Conducerea Federatiei "Spiru Haret"solicita incetarea anchetelor impotriva profesorilor din mediul rural

sâmbătă, 02 februarie 2002, 00:00
2 MIN
 Conducerea Federatiei "Spiru Haret"solicita incetarea anchetelor impotriva profesorilor din mediul rural

Campania anticoruptie declansata de Guvernul Romaniei a ajuns, in sfirsit, la "cei mai corupti oameni", cadrele didactice de la tara, care iau "in mod nejustificat" sporul pentru mediu rural, cu toate ca nu locuiesc acolo. Peste 350 de cadre didactice din intreaga tara au intocmite dosare penale pentru inselaciune, fals in declaratii si uz de fals. Sumele cu care profesorii de la tara ar fi "inselat" statul roman se ridica, la nivel national, la exorbitanta suma de 500 milioane de lei. Ciudat este faptul ca ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu, a declarat ca nu stie nimic despre aceasta campanie pornita impotriva profesorilor din mediul rural, iar ministrul de Interne, Ioan Rus, se afla ieri in aceeasi situatie. Citeva inspectorate de politie din tara au sesizat ca unii profesori primesc sume necuvenite si au inceput ancheta.
La Braila, deocamdata, zelul politistilor nu a atins aceste cote, insa profesorii sint speriati, chiar daca unii dintre ei chiar nu sint cu nimic vinovati. Ca urmare a situatiei create, sindicatele au luat atitudine. "Practica sociala a demonstrat ca aceasta indelungata tranzitie spre o societate real democratica a creat multe paradoxuri si discriminari. Guvernele Romaniei, care si-au asumat raspunderea dezvoltarii economice si civice la standarde europene si internationale, in mod grav si periculos pentru natiunea romana, au elaborat legi si acte normative in care intelectualitatea este discriminata. Elita intelectualitatii romane, dascalii, constituie un exemplu elocvent de sfidare si dispretuire a scolii si educatorului roman, intr-o dorita societate democratica. Reactii la toate aceste «legi strimbe» sau la incalcarea, in totalitate, a documentelor privitoare la educatie si salariatii sistemului au fost, toate, grevele din invatamint. Din pacate, guvernantii nu au inteles sau refuza sa inteleaga rolul scolii si imbunatatirea statutului socio-profesional al omului de la catedra. Tensiunile si confuziile create in ultimul timp, in sistemul de invatamint rural, prin ancheta dispusa de IGP, cu privire la acordarea legala a sporului pentru ameliorarea invatamintului satesc si conditiilor de viata a dascalilor ce predau la aceste scoli, acutizeaza nemultumirile si dezamagirile, motiv pentru care conducerea federatiei noastre solicita incetarea imediata a anchetelor politienesti si isi exprima disponibilitatea dialogului social cu toti factorii interesati de educatia nationala. La nemultumirile acumulate si declarate public, ramase nesolutionate inca din anul 2001, mai era nevoie sa se arunce gaz pe focul care mocnea? Daca se doreste altceva decit dialogul, Federatia Sindicatelor din Invatamint «Spiru Haret» va raspunde la forta, prin forta!", precizeaza un comunicat al federatiei amintite, semnat de presedintele Dumitru Chilom.
Reactionind la evenimente, parlamentarii au hotarit ca, saptamina viitoare, sa discute modificarea Legii 128/1997, a art. 49(2), in care sa se prevada acordarea sporului de mediu rural cadrelor didactice calificate, care desfasoara activitatea la sate, nu numai celor care au domiciliul in localitatile rurale. In acest fel, in scurt timp, anchetele demarate de Politie vor ramine fara obiect. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii