Haos prin ordonanta

miercuri, 13 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Haos prin ordonanta

Ordonanta de urgenta prin care alesilor locali li se interzice sa mai controleze firmele care fac afaceri cu administratia publica a generat, ieri, un val nemaiintilnit de demisii in rindul consilierilor. Pina la prinz, Prefectura receptionase demisiile a 14 consilieri municipali de Botosani din consiliile de administratie sau comisiile de cenzori de la societatile subordonate Consiliului Local. De asemenea, secretarul judetului a renuntat la calitatea de membru in consiliul de administratie al RAJ"Apa", iar consilierii judeteni Ioan Brinzei si Ioan Ciobanu ar fi trebuit sa isi prezinte demisiile din functiile de membri ai consiliului de administratie de la SC Drumuri si Poduri SA. Lor urmau sa li se adauge, potrivit declaratiilor prefectului, alti noua consilieri locali de Dorohoi, care sint membri in consiliul de administratie sau in comisia de cenzori de la SC Goscom SA.
Luni seara, Prefectura a receptionat de la Ministerul Administratiei Publice(MAP) o radiograma care a pus pe jar intreaga administratie publica locala. Prin aceasta, secretarul de stat Ion Calin solicita institutiei care reprezinta Guvernul in teritoriu sa ii prezinte pina marti la orele 12.00 o situatie cu toti alesii locali, functionarii publici sau salariatii cu contract de munca individual, care fac afaceri cu Primariile si CJ. In consecinta, ieri dimineata, Prefectura a luat legatura cu CJ si cu toate primariile din judet, cerind sa situatia concreta a persoanelor care intra sub incidenta ordonantei. Consiliul Local cel mai afectat de adresa Prefecturii este cel de la Botosani. Mai mult de jumatate dintre membrii CL au demisionat din functiile de membri ai consiliilor de administratie sau comisiilor de cenzori de la unitatile subordonate CL. Si-au prezentat demisiile Ioan Anitei, Valentin Guraliuc, Paul Popa, Marius Rogojinschi, Albert Tanasa, Daniel Afrasinei, Constantin Costic, Teodor Clocotici, Dumitru Iurea, Mircea Trufasu, Stelica Fasniuc si Stefan Mihai de la Eltrans. Lor li s-au adaugat Radu Dragus si Simion Drelciuc, care renuntasera din luna ianuarie la posturile ocupate la Locativa, respectiv Eltrans.
Ordonanta are efect nefast si asupra unor persoane de la Consiliul Judetean. Astfel, desi pina ieri la orele 14.45 CJ nu trimisese inca o situatie oficiala Prefecturii, sigur era ca Dorin Ciustea, vicepresedintele CJ si Nicolai Colesniuc, secretarul general al judetului, renuntasera la posturile din consiliile de administratie de la SC Simcos SA si RAJ"Apa". De asemenea, Prefectura astepta si optiunea consilierilor judeteni Brinzei si Ciobanu, care fac parte din CA al SC Drumuri si Poduri SA, societate la care unic actionar este CJ. Primariile din Saveni si Darabani au remis Prefecturii adrese, in care arata ca nu au nici o persoana care sa intre sub incidenta ordonantei mentionate. Prin aceste demisii, consilierii locali isi pierd astfel una dintre cele mai indragite atributii, adica aceea ca, pentru o sedinta-doua pe luna, in care de obicei vorbesc discutii, sa primeasca in jurul a 1,1 milioane lei sub forma de indemnizatie. Dat fiind timpul extrem de scurt in care a fost solicitata sa se trimita situatie Guvernului, Prefectura nu a avut timp sa verifice daca situatiile pe care le-a receptionat sint reale. "Acum nu pot sa stiu daca sint sau nu pusi pe liste toti cei care intra sub incidenta ordonantei, pentru ca, va dati seama, acum toti stau pititi. Vreau insa sa spun ca orice semnal si orice sesizare pe care o vom primi va fi verificata", afirma prefectul Costica Macaleti.
Radiograma trimisa de minister a generat o stare de confuzie generala in administratie, Constantin Contac, alesul local din judet care deruleaza cele mai mari afaceri cu administratia traind o zi nerecomandabila cardiacilor. Dupa primirea radiogramei, sefii Prefecturii au luat legatura cu un secretar de stat din MAP, iar acesta le-a transmis ca si Constantin Contac trebuie sa opteze pentru functia de vicepresedinte la CJ sau cea de actionar principal la SC Transporturi Auto SA. Ca atare, functionarii Prefecturii au redactat o adresa catre acesta, prin care sa i se comunice faptul ca, in cel mai scurt timp, trebuie sa isi prezinte optiunea intre afaceri si Consiliu. Adresa respectiva a ajuns pina pe masa prefectului, care insa, pentru mai multa siguranta, a decis sa ia personal legatura cu ministerul. Vorbind cu un alt secretar de stat, prefectului i s-a transmis ca vicele afacerist de la CJ poate ramine, in continuare, in ambele functii, doar ca firmele sale nu mai pot incheia alte contracte cu CJ, astfel incit, pina la urma, lui Contac nu i s-a mai transmis adresa cu pricina, despre care stia ca trebuie sa o primeasca. Toate aceste lucruri s-au intimplat dupa ce Prefectura ii comunicase in prealabil vicelui de la CJ ca poate indeplini in continuare ambele ipostaze.
Radiograma a produs situatii controversate si la CL Botosani. Astfel, consilieri locali care fac parte din acelasi consiliu de administratie au luat decizii diferite, unii demisionind, iar altii nu, cazurile lui Stefan Mihai si Gheorghe Pricopi, primul renuntind la functia din CA, iar al doilea nu, cu toate ca ambii fac parte din CA al Eltrans. "Dupa parerea mea, doar Urban Serv are cu Consiliul Local un contract care intra sub incidenta ordonantei, celelalte societati neavind astfel de contracte", afirma Ioan Apostu, secretarul municipiului.
In aer este si situatia consilierilor care sint salariati la societatile subordonate CJ si CL, cazurile lui Brinzei si Ciobanu de la SC DP SA si ale alesilor municipali Emil Aghenitei, Constantin Costic, Dumitru Iurea, Dorin Damian, Gheorghe Pricopi, Valentin Guraliuc si Stefan Pomparau. Ei lucreaza la societati subordonate CL si ar putea sa fie pusi sa aleaga intre locul de munca si calitatea de consilier. Chestiunea urma sa fie transata, ieri, in parlament, unde se discuta completarea ordonantei mentionate. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii