Turbarea incepe sa-si arate coltii

marți, 20 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Turbarea incepe sa-si arate coltii

Cresterea accentuata a temperaturii atmosferice provoaca o ingrijorarea specialistilor din agricultura si zootehnie. Dupa calamitarea culturilor agricole, asistam in ultima perioada la inmultirea peste masura a molimelor ce cuprind pe rind speciile de animale domestice si salbatice. Dupa ce au trecut cu bine de encefalopatia spongiforma (sindromul vacii nebune) crescatorii de animale au de-a face acum cu febra aftoasa, iar veterinarii cred ca nu ne poate ocoli nici o epidemie de turbare, boala care se propaga cu mare repeziciune.
La Botosani de la inceputul anului au fost depistate trei cazuri de turbare din care unul a fost certificat de analizele de laborator. Cu citeva saptamini in urma a fost descoperit un ciine turbat la Dorohoi. Si la Leorda a fost gasit cadavrul unei vulpi banuita ca ar fi murit de turbare, iar alte cadavre de animale suspecte a fi fost contaminat au fost gasite in apropierea gropii de gunoi a municipiului Botosani. In tot anul 1999 in judetul Botosani a fost depistat un singur un caz de turbare in localitatea Sendriceni, iar in anul 2000 doua oi de la o stina din Dobirceni au fost infestate cu virusul turbarii fiind muscate de o vulpe. "Seceta este una dintre cauzele ce duc la aparitia bolii, iar cazurile ce sint tot mai numeroase. Apoi furajele sint tot mai putine si de o calitate mai proasta, iar din aceasta cauza si rezistenta animalelor la boli este tot mai scazuta", a spus Constantin Ciobanu, purtatorul de cuvint al Directiei Sanitar Veterinare Botosani. Speciile de animale care contectaaza cel mai repede boala si o pot raspindi cu repeziciune sint vulpile, bursucii, lilieci si lupi. Din aceasta cauza veterinari sfatuiesc populatia ca in cazul in care gasesc o vulpe moarta sa nu o jupoaie sau sa hraneasca alte animale cu carne ei, ci sa anunte specialistii veterinari care vor veni imediat la fata locului pentru a ridica cadavrul si a preleva probele necesare. "Vulpile turbate se aciueaza imediat linga gospodariile omului si sint foarte docile parind a fi chiar domestice. Chiar daca sint bolnave nu lasa la o parte proverbiala viclenie si intr-un moment de neatentie musca. Boala se raspindeste prin intermediul salivei animalului infestat iar pentru om turbarea este letala in cazul in care nu se iau imediat masurile care se impun", a mai spus Ciobanu.
Pentru a preintimpina si aparitia altor cazuri de turbare Ministerul Agriculturii, Alimentatie si Padurilor a ordonat ca toate partidele de vinatoare indiferent de ce asociatie apartin sa se faca numai in prezenta unui medic veterinar autorizat de DSV. Toate piesele vinate vor fi predate obligatoriu la un depozit frigorific de unde medicul veterinar va preleva probele necesare pentru diagnosticarea eventualelor boli, cum ar fi trichineloza, pesta porcina, bruceloza sau rabia (turbarii). Totodata asociatile de vinatori legal constituite vor trebuie sa organizeze echipe de vinatori si medici veterinari care sa caute in paduri vulpi vii sau cadavre si care sa vineze si ciini vagabonzi din paduri si din preajma acestora. "Am facut o comanda de 2.000 de doze de vaccin antirabic. Cind il vom primi acesta va fi injectat in oua pe care le vom arunca in padurile din judetul Botosani pentru a proteja si animalele salbatice", a incheiat Constantin Ciobanu. (Dragos V.)

Comentarii