viata. "Nimic nu este mai de apreciat decit sanatatea mintala. O boala psihica odata instalata este foarte greu de tratat. Este foarte suparator ca avem un numar atit de mare de bolnavi psihic, insa acesta este apanajul vietii in care traim. Bolnavii nu trebuie uitati si abandonati de catre familii si societate, ci trebuie sa punem mina de la mina si sa ne implicam cu totii. La cele 600 de paturi existente in sectiile de psihiatrie din judet, se vor adauga alte citeva, in noua sectie pe care o vom deschide in cel mai scurt timp la Cotusca", a declarat dr.Tamara Ciofu, directoara DSP.
Tot dedicat acestei zile, astazi la ora 11 la Directia pentru Cultura si Culte va avea loc un spectacol de teatru si muzica, urmat de distribuire de pliante si materiale informationale despre afectiunile psihice. (Lucian SIMINIUC)

Comentarii