Guvernul elen sprijina cultura braileana

marți, 24 aprilie 2001, 23:00
2 MIN
 Guvernul elen sprijina cultura braileana

Sala de Festivitati a Teatrului "Maria Filotti" a gazduit ieri ceremonia de semnare a Protocolului de finalizare a implementarii proiectului derulat in cadrul Programului de Asistenta pentru Dezvoltare, finantat de guvernul elen, beneficiar fiind Muzeul Brailei.
Documentul a fost semnat de primarul Brailei, Anton Lungu, si de Nikolaos Kafantaris, responsabil de proiect din partea Agentiei Elene de Dezvoltare.
In alocutiunea rostita cu acest prilej, Anton Lungu a multumit guvernului elen pentru ajutorul financiar substantial oferit muzeului brailean, reprezentantului Agentiei, pentru seriozitatea cu care a urmarit evolutia proiectului si pentru efortul depus in materializarea colaborarii bilaterale, precum si firmelor implicate in realizarea lucrarilor. Totodata, primarul si-a exprimat speranta intr-o extindere pe viitor a colaborarii si pe alte domenii.
La rindul sau, reprezentantul guvernului elen, Anna Gerakaki, director in cadrul Ministerului Elen al Administratiei Publice si al Descentralizarii, l-a asigurat atit pe primar, cit si pe toti cei care au colaborat la aceasta lucrare, ca va intreprinde demersurile necesare la conducerea ministerului pentru finantarea in continuare si a altor lucrari in cadrul ajutorului guvernamental.
Proiectul finantat de Ministerul Elen al Afacerilor Interne, Administratiei Publice si al Descentralizarii a constat in instalarea unui sistem modern si complet de securitate in cladirea Muzeului de Istorie – compus din alarmare, combaterea incendiilor, monitorizare, control acces si de siguranta – precum si achizitionarea unui numar de 53 de vitrine de expozitie de patru tipodimensiuni, conform specificatiei tehnice a conducerii muzeului.
Bugetul total al proiectului, atribuit firmelor contractoare locale si supervizat de specialistii romani, s-a ridicat la 28 milioane de drahme, echivalentul a 76.000 de dolari. Pentru moment, sistemul de securitate va deservi cel mai important corp al cladirii (corpul A), unde lucrarile de renovare si restaurare sint in stadiul final. In corpul B al cladirii, unde sint obligatorii importante lucrari de reconstructie, sistemul va fi extins dupa crearea frontului de lucru necesar firmei contractoare, pentru instalarea infrastructurii aferente, achizitionate deja si aflate la dispozitia muzeului. Astfel, conform programului, Sectia de Istorie a Muzeului Brailei se va deschide oficial pentru public pe 23 august, data la care institutia braileana sarbatoreste 120 de ani de la infiintare.
La evenimentul de la Teatrul "Maria Filotti" au mai participat Theodor Pavlidis, viceconsul la Consulatul Statului Elen de la Constanta, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, precum si ai Comunitatii Elene din Braila. In finalul ceremoniei, directorul Muzeului Brailei, Ionel Cindea, a inminat oaspetilor din Elada, in semn de pretuire, medalia "Braila – 625 de ani de atestare documentara", dupa care toti participantii au ciocnit o cupa de sampanie. (Mircea CIUCASU)

Comentarii