Din ce in ce mai multi tineri fug de Braila

luni, 06 octombrie 1997, 23:00
3 MIN
 Din ce in ce mai multi tineri fug de Braila

Migratia tinerilor braileni spre alte zone nu mai reprezinta de mult o noutate. Ce ii determina sa procedeze astfel? Motivele sint multiple si diverse. Cauzele principale ale fenomenului sint obiective si "se vad": slaba dezvoltare economica, care a dus implicit la crestereaa brusca a somajului. Tinerii braileni subliniaza insa si alte motive care, desi nu prea se vad, "se simt": activitatea nesatisfacatoare a unor institutii cu specific de tineret, existenta unui sistem birocratic si relational care, desi putin cosmetizat, s-a adaptat perfect noilor conditii "democratice". Si, ca o consecinta a tuturor acestor argumente, apare mentalitatea specifica zonei, care ii transforma pe tinerii cu initiativa intr-un fel de "Don Quijote de Braila".
"Am terminat in acest an facultatea si, printr-un concurs de imprejurari, m-am angajat intr-o institutie braileana. Acest oras insa, nu ofera nici o perspectiva tinerilor, care sint conditionati si ajung sa se comporte foarte repede ca parintii lor. Braila este un oras de provincie, la propriu si la figurat. E imposibil sa vii cu idei noi, creatoare. Ti se va lasa impresia ca esti ascultat dar, in final, vei avea dureroasa senzatie ca luptii cu morile de vint. In orice domeniu in care lucrezi, vei descoperi ca nu exista un plan de perspectiva. Tinar ambitios la Braila inseamna Don Quijote luptind cu morile de vint. Bineinteles ca intentionez sa plec de aici", ne-a declarat R.A., intelectual, 24 ani.
Ana-Maria C., eleva in clasa a XII-a, ne-a spus: "Dupa parerea mea, Braila nu ofera prea multe perspective tinerilor de virsta mea. Eu, de pilda, vreau sa urmez dreptul si nu vreau sa vin ca avocat in Braila."
Nici Dana B., in virsta de 17 ani, nu este de parere ca Braila i-ar putea oferi sanse concrete de a se afirma pe plan profesional. "Tinerilor nu li se da ocazia sa-si impuna opiniile. Oferta culturala este saraca. Casa Tineretului nu-ti ofera prea multe posibilitati de recreere, iar cinematografele, putine la numar, nu iti propun decit filme de duzina. Eu vreau sa urmez avocatura, si in Braila nu cred ca voi avea prea multi clienti. Desi aici am foarte multe cunostinte, prefer sa plec in Bucuresti, unde este alta societate si un ritm alert de viata."
Despre planurile sale de viitor, Anca S., eleva, 18 ani, ne-a destainuit: "Eu as vrea sa urmez Facultatea de Istorie, deci as putea sa ies profesoara, dar nu mi-as dori sa-mi desfasor activitatea aici, in Braila, poate in Bucuresti. Despre o eventuala activitate a fundatiilor pentru tineret in acest scop, nu cunosc prea multe. Oricum, sint convinsa ca dupa ce voi termina liceul, voi da admiterea in Bucuresti, si tot acolo sper sa ma stabilesc."
Cu toate ca, in ultimul timp, la nivelul judetului au aparut diferite fundatii, care si-au propus sa vina in sprijinul tinerilor, prea putine persoane stiu de existenta si scopul lor. De altfel, programele propuse sint destul de ambitioase, dar lipsa fondurilor banesti, le determina sa bata de multe ori pasul pe loc. Referindu-se la rolul pe care il joaca aceste fundatii in viata tinerilor braileni, Andrei B., salariat, 28 ani, ne-a spus: "Dupa mine, Braila nu ofera nici o perspectiva tinerilor. Atit financiar cit si moral. Nici un fel de posibilitati de afirmare. Singura sansa pentru mine ramine cea a plecarii in strainatate. Este limpede ca oficialitatile, atit cele locale, cit si cele guvernamentale, nu se implica prea mult. Asta se vede cu ochiul liber. Exista nesiguranta si incertitudine privind ziua de miine. Cu prima ocazie ivita voi pleca din oras. Fundatiile pentru tineret? Am auzit. Cred ca au o activitate mai mult de suprafata." (Camelia SERBAN)

Comentarii