Marii invinsi ai competitiei electorale

joi, 13 iulie 2000, 23:00
5 MIN
 Marii invinsi ai competitiei electorale

La fel ca ori ce competitie majora care se respecta, alegerile locale sint si ele pline de neprevazut, de emotii si se lasa mai de fiecare data cu invingatori si invinsi. Invingatorii jubileaza, invinsii dimpotriva. Odata cu ispravirea fenomenului electoral, cu numaratul voturilor si confirmarea in functie a alesilor, norodului i se reactiveaza glanda sperantei, dar nu pentru multa vreme, fiindca imediat totul reintra in normal, alegerile s-au dus ca si cum n-ar fi fost si urmeaza alti patru ani de blesteme si injuraturi la adresa "celor de sus", pentru investirea carora nimeni nu se simte vinovat.
La Corni, sase voturi au stabilit primarul
In judetul Botosani alegerile pentru functiile de primar n-au iesit nici ele din obisnuinta de acum a acestui exercitiu democratic. Au fost localitati in care primarii actuali au iesit inca din primul tur de scrutin – si numim aici Bucecea, Concesti, Cordareni, Corlateni, Hudesti, Mihaileni, Prajeni si Viisoara, dar au fost si altele unde lupta pentru fotoliu s-a dat ca la recentele europene de fotbal, pina in ultimul minut de joc. La acestea din urma ne vom referi in materialul de fata si la primarii lor carora tensiunea li s-a ridicat la numaratul voturilor pina in pragul infarctului.
La Corni, de exemplu, candidatul Dumitru Mitosu deja sarbatorea victoria in alegeri. N-ar fi fost o noutate pentru el fiindca in urma cu patru ani tot personalitatea sa ocupa scaunul de primar al comunei si spera si el intr-o revenire ca Iliescu. Cele 1042 de voturi, pe care tocmai si le numarase precum Pristanda steagurile, ii pareau suficiente in acest sens. N-a tinut insa cont ca, la fel ca in fotbal, intrecerea se desfasoara pina in ultimul minut de joc si relaxarea aceasta prematura avea sa-l coste. Spre finalul meciului Partidul National Liberal a atacat in forta si prin incisivul virf de atac Gheorghe Ocu, candidat si el pe lista, dar pe un loc care ii punea in pericol titularizarea pentru mandatul viitor, a organizat citeva curse spectaculoase cu masina personala, convocind la urne toate rudele sale. Votind partidul, rudele l-au votat implicit si pe candidatul Marin Brichiseala, cel care la fluierul final al comisiei avea sa obtina 1048 de voturi, cu exact sase mai multe decit contracandidatul sau.
A votat cine a vrut si din urna a iesit cine trebuia
Nici candidatii din comuna invecinata, Vorona, n-au trait evenimentul alegerilor fara palpitatii. In finala s-au calificat reprezentantul PDSR, profesorul Aurel Stefan si cel al PNL, Mircea Ivasiuc, referent la Primarie. Cu toate ca dinafara nici nu s-ar fi pus problema celui care urma sa fie instalat in functia de primar, opiniile curgind favorabil catre profesorul Stefan, recunoscut in judet si chiar in tara datorita celor doua festivaluri folclorice internationale pe care le organizeaza anual, dar si datorita implicarii sale pentru infratirea localitatii cu orasul Aurillac, din Franta, de la Vorona problema s-a pus altfel. Pe taranii de aici ii afecteaza mai putin evenimentele culturale, care nu le tin de foame, ei optind pentru Mircea Ivasiuc, care, desi nu este localnic, s-a comportat frumos cu ei cit timp a ocupat functia de referent al primariei.
Mult mai spectaculoasa a fost rasturnarea de scor din comuna Avrameni. Dupa primul tur candidatul Conventiei Democratice, Ioan Cirnu, conducea detasat cu mai bine de 800 de voturi in fata rivalului sau, Neculai Iurcu, de la PNL. I-ar mai fi trebuit doar vreo 60 de sufragii si ar fi iesit din prima, dar nu s-a grabit, asa ca a mai asteptat inca doua saptamini cu incredere si voiosie. Insa n-a vrut sa se culce pe laurii victoriei si ca sa fie si mai sigur de calificare, sprijinit, zice-se, si de liderul sau de partid de la judet, prefectul Simionovici, a executat urgent un transport de ajutoare umanitare catre localitatea sa. Surprinzator sau nu, efectul a fost cu totul invers. Cum transportul a ajuns doar in satul de bastina al candidatului, Panaitoaia, alegatorii din celelalte sate, Avrameni Adaseni etc., au votat in consecinta. Adica pe Iurcu Neculai, care chiar daca nu a facut nimic in aceasta perioada, cel putin nu le-a tras teapa.
La fel de increzator in victoria sa a fost si candidatul PDSR la primaria din Mileanca, Stelian Carabulea. Numai ca, la fel ca in "Titanic vals", a votat cine a vrut si din urna a iesit cine trebuia. Adica Ioan Maftei, de la PSDR, cu numai 11 voturi diferenta. Nici pina astazi Carabulea nu s-a impacat cu ideea infringerii, umbla din poarta in poarta si se plinge cit de necinstite au fost alegerile, cit de mult a fost el defavorizat, ba chiar si-a imaginat si un scenariu conform caruia urma ca el sa fie asasinat in caz ca iesea primar. Ceva asemanator i s-a intimplat cu ani in urma si presedintelui american JF Kenedy si ati vazut ce tevatura a iesit pe chestia asta. Pastrind un pic proportiile, putem spune ca istoria se repeta, dar nu in Statele Unite, ci la Mileanca.
Lozinci scrise direct pe sosea
Cam la aceeasi diferenta de scor a cistigat alegerile si liberalul Dorel Ghiviziu, din comuna Romanesti, doar zece voturi despartindu-l de reprezentantul PSDR Gheorghe Hutanu. Ambii au mers cap la cap, cu emotii si tracasari, acest fapt putind fi explicat si prin aceea ca ambii au cam aceeasi pregatire profesionala, si unul si celalalt fiind de meserie prelucratori prin aschiere, strungari adica in limbajul popular. Numai ca in timp ce Ghiviziu a continuat sa-si poarte stindardul meseriei la Agromec Trusesti, Hutanu si-a deschis o societate comerciala, trecind, va sa zica, in rind cu burghezia exploatatoare. Ceea ce l-a privat de citeva voturi, suficiente pentru a pierde fotoliul de primar.
Tot la mustata a cistigat alegerile si Ioan Romaniuc, PSDR-istul de la Broscauti intre el si contracandidatul Ioan Amariei de la ApR abia de s-au putut strecura sase voturi. Spre deosebire de cei nominalizati mai sus, Romaniuc a mai beneficiat si de faptul ca era si inainte primar de Broscauti. "Am mers in campanie pe munca mea cinstita", se justifica el. Pe mine m-au votat oamenii cinstiti din comuna, acei necinstiti i-au votat pe cei ce voiau sa ajunga primari prin mijloace josnice de campanie. Dumneavostra stiti ca eu am fost unul contra zece in campanie". Nu stiam, si de aceea am ramas surprinsi cind am aflat cum, la fel ca predecesorul sau ajuns de poveste, Croitorasul cel viteaz, Ioan Romaniuc a reusit sa doboare zece dintr-o lovitura si sa mai pastreze pentru el inca patru ani haturile primariei. Campania, zice el, a fost de-a dreptul murdara. "Stiti ce au facut? A scris pe asfaltul Drumului Judetean 292 tot felul de chestii: Jos Romaniuc! Votati ApR! si altele". Partea buna a lucrurilor a fost ca drumul cu pricina urmeaza a fi reparat si, odata cu asta vor disparea si mascarile de pe el.
Invinsi sau invingatori, candidatii la functiile de primar din judet privesc cu incredere viitorul. Unii fiindca au reusit, ceilalti dimpotriva, ca li s-a administrat o lectie serioasa pentru viitor. Vorba candidatului liberal la primaria din Botosani, Gelul Ciubotaru: "Pentru mine campania electorala pentru alegerile viitoare a inceput deja din momentul in care am aflat ca am pierdut". Si ca sa-si dozeze eforturile a plecat in concediu la mare. (Florentin FLORESCU)

Comentarii