Comuna Albesti, ingropata in zapada

vineri, 21 decembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Comuna Albesti, ingropata in zapada

Asistenta medicala in mediul rural ramine deficitara in judetul nostru. Nametii care s-au asternut peste drumurile si asa deteriorate au facut ca sate intregi sa nu beneficieze de asistenta medicala. Daca in aceste catune mai veneau medicii din comune in perioadele "bune" ale anului, acum, rareori se mai intimpla ca un medic sa ajunga. Un astfel de sat izolat este Tudor Vladimirescu, din comuna Albesti. Datorita nametilor care pe alocuri depasesc 2 metri, cei circa 10 Kilometri care ii despart de Albesti au facut ca un bebelus sa moara ieri dimineata, iar o gravida sa fie transportata abia dupa 3 zile la spital. Desi pare privitivism, situatia este destul de reala. Vasilica Nicolau, de 30 de ani a nascut acum citeva zile o fetita, asistata fiind la nastere de "moasele" comunale. Satenii au apelat salvarea Spitalului Trusesti, insa aceasta nu a putut ajunge decit pina la Albesti, din cauza nametilor. Vazind ca nimeni nu intervine, satenii au hotarit dupa 3 zile sa transporte femeia cu sania cei 10 kilometri pina la medicul din Albesti apoi la Spitalul Trusesti.
Lipsa oricarei asistente medicale a facut ca ieri dimineata un bebelus de doar 2 luni sa moara, fara a-i fi acordat minimul de asistenta medicala. "Desi sintem comuna cu cea mai mare natalitate din judet, nimeni nu ne baga in seama. Eu personal, deoarece posed automobil, am transportat numai in acest an peste 20 de gravide la Spitalul din Trusesti, de care apartinem. Am fost la primarul din sat si la Prefectura, insa nimeni nu ne-a ajutat. Am fost personal ieri la domnul Constantin Contac, insa acesta a declarat ca a alocat fondurile necesare primariei pentru deszapezire. Am facut nenumarate petitii, chiar si la prim-ministrul Romaniei. Nimeni nu ne-a bagat insa in seama si probabil ca ne este sortit sa murim pe capete din cauza drumului", a declarat Costel Luchian, locuitor al satului Tudor Vladimirescu.
Desi are peste 2000 de locuitori, in sat este o singura asistenta medicala, care insa este somera si nu acorda asistenta medicala decit "la negru". Aberatiile continua, in sat existind un punct farmaceutic la care satenii primesc retete si chiar sfaturi de la un vinzator care nu are nici macar un pic de pregatire specializata.
"Aceasta este situatia in general, asistenta medicala in mediul rural fiind deficitara. Oricit ne-am chinui noi sa creem ceva, din pacate nimeni nu ne ajuta. Comunitatile locale nu se implica absolut cu nimic in a creea facilitati pentru atragerea medicilor. Asa cum toti contribuie cu bani la a face o casa preotului, ar trebui sa puna mina de la mina si sa adune bani pentru a-i creea o casa si niste conditii medicului de familie", a declarat Vasile Chiru, vice-presedinte al CA al casei Judetene a Asigurarilor Sociale de Sanatate. (Lucian SIMINIUC)

Comentarii