Siretul Bucecea si-a redus productia din cauza presiunii scazute a gazului

vineri, 20 octombrie 2000, 23:00
2 MIN
 Siretul Bucecea si-a redus productia din cauza presiunii scazute a gazului

La numai trei zile de la inceperea productiei, fabrica de zahar Siretul din Bucecea se confrunta cu probleme majore determinate de scaderea presiunii gazului. Conducerea fabricii sustine ca in ultimele zile presiunea gazului a fost cu 30-40% mai mica decit cea normala, ceea ce a condus la o scadere proportionala a activitatii. "Lipsa gazului ne reduce cu 30-40 de procente capacitatea de productie si in acelasi timp randamentul fabricii. Noi acum prelucram zilnic doar 1.500 de tone de sfecla, in conditiile in care ar trebui sa prelucram 2.000 sau chiar 2.500 de tone. Mai mult decit atit lipsa gazului la cele patru cazane diminueaza calitatea zaharului, in loc de zahar tos pentru consum sintem nevoiti sa producem acum zahar industrial, ceea ce insemana pentru noi pierderi foarte mari", ne-a declarat directorul societatii comerciale Siretul, Iustinian Bozi. Conducerea Siretul sustine ca exista chiar riscul ca, in cazul scaderii mai puternice a presiunii gazului, activitatea fabricii sa fie chiar intrerupta temporar. "Cred ca atita timp cit noi sintem in grafice cu plata gazului ar trebui sa beneficiem de el. Inteleg ca sint probleme in toata tara, insa furnizorul de gaz ar trebui sa le rezolve in cel mai scurt timp. Oricum, noi nu vom renunta la prelucrarea sfeclei, chiar daca va trebui sa intindem camapnia pe o perioada mai lunga de doua luni", a spus Bozi. Activitatea fabricii de zahar din Bucecea a fost reluata miercuri, dupa un an de intrerupere. Pina acum in curtea fabricii au ajuns peste 10.000 de tone de sfecla, iar alte 65.000 de tone sint colectate in bazele de receptie din judet. Potrivt estimarilor, Siretul va prelucra in acest an peste 100.000 de tone de sfecla si va obtine o productie de zahar de peste 10.000 de tone. Producatorii agricoli primesc in schimbul unei tone de sfecla 50 de kilograme de zahar si 300 de kilograme de borhot. Taranii isi vor putea ridica zaharul incepind de saptamina viitoare, in timp ce borhotul poate fi obtinut in fiecare zi. (Cristian LUPASCU)

Comentarii