Ineficienta amenzilor

luni, 19 noiembrie 2001, 00:00
4 MIN
 Ineficienta amenzilor

Urias cu picioare de lut, acesta este sistemul amenzilor in Botosani. Desi se dau sanctiuni contraventionale cu duiumul, acestea aproape ca au ajuns sa fie mai mult o sperietoare. Serviciile publice descentralizate au incasat, de la inceputul anului si pina la sfirsitul lunii octombrie, doar circa 60% din valoarea amenzilor aplicate, restul pierzindu-se prin justitie, pe drumul dintre finante si institutii sau, pur si simplu, din cauza prevederilor legale care permit contravenientilor sa plateasca jumatate din minim in 48 de ore.
Exceptind Inspectoratul de Politie Judetean si Directia Silvica, pe care le vom trata in parte, celelalte servicii publice descentralizate au aplicat in primele zece luni ale anului amenzi in valoare totala de 11,197 miliarde lei. Din aceasta suma, doar 6,98 miliarde lei, adica 62,3% au intrat in conturile institutiilor care au dat aceste sanctiuni banesti. Cu alte cuvinte, 4.217 miliarde lei nu au intrat si au putine sanse sa mai intre in totalitate in posesia unitatilor care au aplicat amenzile. Cu acestia, Primaria ar plati pentru un an de zile subventia la Eltrans, ar putea organiza vreo 12 festivaluri ale berii sau revelioane in Piata Revolutiei, sase-sapte scoli si-ar putea monta centrala termica si si-ar rezolva definitiv problemele cu caldura.
O prima cauza se regaseste in modul in care aceste contraventii sint tratate in justitie. Astfel, numai doua institutii, Directia Finantelor Publice si Biroul Vamal au pe rol sau chiar li s-au anulat deja cumulat amenzi in valoare de 1,5 miliarde lei. Directia de Finante a aplicat in primele zece luni amenzi in valoare de 6.641 miliarde lei, 1,001 miliarde lei pierzindu-se prin faptul ca amenzile au fost desfiintate total sau in parte de catre instanta. La fel, Biroul Vamal a intocmit acte constatatoare pentru 1,746 miliarde lei, din care a incasat 1,248 miliarde lei, restul de 0,498 miliarde lei aflindu-se in litigiu la tribunal. "In majoritatea cazurilor, instanta de judecata elibereaza hotariri in contradictoriu cu reglementarile vamale si legislatia in domeniu, netinind cont de deciziile Autoritatii Vamale", arata Gheorghe Cristean, seful Biroului Vamal Botosani, intr-o informare pe tema amenzilor remisa Prefecturii.
Cele doua institutii nu sint insa singurele afectate. De exemplu, in cazul Directiei Agricole, din 31 de amenzi aplicate, 13 sint contestate la tribunal, in timp ce in cazul Inspectoratului de Protectie a Mediului, dintr-o valoare de 0,251 miliarde lei de sanctiuni aplicate, 0,110 miliarde lei ii sint contestate in justitie. Celelorlalte institutii cu drept de amenda, precum Inspectoratul Teritorial in Constructii, Grupul de Pompieri, Biroul Judetean de Metrologie Legala sau Serviciul de Gospodarire a Apelor, li se contesta un proces infim din amenzi, cauza principala fiind insa aceea ca valoarea sanctiunilor aplicate de aceste institutii sint foarte mici, iar contravenientii prefera sa le plateasca decit sa ajunga la tribunal. Acest lucru nu este valabil in cazul primelor institutii mentionate care, prin lege, pot aplica amenzi mult mai mari si in cazul carora amendatii prefera sa conteste amenzile. Exista evident posibilitatea ca acele procese verbale de amenda sa fie gresit intocmite si instanta sa dea dreptate amendatilor, chiar daca sefii institutiilor mentionate nu sint de acesta parere.
Astfel, in primele zece luni ale anului, Directia Sanitar-Veterinara a aplicat amenzi in valoare de 0,708 miliarde lei, dar a incasat doar 0,154 miliarde lei, adica mai putin de un sfert, Directia de Sanatate Publica (DSP) a dat amenzi de 0,240 miliarde lei, din care a incasat doar 0,041, mai putin de o cincime, iar Directia Agricola 0,321 miliarde lei, din care i-au intrat in conturi 0,123 miliarde lei, ceva mai mult de o treime. "O parte dintre agentii economici contesta amenzile in justitie si acestea sint anulate. Este si o problema de ordin financiar", ne spune dr.Tamara Ciofu, director general al DSP. Agentilor economici din domeniul alimentar a ajuns practic sa le pese foarte putin de aceste sanctiuni. Ei le contesta si, vezi cazul Recopan, obtin de multe ori cistig de cauza. Principala teama nu sint amenzile, pentru ca acestea sint "rezolvate" in buna parte, ci faptul ca le-ar putea aparea numele societatii in presa, lucru care le-ar scadea drastic vinzarile. "Oamenii au drept sa conteste amenzile in instanta. Prin aceste actiuni, amenzile sint ori anulate, ori sint diminuate ca valoare", ne spune Gheorghe Maga, directorul general al Directiei de Finante.
Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ), institutie care a aplicat cele mai multe amenzi pina la finalul lunii octombrie, are probabil si cele mai mari probleme in incasarea acestora. Numai in primele cinci luni IPJ a dat sanctiuni in valoare de 6,9 miliarde lei din care a incasat 2,3 miliarde lei. Situatia este asemanatoare si in cazul Directiei Silivice, unitate car, tot dupa cinci luni, aplicase amenzi in valoare de 1,1 miliarde lei, din care a incasat 0,032 miliarde lei. Daca in cazul primei institutii principala cauza este reprezentata de prevederea legislativa care da voie contravenientului sa plateasca jumatate din minim in 48 de ore, in cazul celei de a doua, problema este reprezentata de contestarea in instanta a amenzilor 217 din cele 465 amenzi aplicate in zece luni ajungind la tribunal. "Agentul economic are dreptul sa conteste amenda si, in unele cazuri, aceasta este anulata de justitie. Apoi, in general, amenzile aplicate nu sint incasate in aceeasi valoare, date fiind actele normative in vigoare. Cred insa ca si executorul de la finante nu este suficient de insistent in ceea ce priveste incasarea amenzilor", explica prefectul Costica Macaleti. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii