Comorile invatamintului brailean

vineri, 13 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Comorile invatamintului brailean

Proverbul "Ai carte, ai parte!" a fost concretizat ieri, la sediul ziarlui nostru. "Monitorul" i-a premiat pe sefii de promotie ai examenelor de admitere si bacalaureat, cu cite trei milioane de lei.
La admitere, cap de lista este Anca Delia Tirdea, eleva la Scoala "Ion Creanga", care a promovat examenul de capacitate cu media 10,00. Mama ei este contabila la Agentia de Protectia Mediului, iar tatal, Ion Tirdea, este ofiter, absolvent al Academiei de Studii Economice, sef al Inspectoratului de Protectie Civila a Municipiului Braila. Chiar daca a obtinut rezultate remarcabile in aceasta vara, Anca isi va petrece o parte din vacanta la bunici, la Macin, urmind ca, in august, sa plece cu familia la mare si la munte. Ii plac stiintele exacte si, din acest motiv, a optat pentru profilul matematica-informatica de la "Balcescu", chiar daca fratele ei este elev al Colegiului "Murgoci", tot la profilul matematica-informatica. Un milion din premiul cistigat de la "Monitorul" il va darui fratelui sau, pentru a imbunatati performantele calculatorului pe care il are acasa. Restul il va cheltui pentru ea. Inca nu s-a hotarit daca va cumpara lucruri mai mici si mai multe sau unul singur, mai scump.
Un vis va deveni realitate: o excursie in Grecia
Cel de-al doilea premiant al "Monitorului" se numeste Daniel George Nechifor si a promovat examenul de bacalaureat cu media 9,94. Singurele lui note sub 10,00 la examen au fost la limba romana – 9,85 si limba franceza – 9,80. Desi, conform traditiei familiei, ar trebui sa devina avocat, Daniel isi doreste o cariera in diplomatie. Acum, isi va depune dosarul la Facultatea de Studii Europene de la Cluj, iar in toamna, va da examen si la Facultatea de Drept si la cea de Stiinte Politice, ambele de la Bucuresti, fiind interesat de perioada totalitarismului comunist si politica mondiala dupa cel de-al doilea razboi mondial. Tatal sau este sef Serviciu Cadastru la Primarie, iar mama, avocat. Fratele sau, Vladut, este elev in clasa a VII-a, la scoala "Mihai Eminescu". Dupa ce isi va depune dosarul la facultatea de la Cluj, Daniel va pleca doar citeva zile la munte, dupa care se va pregati pentru examenele pe care le va sustine in toamna. Este pasionat de istoria antica si doreste foarte mult sa ajunga in Grecia, sa vada in realitate monumentele pe care le-a admirat de atitea ori in albume. Premiul primit din partea ziarului nostru il va ajuta ca visul sa devina realitate, dupa ce examenele din toamna se vor termina cu bine. In afara de istoria antica, este pasionat de limbile straine. Cunoaste franceza, engleza si "cocheteaza" cu bretana, ii plac muzica celtica si Mircea Eliade.
Frumusetea cuvintului scris i-a fost deslusita inca de la cinci ani, de catre bunicul sau. Apoi, destinul sau a fost modelat de profesorii Scolii nr. 28, un loc important avindu-l diriginta sa de atunci, Gabriela Tarachiu, si profesoara de istorie, Elena Grozea. Stimulat fiind sa invete si acasa, si la scoala, Daniel Nechifor a reusit sa intre primul la "Murgoci", in urma cu patru ani, considerind ca, asa, le-a facut o bucurie profesorilor sai de la Scoala nr. 28. Datorita profesoarei de istorie de la liceu, Emilia Lica, a descoperit, in clasa a X-a, ca este pasionat de stiintele politice, fascinindu-l in special posibilitatea de a combina politica si economia. In urma colaborarii pe care o are colegiul cu Institutul "Saint Pierre" din Courpiere, Daniel a vizitat Franta, prilej cu care a vazut si sediile NATO si Uniunii Europene. Ceea ce a vazut l-a impulsionat si mai mult sa-si doreasca o cariera politica. "Imi place politica, dar nu imi plac politicienii, nu inspira incredere. Cei mai multi nu au o cultura solida, fiind impusi pe criterii politice. Deocamdata, ma voi multumi sa studiez fenomenul". La "Murgoci", a avut sansa sa faca parte dintr-o clasa cum rar se poate intilni, dintre cei 27 de elevi, 13 promovind bacalaureatul cu medii peste 9,50, iar 24 au luat nota 10,00 la proba orala de limba romana. Dirigintele acestei clase de virf a fost profesorul Viorel Mortu, cel care le-a predat si limba si literatura romana. Limba franceza a studiat-o cu profesoara Diana Popovici, iar economia cu Eugenia Fratescu. Daniel este un adolescent special: demn de remarcat e ca el nu s-a pregatit cu profesori, in particular, decit in preajma examenelor sau a olimpiadelor, de unde venea mereu cu rezultate deosebite. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii