Cu IMB ramine cum s-a stabilit

joi, 12 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Cu IMB ramine cum s-a stabilit

Planul de reorganizare judiciara a societatii falimentare "Insula Mare a Brailei" SA, propus de actionarul majoritar, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, a fost aprobat ieri, prin vot, de adunarea creditorilor acestei unitati. Dupa cum se stie, IMB a fost introdusa in procedura de lichidare in luna decembrie a anului trecut, trecind sub supravegherea unui judecator sindic. Inainte de declansarea efectiva a falimentului, actionarul majoritar a avut posibilitatea de a propune un program de reabilitare a unitatii. In cazul IMB, planul a fost intocmit de specialisti din cadrul Academiei Agricole si Silvice insa el a fost contestat, inca de cind a fost facut public, de multe voci autorizate. I s-a reprosat ca, desi se refera la structura culturilor ce ar trebui infiintate pentru a se realiza, in timp, o reabilitare a IMB si propune dotarea cu un parc de utilaje nou nu identifica nici o sursa de finantare care sa faca aceste lucruri posibile. Mai mult, cei care l-au elaborat sustin ca IMB ar trebui "iertata" de datoriile de sute de miliarde pe care le are la bugetul de stat, iar in cazul celorlalti creditori sa se procedeze la reesalonari. IMB SA totalizeaza in prezent datorii de circa 600 miliarde lei.
Data fiind aceasta situatie, doi creditori au adus amendamente la planul de reorganizare, prin care ofereau solutii legate de sursele de finantare. Este vorba de "Bankcoop" SA si "Reen Import Export" SRL, care este atit asociat al Insulei dar si creditor, fiindca a preluat mare parte din datoriile sale catre Banca Comerciala Romana. Reprezentantul Ministerului Agriculturii nu a fost insa de acord cu dezbaterea acestei propuneri asa ca planul s-a votat in forma sa initiala si, cu un vot negativ dat ferm doar de "Reen" SRL, a fost adoptat. Au fost de acord, de exemplu, Directia Finantelor Publice, Casa Judeteana de Pensii, Consiliul Local Municipal si reprezentantii salariatilor care nu si-au primit salariile de citeva luni.
Tot ieri, creditorii au decis ca noul administrator judiciar care se va ocupa de IMB sa fie firma "Sierra Quadrant" SRL Bacau, ce va percepe un comision de 3% din valoarea creantelor platite anual creditorilor. Fostul administrator, Lucica Dutu, ce fusese numit de judecatorul sindic, a cerut sa fie revocat din aceasta functie.
Dupa terminarea sedintei, ce s-a desfasurat intr-o sala a Tribunalului Braila, Dan Ionel, directorul IMB s-a aratat multumit de cele hotarite de creditori. "Asa cum prevede planul, vom merge doar pina la finele actualului an agricol cu asocierea cu firma «Reen». Dupa aceea, ne vom continua activitatea pe cont propriu. Nu este adevarat ca nu avem surse de finantare. De exemplu, societatea «Cerealcom» SA Vaslui ne-a propus de curind un contract de finantare in valoare de 10 milioane de dolari. Agentia Domeniilor Statului mai are oferte serioase si din partea altor firme, romanesti si straine, dispuse sa investeasca in IMB."
Pe de alta parte, directorul "Reen" SRL, Fernando Enciu, si-a exprimat dezamagirea. "Azi s-a decis condamnarea IMB", ne-a declarat acesta. Enciu a precizat ca, prin amendamentele aduse planului de reorganizare, firma sa a propus sa puna la dispozitia Insulei un parc de utilaje performante "Claas" si sa ii achite integral datoriile. Asta cu conditia ca asocierea in participatiune "Reen"-IMB sa mai continuie inca cinci ani. Cele doua societati lucreaza in acest an agricol 55.000 ha. (Florentin COMAN)

Comentarii