Politisti trasi in piept

marți, 13 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Politisti trasi in piept

Abia pensionati de la 1 noiembrie, politistii botosaneni care au fost trecuti in rezerva inainte de termen din motive medicale sau cei aflati in prag de pensionare de drept, s-au trezit deja cu motive de ingrijorare. Astfel, imediat dupa ce ministrul de Interne a emis ordinul privind pensionarea inainte de termen, Ordonanta de urgenta a Guvernului 137/2000, pe baza careia s-au facut trecerile in rezerva, a fost modificata, pe ici pe colo, dar in punctele esentiale. Schimbarile survenite sint considerate minore, dar absolva in mare parte Ministerul de Interne de alocarea fondurilor pentru plata soldelor compensatorii sau a celorlaltor drepturi banesti. Mai exact, vechile prevederi ale ordonantei faceau referire la faptul ca "sumele reprezentind ajutoare si plati compensatorii acordate in conformitate cu Legea 138/1999, si ale Ordonantei Guvernului nr. 7/1997, militarilor trecuti in rezerva sau in retragere se achita in doua transe. Conform Odonantei, prima transa, in cuantum de 3 solde lunare, trebuie achitata in termen de 30 de zile de la data trecerii in rezerva sau direct in retragere. La punctul b, ordonanta prevede ca restul sumelor banesti ce se cuvin in raport cu conditiile legale indeplinite de fiecare militar, trebuie achitate dupa maxim trei luni de la data efectuarii primei transe de plata.
Noua ordonanta de guvern nu face altceva decit sa le dea cite un un brinci politistilor aflati in prag de pensionare care nu mai au decit siguranta unei prime transe, egala cu trei solde lunare nete, in termen de 30 de zile de la parasirea structurilor MI. In schimb, pentru cealalta transa, care constituie de fapt grosul sumei pe care ar trebui sa o primeasca cel trecut in rezerva, se face doar o minora mentiune, si anume ca va fi platita "functie de disponibilitatea financiara a Ministerului de Interne". Si cum acest minister nu se poate lauda ca a avut tot timpul fonduri excedentare, situatia nu este tocmai roza. "Asta nu inseamna ca cei trecuti in rezerva nu isi vor primi soldele, dar totul depinde de fondurile existente la dispozitia ministerului. In mod aproape cert, politistii care vor fi pensionati isi vor primi toate soldele", a declarat mr. Tiberiu Furdui, ofiter in cadrul Biroului de presa al IJP Botosani.
Asa cum mentionam si in numerele anterioare, de la inceputul lunii noiembrie, 20 de politisti, printre care si fostul prim-loctiitor al comandantului, col. Constantin Gradinaru, au parasit structurile MI si asteapta acum cu sufletul la gura. Totusi, avind in vedere ca modificarile la ordonanta au survenit ulterior trecerii in rezerva, termenul de maxim 10 luni pentru primirea soldelor s-ar putea respecta in cazul lor. Marea lovitura ar putea sa o primeasca insa cei care ar urma sa se pensioneze de la 1 decembrie sau inceputul anului viitor, cind mai mult ca sigur se va trece la aplicarea ordonantei modificate.
Deja, dosarele de pensionare au fost inaintate esaloanelor superioare, iar deciziile si ordinele de trecere in rezerva urmeaza sa vina in aceste zile. Dat fiind sumele pe care le-ar fi primit un politist care a trecut in rezerva sint destul de consistente, modificarile survenite nu sint tocmai de trecut cu vederea. Soldele compensatorii de care beneficiaza cadrele care trec in rezerva sint clar stipulate in lege. Astfel, un ofiter care are o vechime intre 15 si 20 de ani, primeste un ajutor egal cu 10 solde. La o vechime intre 20 si 25 de ani, numarul soldelor compensatorii creste la 12 iar intre 25 si 30 de ani ajutorul reprezinta valoarea a 15 solde. Cel mai mult primesc cei cu vechime de peste 30 de ani de activitate, in cazul lor ajutorul reprezentind 20 de solde. In plus, legiuitorul a mai stabilit ca cel care trece in rezerva sa mai primeasca si un alt ajutor calculat la doua solde pentru fiecare an care ii mai lipseste pina la vechimea normala pentru pensionare. Altfel spus, daca unui politist ii lipsesc cinci ani pina la trecerea in rezerva de drept, ajutorul este 10 solde. La un salariu de aproximativ 10 milioane de lei, in cazul ofiterilor superiori cu functii de conducere, valoarea acestor solde si ajutoare banesti ar putea ajunge, cu alte cuvinte, la peste 100 de milioane de lei, o suma destul de consistenta. Cind o vor primi, asta e alta poveste. (Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii