Consilierii nu vor sa lase ciolanul din mina

duminică, 14 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Consilierii nu vor sa lase ciolanul din mina

Cei patru ani de mandat lasa urme adinci in constiinta alesilor nostri care au apucat deja sa adulmece mirosul puterii politice. Fenomenul acesta este cel mai evident in cazul consilierilor, ce reprezinta practic cel mai de jos post din rindul autoritatilor locale. Majoritatea membrilor inca actualului Consiliu Municipal, nu mai putin de 17 dintre ei, candideaza pentru un nou post de consilier. Cinci consilieri, mai ambitiosi decit colegii lor, vor mai nou sa fie primari iar numele lor credem ca va sint deja cunoscute. Trebuie sa fie placut sa fii consilier daca atit de multi oameni se inghesuie sa ocupe posturile respective. In primul rind ar fi indemnizatia, 1,4 milioane de lei lunar, consistenta daca o aplicam la numarul de ore pe care un consilier le aloca din timpul sau rezolvarii treburilor municipiului. Bineinteles nu acestia sint toti banii pe care ii poate cistiga legal un consilier. Experientele trecute ne dovedesc ca exista o gramada de posibilitati de ingrosare a veniturilor personale, indemnizatii de membri ai Consiliilor de administratie sau ai Comisiilor de selectie a administratorilor la societatile primariei. In total se pot aduna milioane frumoase in pusculita unui consilier. Urmeaza aproape firesc cistigurile neoficiale, sau spagile cum mai sint ele cunoscute. Ca acestea exista, nici nu se mai pune problema, poate va amintiti de cazul fostului consilier Ioan Albu, surprins in flagrant cind primea bani de la un cetatean caruia ii promisese ca va pune o vorba buna pentru ca problema respectivului sa fie rezolvata. Asemenea chestiuni probabil s-au mai intimplat. De ce apeleaza cetatenii la "serviciile" consilierilor este foarte simplu. Aproape toate autorizatiile si aprobarile sint votate in consiliu si este facil pentru cineva dinauntru sa faca putin lobby pe linga colegi, pentru ca acestia sa voteze "pentru".
In afara cistigurilor exista si o motivatie ce tine de personalitatea fiecaruia. Trebuie sa fie o chestie extraordinara pentru un personaj ca Vasile Cojocariu, de exemplu, sa fie onorat pentru ca este consilier, in conditiile in care actiunile sale, trecute sau viitoare, nu indeamna deloc la astfel de sentimente. Daca tot veni vorba despre Vasile Cojocaru, poate va amintiti, cu citva timp in urma striga sus si tare ca vrea sa candideze la postul de primar. Probabil a avut intre timp citeva clipe de luciditate si s-a inscris doar pentru consilier. Gurile rele spun ca de fapt nu a reusit sa adune o lista cu 100 de sustinatori pe care ii necesita candidatura la primar.
Ideea unei noi candidaturi din partea unor oameni care, cu citeva exceptii, au reusit sa nu faca nimic normal in ultimii patru ani, contine o doza mare de indecenta, caracteristica de fapt actualului consiliu. La fel de indecent ar fi partea dumneavoastra, cetatenii, a caror singura vina a fost ca ati nimerit cu stampila casutele necistigatoare, sa mai le mai acordati o noua sansa. In unele cazuri, este vorba despre o a treia sansa, ceea ce poate transforma functia de consilier intr-o meserie.
Situatia descrisa mai sus se repeta fidel in cazul consilierilor judeteni si in cazul sutelor de consilieri locali din comunele Botosaniului. Poate a venit vremea sa incercam sa schimbam cu adevarat lucrurile, deziderat ce poate fi indeplinit doar schimbind oamenii care au ratat sansa de a ne arata ce pot face. Argumentul cu acumularea experientei se potriveste doar in doua sau trei cazuri, pe care sintem siguri ca le puteti depista singuri. (V.S.)

Comentarii