Zeci de tone de deseuri toxice

vineri, 02 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Zeci de tone de deseuri toxice

Aproape toate societatile din zona industriala a municipiului Botosani au in magazii sute de kilograme de substante chimice toxice care la orice ora pot provoca un dezastru ecologic de proportii. Problema este cu atit mai grava deoarece substantele chimice expirate se afla in cantitati mari si in magaziile citorva societati care in momentul de fata se afla in lichidare. In cursul saptaminii trecute Inspectoratul de Protectia a Mediului Botosani a primit ordin sa verifice fostele societati din judetul Botosani ce se afla in momentul de fata in lichidare precum si cantitatile de substante chimice pe care le detin. Inspectorii IPM au constatat in urma controalelor efectuate ca fosta societate Integrata detine in magaziile sale peste 1.500 de kilograme de kilograme de coloranti expirati si aproximativ 1.400 de kilograme de alte substante periculoase. La societatea Imudo Dorohoi zac peste 100 de kilograme de cianuri de cupru si sodiu precum si cantitati importante de acid sulfuric. Si fosta societate Armonia detine in depozitele sale cantitati importante de chimicale. Peste 11 mii de kilograme de coloranti expirati sint depozitati intr-o magazie iar aceste substante nu mai reprezinta nici un interes pentru agentii comerciali avind in vedere ca sint expirate. Si fosta Uzina Textila Moldova are in depozitele sale peste 12 mii de kilograme de substante chimice expirate. La Madexin inspectorii IPM au gasit peste 120 de kilograme de Xilotoxin o substanta chimica extrem de toxica ce sta in depozitele societatii de aproape 15 ani. Substanta era folosita pentru tratarea lemnului impotriva cariilor.
In afara de miile de kilograme de substante chimice si coloranti fostele societati din zona industriala ce se afla acum in lichidare mai au pe stoc sute de condensatori electrici care contin bifenili policlorati, substante la fel de periculoase.
Si o parte dintre societatile care mai functioneaza inca detin cianuri si reziduuri de cianuri ce rezulta in urma operatiunii de acoperire a metalelor. In depozitele societatilor Electrocontact, Mecanica si Mecanex exista citeva zeci de kilograme de cianuri si sute de kilograme de namoluri care contin reziduuri toxice. Dupa ce sint uscate prin procedee speciale namolurile ce contin cianuri sint uscate si ambalate in saci de plastic care sint stivuiti in containere speciale. Pentru a evita o eventuala catastrofa ecologica IPM a propus celor trei societati botosanene sa investeasca bani pentru a construi a rampa de gunoi speciala, izolata undeva linga groapa de gunoi a orasului. "Substantele sint depozitate in spatii sigilate si bine protejate dar in viiitorul apropiat acestea trebuie distruse deoarece prezinta un pericol iminent pentru mediul inconjurator," a spus Constantin Onofrei, sef de serviciu in cadrul IPM Botosani.
In afara de miile de kilograme de substante toxice existente in magaziile fostelor societati din zona industriala in judet mai exista alte citeva mii de kilograme de deseuri toxice ce provin de la fostele IAS-uri. In judet exista in momentul de fata peste 6.600 de kilograme de substante de uz fitosanitar expirate, 7900 de litri de ierbicide peste 20 de metri cubi de ape reziduale si aproximativ 130 de butoaie care au folosit la transportul substantelor periculoase. "Atunci cind fostul FPS a hotarit vinzarea societatilor ce se afla in momentul de fata in lichidare trebuia sa ia si o serie de masuri in ceea ce priveste protectia mediului. Foarte putine dintre societatile ce se afla in aceasta situatie au intocmit raporturi de mediu. Deocamdata am atentionat lichidatorii ca tot stocul de coloranti dar si celelalte substante toxice trebuie vindute. In cazul in care nu se vor conforma lichidatorii societatilor din zona industriala vor trebui sa plateasca pentru ca aceste chimicale sa fie distruse," a spus Constantin Onofrei sef de serviciu in cadrul IPM. Pentru arderea a zece kilograme de deseuri care contin cianuri agentii economici trebuie sa cheltuiasca citeva sute de milioane de lei. Acelasi lucru este valabil si pentru celelalte substante toxice existente. "Operatiunile de ardere a chimicalelor se vor face contra cost. Am primit deja oferte din partea unei societati din Timisoara care se ocupa doar de distrugerea chimicalelor si reziduurilor dar operatiunea in sine este costisitoare. In viitorul apropiat toti agentii economici care detin in magazii reziduuri toxice vor fi obligati sa suporte costurile de distrugere a acestora," a mai spus Onofrei. (Dragos V.)

Comentarii