Botosaniul o ia la vale

duminică, 25 martie 2001, 23:00
2 MIN
 Botosaniul o ia la vale

Sute de hectare de teren si mii de gospodarii ale populatiei sint afectate de alunecari. Seceta care alterneaza cu perioadele de precipitatii abundente activeaza fenomenul alunecarilor de teren. In municipiul Botosani amploarea acestui fenomen este alimentat de infiltratiile de la conductele de apa si de la sistemul de canalizare. Peste 10% din cele 4.135 de hectare ale municipiului sint afectate puternic de alunecarile de teren iar dupa parerea specialistilor efectele se vor amplifica in timp. Nu este exclus ca pe viitor sa dispara strazi, case sau blocuri pentru ca nimeni nu poate sti exact in ce parte va fugi terenul, cind si nici unde.
Un alt element care contribuie la acest fenomen este consistenta solurilor municipiului Botosani. "Municipiul Botosani este asezat pe niste terenuri foarte sensibile la umezeala si pamintul se taseaza imediat in prezenta apei si astfel solul devine instabil. Nu putem sti exact la ce adincime sint acele lentile de argila (paturi de alunecare) care favorizeaza deplasarea pamintului insa este cert ca exista zone in care acest fenomen a fost reactivat dupa foarte mult timp", a spus ing. Eugen Enasescu, directorul Inspectoratului Teritorial pentru Constructii Botosani.
Cele mai afectate de alunecarile de teren sint zonele Parcul Tineretului, Cornisa Grivita si Imparat Traian. Chiar inainte de 1989 in zona Cornisa au fost executate lucrari ample de drenaj a terenului dar pentru ca acestea nu au fost intretinute fenomenul a inceput din nou sa ia amploare. Asa dupa cum se stie, la un moment dat din cauza pamintului care o lua la vale a fost mutat drumul national Sucevei deoarece mereu acesta se rupea pe alocuri din cauza solului purtat de apele subterane. Chiar si circulatia autovehiculelor grele este una dintre cauzele alunecarilor de teren.
"Si apa care provine de la conductele de apa isi face imediat loc si nu are o circulatie ordonata. Ea sapa in sol se infiltreaza intr-o alta directie iar locul care ramine gol se surpa imediat sau se deplaseaza", a mai spus ing. Enasescu. Pentru reabilitarea zonelor cu alunecari municipiul Botosani ar avea nevoie de sume extrem de mari de bani. Pe zonele afectate trebuie construite sisteme de drenare pe verticala si pe orizontala pentru ca apele subterane sau cele care provin din precipitatii sa se poata scurge organizat.
"Si strazile Vilcelei, Bucium, Barbu Lazareanu, Zimbrului, Cismea sint puternic afectate de alunecarile de teren. Au fost verificate mai multe case si anexe gospodaresti care sint puse permanent in pericol", a spus Samoil Cirlan, sef directie servicii descentralizate din cadrul Prefecturii Botosani. In ultimii ani au fost efectuate mai multe studii de specialitate insa nu s-au mai luat masuri din cauza lipsei banilor. (Dragos V.)

Comentarii