Fostul senator PNL Dinu Secrieru acuzat de distrugere

luni, 13 august 2001, 23:00
3 MIN
 Fostul senator PNL Dinu Secrieru acuzat de distrugere

Executorul judecatoresc Dinu Secrieru este acuzat de un pensionar din Botosani ca, in urma unei executari silite " abuzive si ilegale", i-a distrus bunuri in valoare de aproximativ 50 de milioane de lei. Adrian Belgiuc a depus o plingere penala impotriva lui Secrieru, cerind justitiei sa il suspende pe Secrieru si sa il oblige pe acesta sa ii refaca gardul stricat si sa plateasca daune in valoare de 50 de milioane de lei.
Adrian Belciug este pensionar si locuieste impreuna cu sotia sa intr-o casa de pe strada Viilor, la numarul 9. De mai multi ani, acesta incearca, pe cai administrative si judecatoresti, sa obtina o suprafata de teren de aproape 600 de metri patrati aflati in jurul casei sale. Dupa mai multe rezultate contradictorii ale instantelor si ale autoritatilor locale, in 1995 Curtea Suprema de Justitie decide ca Adrian Belciug are dreptul de a primi terenul revendicat. La scurt timp, unul dintre vecinii sai, Cornelia Musceleanu, revendica o suprafata de teren de pe Viilor 13. Astfel, in 1998 instanta atribuie si acestuia o suprafata de 833 metri patrati, fara insa a-si da seama ca o parte din suprafata atribuita familiei Musceleanu, mai precis 300 m.p., se suprapune peste cea a familiei Belciug, care deja obtinuse dreptul asupra terenului. Fara sa anuleze titlul lui Belciug, instanta, printr-o hotarire judecatoreasca de pe 15 martie 1999, investeste cu formula executorie o sentinta de punere in posesie a familiei Musceleanu cu suprafata de 833 de metri patrati in Viilor 13.
La jumatatea lunii iulie, executorul judecatoresc Dinu Secrieru a incercat sa puna in aplicare acest titlu executoriu. Pe 9 iulie, Secrieru ii trimite lui Belciug somatia prin care cere eliberarea terenului, insa acesta din urma contesta executarea, cerind instantei suspendarea ei. Adrian Belciug transmite fostului senator Dinu Secrieru o copie dupa contestatia inregistrata la Judecatorie, cerindu-i acestuia suspendarea executarii. "Cu toate ca am cerut suspendarea executarii, pe 19 iulie vine cu buldozerul, cu vreo 15 oameni si cu familia Musceleanu, sa ma execute silit. A vorbit cu seful Politiei la telefonul mobil, cerindu-i sa trimita un om, pentru ca este in pericol la poarta la mine. La ora 11.00 a intrat cu buldozerul si mi-a stricat gardul, o alee de acces betonata pentru masina si cultura din gradina. M-a darimat complet. Nu numai gardul, ci si pe mine", povesteste Adrian Belciug, care ulterior a obtinut ordonanta presedentiala de suspendare a executarii. In plingerea penala inaintata saptamina trecuta instantei, acesta arata ca Hotarirea judecatoreasca in favoarea familiei Musceleanu nu ii era opozabila si nici nu prevedea obligativitatea de a elibera vreo suprafata de teren, iar titlul de proprietate nu i-a fost anulat. In plus, terenul aferent familiei Musceleanu se afla situat in Viilor 13, in timp ce executarea silita s-a facut pentru un teren de pe Viilor 9. "Desi i-am explicat inca o data ca s-a fixat termen pentru judecarea contestatiei la 23.07.2001, faptul ca eu nu m-am judecat cu Musceleanu Cornelia si ca, prin sentinta civila 6472/1998, nu am fost obligat sa eliberez vreo suprafata de teren acestuia sau sa desfiintez imprejmuirea, acesta, prin abuz de putere, a ordonat si a actionat direct pentru darimarea imprejmuirii", se arata in plingerea penala semnata de Belciug.
De partea cealalta, Dinu Secrieru sustine ca executarea silita a familiei Belciug s-a derulat fara incalcarea legii. El spune ca nu a facut altceva decit sa puna in practica o hotarire judecatoreasca investita cu tilu executoriu. "Eu nu-mi permit sa fac gafe. Contestatiile in materie de executari silite se pot face si in timpul executarii. Eu am executat joi, iar instanta s-a pronuntat vineri", spune Secrieru. Acesta neaga ca Belciug i-ar fi inminat o copie la contestatia executarii, cu toate ca cel executat obtinuse numar de inregistrare de la Biroul de executor judecatoresc al lui Secrieru. Adrian Belciug il mai acuza pe Secrieru ca a consemnat in procesul verbal "un aspect fals", cu privire la suprafata imprejmuita cu gard (833 metri patrati in loc de 600, cit erau in realitate), precum si de faptul ca a modificat ulterior semnarii procesul verbal de executare silita. Prin avocatul sau, Adrian Belciug a cerut Ministerului Justitiei acordul pentru cercetarea penala a lui Secrieru. Potrivit Legii 188, anchetarea unui executor judecatoresc se poate face doar cu acordul Ministerului Justitiei. (Cristian LUPASCU)

Comentarii