Guvernul numara emigratii

miercuri, 28 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Guvernul numara emigratii

Prefectura a primit de la Ministerul Administratiei Publice (MAP) si Ministerul de Interne (MI) una dintre cele mai ciudate radiograme din acest an. Printr-un ordin semnat comun de ministrii Octav Cozminca si Ioan Rus, prefectului i se traseaza sarcina de serviciu sa realizeze cu ajutorul primariilor si a Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) un "Chestionar asupra migratiei in strainatate". Acesta trebuie implementat in toate localitatile cu mai putin de 20.000 cetateni, ceea ce inseamna ca in cazul judetului nostru doar municipiile Botosani si Dorohoi vor fi ocolite.
Prin rubricile pe care le inglobeaza chestionarul aduce mai curind cu o ancheta a politiei sau o audiere a Parchetului. Astfel, primariile, in colaborare cu posturile locale de politie, trebuie sa contabilizeze numarul de gospodarii care dupa 1989 au avut sau au cel putin o persoana plecata in strainatate. Politistul si reprezentantul primariei trebuie de asemenea sa afle daca respectiva familie si-a cumparat autoturism in perioada scursa de dupa plecarea neamului peste granita, daca in acest timp si-au construit casa noua, daca au initiat o afacere privata si daca alti membri ai gospodariei au parasit intre timp tara. In ceea ce priveste cetatenii care se afla si in momentul de fata in strainatate, chiar daca nu sint stabiliti definitiv acolo, trebuie sa se afle sexul, religia si nationalitatea lor, potrivit variantelor din chestionar aceasta putind fi doar de roman, rrom, maghiar si german. Rudele persoanelor plecate peste granita trebuie sa precizeze tara in care se afla fratele, nora sau bunicul, cu ce se ocupa acolo si de cite ori au revenit in tara. Cei doi ministri sint interesati si de cetatenii care au fost plecati in alte tari si care acum s-au restabilit acasa, in cazul lor trebuind sa se identifice sexul, nationalitatea, religia, activitatea pe care au prestat-o in tarile in care au fost plecati, precum si tipul de viza utilizat pentru iesirea din tara, variantele posibile fiind "viza cumparata le negru", "viza legala" si "fara viza".
Chestionarul a produs nedumerire in rindurile functionarilor din prefectura. "Cind am primit radiograma mi s-a spus sa iau legatura cu politia. Am vorbit cu conducerea Inspectoratului de Politie si a ramas ca ei sa se ocupe de completarea chestionarului. Dupa ce vor finaliza actiunea vor trimite o informare domnului prefect. Nu stim absolut deloc pentru ce se intocmeste acest chestionar", ne declara Doina Teodorescu, consilier in cadrul prefecturii.
In chestionar se arata ca el "este menit sa duca la gasirea unor modalitati de spijinire a dezvoltarii localitatilor tarii". Nici reprezentantii IJP nu cunosc motivul oficial al emiterii ordinului comun MAP-MI, mr. Tiberiu Furdui, purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie, declarindu-ne: "Nu stiu deocamdata despre ce este vorba. Voi incerca sa aflu si va voi comunica". Varianta neoficial vehiculata este aceea ca scopul chestionarului este cel al aflarii tuturor veniturilor populatiei pentru aplicarea legii impozitului pe venitul global. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii