Cazul "Muchea" pe muchie de cutit

miercuri, 12 august 1998, 23:00
6 MIN
 Cazul "Muchea" pe muchie de cutit

La sfirsitul saptaminii trecute, "Monitorul" prezenta cutremuratorul caz al unui cetatean originar din judetul Neamt, care, intr-o sesizare trimisa la redactia din Braila, precum si printr-o relatare verbala la redactia "Monitorul de Roman", a povestit ororile pe care le-a suportat timp de sapte luni, cit sustine ca a fost cioban la stina lui Mihai Vasiloiu, in comuna Muchea, judetul Braila.
Pe linga faptul ca ar fi fost tinuti sa munceasca in conditii inumane, Cezar Catana Tutuianu mai sustine ca la stina respectiva se refugiau si copii ai strazii, care, asemeni adultilor, erau pusi la munca sub amenintarea armelor, erau inchisi in baraci cu gratii la ferestre si usi zavorite si scosi fortat la munci insuportabil de grele.
Perversiuni mioritice
In plus, sesizarea mai cuprinde si referiri la unele petreceri haiducesti pe care le-ar fi dat Vasiloiu, in cinstea unor personalitati politice, precum si a unor functionari de prim rang din Braila. Tutuianu afirma ca, pentru distractia acestora, atit adultii cit si minorii tinuti cu forta la stina, erau obligati sa suporte batjocuri perverse. Tutuianu a relatat cu lux de amanunte cum, sub amenintarea armelor, ciobanii venetici si minorii erau pusi sa se masturbeze in fata celor ce se delectau cu batali fripti la protap, dupa care erau obligati sa stea in patru labe si sa suporte practici inimaginabile de degradare umana. Toate aceste relatari au fost preluate si publicate de un cotidian buzoian si de doua ziare centrale.
In urma publicarii articolului din ziarul buzoian, comandantul politiei din acest oras, col. Ion Sultanescu – fost sef al Militiei Braila pina la inceputul anului 1990 – l-a contactat pe comandantul politiei brailene, lt. col. Traian Jipa, transmitindu-i si o copie a articolului respectiv. Ulterior, seful IJP Braila a ordonat ca stina de la Muchea sa fie verificata, cercetarile urmarind sa stabileasca daca afirmatiile lui Tutuianu se confirma sau nu. Considerind ca situatia de la fata locului nu confirma nimic din cele sustinute de autorul sesizarii, politia a abandonat cazul. Verificarile au fost reluate vinerea trecuta. Citiva ciobani au fost audiati de politistii care s-au deplasat la fata locului, ulterior luindu-se declaratii si altor martori. Nici de aceasta data Politia nu a descoperit elemente care sa sustina macar o parte din afirmatiile lui Tutuianu, insa cercetarile continua pina la clarificarea si eliminarea tuturor suspiciunilor. In acest sens, Politia Braila a solicitat sprijinul IJP Buzau, pentru extinderea cercetarilor.
Neconcordante din declaratiile lui Tutuianu
Primele dubii in privinta veridicitatii celor sustinute de Cezar Catana Tutuianu au aparut in urma constatarii unor neconcordante flagrante aparute in declaratiile acestuia. In primul rind, povestea relatata de el, nu a fost aceeasi la toate ziarele. Datarea evadarii sale spectaculoase din iadul de la Muchea variaza de la o redactie la alta. In aceasta privinta, dubiul se bazeaza pe premisa ca este aproape imposibil ca o persoana care a suportat orori de neinchipuit, sa uite ziua exacta a eliberarii de sub teroare.
Precizam ca ziarul buzoian publicase respectivul articol la data de 22 iulie, redactorul sef al publicatiei declarindu-ne ca Tutuianu se dusese la sediul redactiei cu doua-trei zile inainte. In sesizarea remisa redactiei "Monitorul", fostul cioban afirma ca a reusit sa fuga din stina lui Vasiloiu la data de 25 iulie. In periplul pe care l-a intreprins prin cele citeva sedii de ziare, Tutuianu a tot schimbat data evadarii sale, la "Monitorul de Roman" sustinind ca a fugit pe 26 sau 27 iulie. Mai mult decit atit, la aceasta din urma redactie, Tutuianu a solicitat ca povestea nenorocirii sale sa fie rasplatita cu bani.
Analizind punctual afirmatiile barbatului, politia a efectuat ample cercetari la stina de linga Muchea. La fata locului nu a fost gasit nici gardul inexpugnabil, nici turma de ciini fiorosi sau groapa in care acestia ar fi tinuti. Dupa cum nu au fost descoperite nici cazematele cu gratii si zovoare, ci doar niste baraci construite din boltari, care se inchideau cu usi metalice. Pe parcursul cercetarilor, au fost audiati sapte martori, printre ei fiind si ciobani care se afla de mai multi ani la stina lui Vasiloiu si chiar si oameni din Muchea. De asemenea, la momentul descinderii politiei, in stina nu se afla nici un minor, iar Vasiloiu a declarat, sustinut de ciobani, ca nu a folosit niciodata la munci copii fugiti de acasa, orfani sau aurolaci, cum a afirmat Tutuianu. Aici ar putea sa existe o bresa pe care politia ar putea s-o aprofundeze in cercetari.
De mai multe ori, chiar si "Monitorul" a prezentat cazuri ale unor copii fugiti de acasa, despre care parintii spuneau ca s-ar afla la o stina din apropierea Brailei. Reamintim cazul Gugulus, un copil pe care mama sa l-a cautat aproximativ un an, declarindu-ne la un moment dat ca cineva i-ar fi spus ca fiul ei se afla la un cioban, in apropiere de Baldovinesti. Femeia declara atunci ca nimeni nu poate sa intre in acea stina, pentru ca acolo se afla mai multi copii care sint bine paziti de oamenii patronului stinei. Nu se stie daca, in cercetarile facute de politie pentru gasirea copiilor declarati disparuti, s-au facut si descinderi la stinele din preajma oarsului, respectiv si la cea apartinindu-i lui Mihai Vasiloiu.
Pe de alta parte, trebuie precizat si faptul ca Directia Sanitar-Veterinara l-a amendat pe Vasiloiu ca a refuzat sa permita accesul tehnicienilor in incinta stinei, pentru a-i vaccina animalele. Medicul veterinar, sef al DSV, ne-a declarat ca Vasiloiu s-a aratat dispus sa achite orice amenda, refuzind categoric sa-si vaccineze oile, vacile si porcii pe care-i avea linga Muchea.
Cei de la "cirdul" unde lucrase reclamantul nu au fost audiati
Cercetarile efectuate acum de politie, ca urmare a sesizarilor facute de Cezar Catana Tutuianu, au scos la iveala o singura situatie reala, din toate referirile lui.
Acesta afirma ca actele sale de identitate au ramas la Mihai Vasiloiu, sustinind ca aceasta metoda era utilizata de patron pentru a-i impiedica pe ciobani sa plece de la stina, fara permisiunea lui. La audierile efectuate de politie, Vasiloiu a recunoscut ca le retine ciobanilor actele de identitate, motivind ca astfel "preintimpina deteriorarea lor, daca ar ramine la ciobani, sau preintimpina plecarile acestora cu bunuri sustrase de la stina", dupa cum ne-a declarat cpt. Ionel Sirbu, ofiterul care l-a audiat pe Vasiloiu. Desi este apreciata ca ilegala, procedura la care a facut apel patronul stinei este cunoscuta de politie ca fiind frecventa in lumea ciobanilor, dupa cum cunoscut este si faptul ca intre ciobani si proprietarii stinelor sint frecvente "tepele" reciproce. Asa ca fiecare isi protejeaza avutul.
Pe de alta parte, cercetarile au demonstrat faptul ca, in perioada cit a lucrat la Muchea, Tutuianu a pazit un "cird" de oi, impreuna cu inca doi ciobani. Aici intervine un nou semn de intrebare, ridicat de neconcordanta dintre afirmatiile lui Tutuianu, care sustine ca a lucrat la stina lui Vasiloiu in perioada decembrie 1997 – iulie 1998, si faptul ca atit patronul stinei cit si ciobanii spun ca acesta ar fi muncit acolo in intervalul acelorasi luni din anii 1996 si 1997. Deci, conform declaratiilor care se opun afirmatiilor sale, Tutuianu ar fi plecat de la Muchea cu un an in urma. Daca ar fi asa, faptul ca a asteptat 12 luni pentru a reclama ororile suferite este cel putin dubios.
In derularea cercetarilor care ar putea lamuri cine are dreptate, politistii au aflat ca, cel putin deocamdata, nu se poate discuta cu ceilalti doi ciobani cu care Tutuianu a muncit la cirdul pe care-l pazeau. "Unul dintre acestia a fost arestat de politie in luna aprilie anul trecut si probabil acum este intr-un penitenciar, iar celalalt nu se stie unde s-ar putea afla. Acestia doi sint singurii care ar putea sa ne spuna care au fost relatiile dintre Tutuianu si Vasiloiu, daca a fost batut sau amenintat. Insa acestia nu au fost audiati pina acum", a mai afirmat cpt. Sirbu. Totusi, sursa citata a precizat ca s-a solicitat IJP Buzau sa verifice identitatea lui Stan Ionascu, din comuna Grebenu, linga Rimnicu Sarat, despre care Tutuianu afirma ca a fost, de asemenea, batjocorit si inselat de Vasiloiu. "Este foarte posibil sa mai dureze ceva timp pina cind acesta va fi audiat, pentru ca, fiind cioban, probabil este plecat pe la stine, cine stie pe unde", a precizat ofiterul de politie.
Concluzia preliminara formulata ieri de politistii care au instrumentat cazul "Muchea", este aceea ca "acuzele formulate de Cezar Catana Tutuianu la adresa lui Mihai Vasiloiu nu se confirma". Col. Ion Motoc, care asigura comanda IPJ in aceste zile, a afirmat ca lipsa de substanta a afirmatiilor facute de reclamant nu justifica prelungirea cercetarilor la nesfirsit. "Vom astepta si raspunsul de la Politia Buzau si, in cazul in care nu se va confirma nici la audierea lui Ionascu nimic care sa sustina afirmatiile lui Tutuianu, vom incheia cazul", a spus col. Motoc. (Marilena SEVERINEANU)

Comentarii