Primari pentru toata lumea

vineri, 08 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Primari pentru toata lumea

Strungar, prelucator prin aschiere, mecanic, rectificator, sticlar, artist instrumentist, politist, asistent igiena, padurar, sofer, impiegat miscare, toate acestea nu sint ultimele locuri de munca disponibile date publicitatii de Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, ci doar citeva dintre meseriile primarilor si viceprimarilor botosaneni. Primarii si viceprimarii par a fi, cel putin prin prisma profesiei, persoane care macar teoretic nu au vreo legatura cu actul de conducere al unei localitati.
Din cei 145 de primari si viceprimari care isi indeplinesc mandatul la aceasta data doar aproximativ 30% sint absolventii unor studii superioare. Restul de 70% au urmat liceul, scoli profesionale sau doar gimnaziul. Cel putin in mediul rural calificarile primarilor si viceprimarilor sint foarte departate de activitatea de administratie publica specifica unei astfel de functii. De exemplu, Ioan Frunzeti, viceprimarul de Vorniceni, este subofiter de politie, Dorel Ghiviziu, primarul de Romanesti, este prelucator prin aschiere, Nicolae Ionita, vicele de la Leorda este impiegat de miscare, Mihai Rusu, primarul de Ripiceni, este asistent igiena, iar Corneliu Tudoruta, primarul de Vaculesti, este de profesie sticlar. "Eu aici m-am nascut, aici am crescut, am cunoscut problemele oamenilor, am fost aici la aparitia si aplicarea tuturor legilor fondului funciar si pot sa spun ca acum sint rodat in aceasta functie. Nici la inceput nu mi-a fost foarte greu, pentru ca, aflindu-ma la conducerea sectiei slaif a fabricii de sticla, am avut de condus cite 120 de oameni pe schimb. Practica este totul, studiile specifice conteaza mai putin. Trebuie sa fii bun cunoscator de lege pentru ca nu poti sa fii o persoana ca Mos Galeata care avea 80 de ani, era primar, dar habar nu avea despre aceasta functie", afirma Corneliu Tudoruta, care, desi este sticlar de profesie, din 1990 si pina in prezent a ocupat fara incetare functia de primar al comunei.
Aurelian Tautu este zugrav si are opt clase, lucruri care nu il impiedica insa sa se ocupe de zece ani, in calitate de viceprimar, de administrarea comunei Durnesti. "Eu ca zugrav nu am lucrat decit sase luni de zile dupa absolvirea scolii. Dupa aceea am fost lucrator gestionar la Cooperativa de Consum din comuna, loc in care am lucrat din 1967 si pina in 1992. Am lucrat tot timpul cu oameni, ne cunosteam si nu am avut probleme in indeplinirea mandatelor", spune viceprimarul. Comuna Baluseni este condusa de doi soferi, ambii absolventi de scoala profesionala. "La inceput a fost mai greu, pentru ca nimeni nu s-a nascut primar sau viceprimar. Dar acum puteti chiar sa faceti un sondaj de opinie in comuna si sa vedeti ce parere are lumea de activitatea noastra. La noi studiile nu conteaza, practica vorbeste. Sint intr-adevar si oameni cu studii care pot da randament in aceste posturi, dar in primul rind conteaza sa fii gopodar", este de parere Ioan Chisalita, viceprimarul de Baluseni.
Timp de un an si jumatate sefii comunei Stiubeni nu adunau impreuna anii de studii ai primarului comunei Hiliseu-Horia, de exemplu, care este medic veterinar. Primarul Stiubeniului, Ioan Damii, are opt clase si este de profesie agricultor, iar ex-viceprimarul Constantin Cuzub, care a fost schimbat anul trecut, a urmat tot opt clase si este pensionar. Primul are 65 de ani, celalalt 63. "Nu am fost functionar niciodata, dintotdeauna am fost agricultor. Aceasta este meseria pe care am practicat-o. 14 ani am lucrat ca agricultor, iar apoi am fost sef de echipa la CAP. La noi nu este vorba de studii pentru a fi primar, trebuie sa dai dreptate celui care o merita, sa urmaresti pe unul si pe altul ca sa vezi care are intr-adevar dreptate", afirma primarul agricultor de Stiubeni.
Nici in mediul urban studiile de profil nu par a fi primordiale pentru a conduce un oras. Cel mai elocvent exemplu este cel al viceprimarului Ilie Ion. Acesta este profesor de vioara si artist instrumentist, calificari care nu l-au impiedicat insa sa acceada in al doilea post ca importanta din organigrama Primariei Botosani. Pina sa acceada in aceast functie, la Filarmonica, la Centrul de Creatie sau la Supercart el a ocupat insa fara incetare functii de conducere. "Dupa 25 ani de functii de administratie in cadrul acestor institutii vrei, nu vrei, devii cunoscator in ale administratiei. Nu pot sa spun ca nu mi-a fost greu in prima, in a doua luna de la inceperea mandatului, dar am aprofundat problemele si cred ca se cunoaste acest lucru. Problemele care ma depasesc le discut cu primarul si viceprimarul si, atunci cind nu stiu ceva, nu imi este rusine sa intreb", afirma viceprimarul Ion. Acesta marturiseste ca dificultatile cele mai mari le-a intimpinat cu investitiile, patrimoniul si urbanismul.
Reprezentantii guvernului in teritoriu afirma ca toti primarii beneficiaza de acelasi tratament, indiferent de studiile acestora. "Eu nici nu stiu care dintre primari este mecanic sau care este asistent de igiena. Perspectiva este totusi aceea ca primarii sa aiba studii superioare, pentru ca se simte la multi dintre ei aportul studiilor", afirma prefectul Costica Macaleti. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii