Vremea hotaririlor

vineri, 01 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Vremea hotaririlor

Firmele controlate de Constantin Contac, vicepresedintele Consiliului Judetean, nu vor mai putea cistiga miliarde din banii publici ai institutiei din a carei conducere el face parte. Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o ordonanta de urgenta prin care alesilor locali li se interzice sa mai faca afaceri cu administratia publica locala prin intermediul firmelor pe care le conduc sau la care sint actionari.
Asa cum va informam in urma cu aproximativ doua saptamini, Guvernul studia forma juridica prin care primarilor, presedintilor si vicepresedintilor de CJ, precum si consilierilor judeteni si locali sa nu li se mai permita sa incheie nici un fel de contracte cu autoritatile locale sau regiile si societatile subordonate acestora. Initial, Executivul a intentionat sa amendeze legea alesilor locali, dar, dat fiind faptul ca aceasta procedura necesita mai mult timp, s-a decis pina la urma sa se emita o ordonanta de urgenta referitoare la aceasta chestiune. Ea a fost discutata si aprobata miercuri seara, iar ieri, in cadrul videoconferintei cu sefii administratiilor locale, prim-ministrul Adrian Nastase a prezentat succint prevederile acesteia. "Societatile comerciale la care alesii locali sint manageri, actionari semnificativi, asociati, cenzori, membri in consiliul de administratie sau la care detin alte functii de conducere, nu pot incheia nici un fel de contracte comerciale cu autoritatile administratiei publice locale din care fac parte alesii locali in cauza, cu regiile autonome de interes local de sub autoritatea Consiliului respectiv sau cu societatile comerciale infiintate de acel Consiliu", a afirmat premierul Nastase. Interdictia se aplica fiilor, sotilor (sotiei) si tuturor celorlalte rude pina la gradul doi inclusiv.
Odata aprobat acest act normativ, firma SC Transporturi Auto SA, la care principal actionar este Constantin Contac, nu va mai putea efectua lucrari de miliarde lei in urma licitatiilor organizate de Directia Judeteana de Drumuri si Poduri (DJDP), unde director general este Liviu Contac, fiul vicelui de la CJ, licitatii tinute pe baza fondurilor Consiliului Judetean, unde vicepresedinte este Constantin Contac. Cu alte cuvinte se rupe traseul CJ – DJDP – Transporturi Auto prin care o multime de bani publici se transformau in banii firmelor lui Contac. Incalcarea noului act normativ se poate termina cu incetarea mandatului de vicepresedinte CJ al lui Contac tatal. Potrivit prevederilor ordonantei, acesta trebuie ca in cel mult cinci zile de la intrarea in vigoare a normativului sa opteze intre a ramine vicepresedinte la CJ sau actionar la SC Transporturi Auto SA. In caz contrar, dupa expirarea perioadei de timp mentionate, lui Constantin Contac ii inceteaza automat mandatul de vicepresedinte al CJ. Ieri vicepresdintele CJ nu se hotarise inca pentru ce va opta. "Ma voi supune legii. Deocamdata insa nu am vazut nicaieri aceasta ordonanta", afirma Contac. Daca acesta nu va opta intre administratie si afaceri in termenul prevazut de normativ, prin ordin, prefectul este obligat sa constate incetarea mandatului in maximum zece zile de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial. "Trebuie ca intii sa vedem actul normativ, dupa care sigur ne vom alinia prevederilor acestuia", a spus prefectul Costica Macaleti. Pozitia presedintelui Consliului Judetean este una asemanatoare, Ioan Aniculaese declarind ieri ca "trebuie sa vedem exact ce prevede ordonanta si sanctiunile pentru incalcarea ei".
SC Transporturi Auto SA ar putea pierde si dreptul de a derula in continuare contractele pentru care a cistigat licitatii si la care nu a terminat inca lucrarile, in ordonanta specificindu-se ca toate contractele dintre administratie si firmele alesilor locali vor fi reanalizate. Acest lucru inseamna ca firma la care Constantin Contac este actionar ar putea ajunge sa nu mai faca deszapezirea precum si celelalte lucrari in valoare de circa 23,5 miliarde lei la drumuri judetene pe care SC Transporturi Auto SA le-a cistigat anul trecut si din care nu au fost finalizate nici macar un sfert.
Si celalalt vicepresedinte al CJ, Dorin Ciustea, este afectat de aparitia ordonantei prezentate. El detine 10% dintre actiunile Simcos si este si membru in consiliul de administratie al acestei societati care face afaceri cu RAJ"Apa", unitate subordonata CJ. "Deocamdata nu am vazut aceasta ordonanta si nu stiu exact ce cuprinde. Eu detin insa doar 10% dintre actiunile Simcos iar prim-ministrul vorbea despre actionari semnificativi. Daca va trebui sa aleg imi voi da demisia din functia de membru al consiliului de administratie. Oricum nu cistig extraordinar de pe urma acestei functii", a afirmat Dorin Ciustea. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii