Mai putini saraci

luni, 25 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Mai putini saraci

Vazuta ca o lege, care, dupa cum ii spune si numele, trebuie sa asigure o sursa de venit pentru fiecare familie cu probleme financiare, legea venitului minim nu va ajuta decit aproximativ 16% dintre botosaneni in sezonul rece si doar 8% in afara iernii. Teoretic aceasta ar inseamna ca atitia saraci sint in judet, insa datele Bancii Mondiale si ale Comisiei Nationale pentru Statistica arata altceva.
Delegatia Permanenta a Consiliului Judetean a aprobat distribuirea pe localitati a sumelor necesare achitarii pe luna ianuarie a venitului minim garantat. In ciuda previziunilor din toamna ale primarilor potrivit carora aproape doua treimi din populatia judetului va beneficia de prevederile legii venitului minim, situatia votata arata ca doar 19.149 de familii vor primi de la stat ajutoarele sociale pentru luna ianuarie. Inmultind acest numar cu 3,5, adica numarul mediu de membri ai unei familii, rezulta ca 67.021 botosaneni beneficiaza de venitul minim. Raportindu-i pe acestia la populata de 464.354 persoane a judetului inseamna ca doar aproximativ 16% dintre botosaneni primesc ajutoare sociale. Insa, aproape jumatate dintre acestia beneficiaza de ajutoare pentru incalzire, ceea ce inseamna ca in afara lunilor de iarna doar in jur de 8% dintre locuitorii judetului vor avea parte de ajutor social din partea statului. "Acestea sint persoanele care nu au venituri. Prin aceasta lege s-a putut vedea care sint veniturile populatiei. Acestea sint datele pe care ni le-au trimis primariile si, daca ele nu sint reale, primarii sint raspunzatori pentru ca ei sint cei care au semnat anchetele sociale. Eu cred insa ca ele sint reale, pentru ca altfel nu le-am mai aproba", ne declara Ioan Aniculaese, presedintele CJ.
Potrivit datelor statistice gradul de saracie la Botosani este insa mult mai ridicat. Un studiu efectuat de Banca Mondiala si Comisia Nationala de Statistica referitor la gradul de saracie din mediul rural plaseaza Botosaniul pe penultimul loc din tara. Nu mai putin de 55 comune din cele 68 ale judetului se situeaza sub nivelul mediu de trai, la acest capitol doar judetul Vaslui, cu 60 de comune, reusind sa ne intreaca. "Multe dintre persoanele de la tara care nu au venituri detin insa terenuri agricole, care au fost luate in calcul la stabilirea veniturilor unei familii", explica Mihaela Ostafi, director in cadrul Prefecturii.
Una dintre explicatiile procentului extrem de redus de persoane care beneficiaza de venit minim ar putea fi slaba implicare a primariilor in implementarea legii. Astfel, din aproape 5.000 de oameni cit numara comuna Lunca, potrivit datelor trimise la CJ, doar 25 s-ar incadra in legea venitului minim. Situatii asemanatoare se intilnesc si la Manoleasa, Mihalaseni sau Dobirceni, unde doar 45, respectiv 38 si 84 de persoane ar fi sarace la populatii de 2.500 – 3.600 de locuitori. Chestiunea este valabila si in cazul municipiului Botosani unde, de la o previziune initiala de circa 35.000 de beneficiari, s-a ajuns doar la 4.161. "Personal estimez ca mai sint in municipiu cel putin o mie de familii care s-ar incadra in prevederile legii venitului minim garantat numai ca acestia probabil ca lucreaza «la negru» si nu pot presta cele noua zile de munca in folosul comunitatii. In consecinta, ei prefera sa renunte la cei 670.000 lei reprezentind venitul minim pentru ca din celelalte activitati cistiga dublu sau chiar triplu. Apoi, cred ca alte persoane, desi se incadreaza in prevederile legii, nu beneficiaza de venit minim pentru ca nu au mutatie, traiesc cite doua familii in aceeasi gospodarie sau si-au pierdut actele oficiale", explica primarul Florin Egner.
Numarul redus de beneficiari a dat peste cap si multe dintre planurile pe care si li facusera primariile in vederea valorificarii prestatiilor in slujba comunitatii ale celor care primesc venit minim. Astfel, in conditiile in care pe luna ianuarie Primariei Botosani i s-au alocat doar 1,9 miliarde lei pentru ajutoare sociale, incasarile pe care SC Termica SA preconiza sa le efectueze din oprirea datoriilor pe care botosanenii le au catre societate vor fi insignifiante daca ne gindim ca debitul total al populatiei catre aceasta societate este de peste 90 miliarde lei. Apoi, Primaria nu isi va mai permite sa concesioneze citeva hectare de pamint pe care sa le lucreze beneficiarii de venit minim. "Poate totusi ca vom face acest lucru. Deocamdata sintem insa la inceput si nu cunoastem potentialul beneficiarilor de venit minim garantat", declara primarul Egner.
Suma totala care va fi distribuita in intregul judet pentru achitarea venitului minim pe luna ianuarie ste de 12,5 miliarde lei. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii