Saraci de lux

vineri, 22 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Saraci de lux

Spre sfirsitul anului 1999, in conformitate cu Planul Urbanistic General (PUG) si legislatia in domeniul zonarii teritoriului, o comisie a primariei formata din sefii serviciilor de urbanism, edilitare, aparare civila si cadastru, la care s-a adaugat conducerea directiei economice, au efectuat o delimitare a municipiului in patru categorii, astfel luind fiinta zonele A, B, C si D. Prima se intinde de la sediul administrativ al Electrica pina la str.Maresal Antonescu si din Primaverii pina in Tudor Vladimirescu, cuprinde deci partea centrala a orasului, iar populatia de aici beneficiaza de toate utilitatile publice. Zona B incepe cu cladirea Madexin-ului, cuprinde toata partea industriala, tot ceea ce se afla pina la soseaua de centura si str.Sucevei, bulevardul Mihai Eminescu pe sectiunea aflata intre str.Nicolae Iorga si pina spre bariera Iasi, precum si cea mai mare parte din cartierele Imparat Traian, Pacii, Bucovina si Parcul Tineretului. A treia categorie cuprinde Cimitirele Pacea si Eternitatea, Penitenciarul, Spitalul de Psihiatrie si cel de boli infectioase, o buna parte din strazile Puskin si Armeana si casele situate in extremitatea orasului de dupa Imparat Traian. Zona D este formata din toate terenurile stabilite prin PUG ca fiind intravilan al orasului, cele din afara limitei de stabilitate, la care se adauga partea vecina barierelor Curtesti, Trusesti si Suceava. Zonarea a fost adoptata printr-o hotarire a Consiliului Local si, daca pina la acea ora terenul se impozita la fel in orice parte a municipiului, din acel moment acest lucru s-a efectuat in functie de categoria in se afla terenul. Atit pentru persoanele fizice cit si pentru cele juridice taxele sunt de 1500 lei pentru zona A, 1000 lei pentru B, 500 lei pentru C si 250 lei pentru D, suma fiind per metru patrat pe un an de zile. "Zonarea a fost facuta tinindu-se cont de PUG, de departarea de centru si de utilitatile existente", afirma Lucretia Gherca, seful serviciului de cadastru imobiliar din cadrul primariei.
Aplicarea stricta a legii isca insa anomalii si imperfectiuni. Astfel, botosaneni care au o amarita de casa in zona industriala a orasului platesc acelasi impozit ca si multimilionarii care si-au trintit viloaie in partea bulevardului de dupa Nicolae Iorga. Cu alte cuvinte batrinii care traiesc cu vreo 500.000 lei pensie pe luna sunt taxati la fel ca cei de care pomeneam mai sus. Asta doar pentru ca si unii si ceilalti beneficiaza de aceleasi utilitati: apa, gaz, energie electrica. "Zonarea a fost aprobata de vechiul Consiliu Local. Este posibil ca nu toate informatiile ce au dus la impartire sa fi fost foarte clare, dar oamenii pot veni la noi sa reclame faptul ca au fost categorisiti gresit si o comisie a primariei se va deplasa la fata locului pentru analizarea situatiei. Daca omul are dreptate atunci terenul sau va fi introdus in alta zona", explica Gherca.
Mai mult, in zonarea orasului nu s-a tinut deloc seama de conditiile sociale. Astfel, terenurile din cartierele rau famate ale municipiului, precum Spicul si Parcul Tineretului fac de asemenea parte din zona B. Astfel, botosanenii care detin suprafete in apropierea ghetourilor formate din blocurile 135 si 140 ale ultimului cartier mentionat platesc acelasi impozit ca si miliardarii ce au vile in bulevard, ca societatea ce detine terasa Happy sau ca proprietarii depozitului Pars. "Parcul Tineretului se afla in limita de stabilitate a orasului si este situat la o distanta redusa fata de centru. Faptul ca acolo s-a grupat o anumita categorie sociala este alta chestiune", mai spune sefa serviciului de cadastru imobiliar.
Apoi, trebuie sa spunem ca, in cazul in care terenul detinut se afla intr-o parte relativ centrala a orasului dar aceasta este afectata de alunecari, impozitul pe teren devine unul mai mult simbolic, el fiind de 100 lei/mp/an. Sigur ca, partea de mijloc a municipiului nici nu prea are terenuri libere si nici nu este afectata de alunecari insa, in cazul in care vrei sa te apuci de agricultura, este mult mai avantajos sa achizitionezi o suprafata predispusa alunecarii intrucit taxa este una mai mica. "Exista case in oras care ar putea fi scutite total de impozite. Oamenii care le locuiesc trebuie sa solicite deplasarea unei comisii speciale la fata locului si, daca se constata ca spusele lor sint adevarate, pot fi scutiti de plata taxelor", mai afirma Lucretia Gherca. Daca actuala zonare poate ridica unele semne de intrebare trebuie sa spunem ca, ceea ce se intimpla inainte de delimitarea orasului era cel putin bizar deoarece se impozitau suprafetele de pina la 1000 mp, ce depasea aceasta limita nemaifiind supus impozitarii.
In functie de zone se calculeaza doar impozitul pe teren, cel pe cladire fiind acelasi, cuantumul fiind diferit dupa calitatea persoanei, fizica sau juridica. Actualele taxe pe teren pot fi majorate in 2001 dat fiind faptul ca ele au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2000 si de atunci leul a suferit o importanta depreciere. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii