Facturile la apa calda dau in clocot

luni, 02 iulie 2001, 23:00
2 MIN
 Facturile la apa calda dau in clocot

Costurile intretinerii vor creste semnificativ ca urmare a majorarii in scurt timp a tarifelor la energia termica si la cea electrica. Guvernul si-a dat saptamina trecuta acordul de principiu privind majorarea cu 50 de procente a tarifelor la energia termica. In aceste conditii, noul pret al gigacaloriei la populatie ar putea fi, de luna viitoare, cu aproape 200.000 de lei mai mare decit cel actual.
In prezent, populatia plateste pentru fiecare gigacalorie 295.000 lei, la care se adauga taxa pe valoare adaugata de 19%, adica un pret real de 351.000 de lei. Scumpirea cu 50 de procente a energiei termice ar putea insemna o crestere de la 295.000 lei la 445.000 lei a gigacaloriei. Daca se adauga si cota de TVA, pretul energiei termice ar putea ajunge la 530.000 de lei.
Scumpirea energiei termice va incarca serios facturile la intretinere ale botosanenilor, in conditiile in care costurile cu apa calda si incalzirea pe timp de iarna reprezinta mai mult de 70% din valoarea totala a facturii. Aceasta noua majorare de tarif la energia termica ar putea face ca iarna viitoare incalzirea unui apartament cu doua camere sa ajunga la un milion de lei, fata de 700.000 cit a fost iarna trecuta, in timp ce incalzirea unui apartament cu patru camere ar putea depasi 1,7 milioane de lei.
Directorul societatii comerciale Termica, Bogdan Pantiru, crede ca majorarea de catre Guvern cu 50% a pretului de referinta a energiei termice pentru populatie va avea efecte negative in principal asupra familiilor cu venituri mici. Pantiru crede ca masura va conduce la cresterea datoriilor populatiei catre producatorii de energie termica. "Stiu ca se discuta acum despre o posibila majorare cu 50% a pretului energiei termice pentru populatie. Acest lucru va face si mai grea incasarea de la populatie", a afirmat directorul Termica. Veniturile majoritatii botosanenilor se situeaza in jurul salariului minim pe economie, de 1,4 milioane de lei. Iarna trecuta, mai mult de 65% dintre familiile de botosaneni care locuiesc la bloc au beneficiat de ajutoare banesti pentru plata energiei termice, deoarece venitul mediu net pe fiecare membru de familie s-a situat sub 1,2 milioane lei.
Ultima majorare a pretului la energia termica a avut loc in luna septembrie a anului trecut, cind gigacaloria pentru populatie s-a scumpit cu 21.300 de lei, de la 273.700 lei la 295.000 de lei. Majorarea, care a promit acordul de principiu din partea Executivului, ar fi cea de-a 15 scumpire din 1990 si pina acum. Potrivit statisticilor, pretul energiei termice pentru populatie s-a majorat in ultimii 11 ani de nu mai putin de 2.409 ori, in conditiile in care salariul mediu net pe judet a crescut de doar 800 de ori. (Cristian LUPASCU)

Comentarii