Lichidatoarea Dutu a fost trimisa in judecata

luni, 11 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Lichidatoarea Dutu a fost trimisa in judecata

Dupa ce a petrecut o noapte de cosmar in beciul Politiei brailene, cunoscutul expert contabil autorizat Vasilica Dutu, fost presedinte al Filialei Braila-Galati a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare, este obligata sa se prezinte acum in instanta, ca inculpat intr-un dosar penal, pentru savirsirea unor fapte ce ar putea-o costa libertatea. Din dispozitia procurorului Olimpiu Flueraru, seful Biroului Anticoruptie la Parchetul Judetean Braila, Dutu a fost deferita instantei de judecata, pentru infractiuni prevazute de Legea nr. 31/1990 (a societatilor comerciale) si pentru participatie impropie la fals in inscrisuri sub semnatura privata. Acuzarea sustine ca inculpata si-a insusit "un tractor in valoare de 18.364.774 lei si a diminuat cu 33.708.712 lei preturile de licitatie", folosind astfel cu rea credinta bunurile SC "Agromec" SA Insuratei. De altfel, in Rechizitoriul procurorului Flueraru se afirma ca Vasilica Dutu a vindut bunurile agromec-ului "in mod arbitrar", cu 90% mai ieftine decit se stabilise initial de catre expert. Astfel, in loc de 596.223.428 lei, au fost obtinuti abia 56.280.000 lei. Interesant este faptul ca Petre Dutu, fostul sot al acuzatei, este cel care a turnat-o pe aceasta la Politie si Parchet.
Potrivit cercetarilor finalizate de Parchetul de pe linga Tribunalul Braila, pe 4 octombrie 1999, Vasilica Dutu a fost desemnata drept lichidator al SC "Agromec" SA Insuratei, societate condusa pina la acea vreme de Ion Voicila si Dumitru Hortopan (director, respectiv contabil sef). Dupa preluarea efectiva a patrimoniului "Agromec" SA, Dutu l-a desemnat totusi pe Hortopan sa se ocupe in continuare de asigurarea pazei si eliberarea din gestiune a mijloacelor fixe cumparate. A fost intocmit apoi un raport de expertiza tehnica (de catre dr. ing. Marcel Bularda), iar pe 14 noiembrie 1999 lichidatoarea a organizat o prima licitatie de mijloace fixe, desfasurata la sediul societatii. Cu acest prilej, au cumparat mijloace fixe mai multe persoane fizice si juridice prezente la licitatie, si anume Ion Voicila, Dumitru Hortopan, Androne Samur, Vasilica Burlacu, SC "Anisag Sageata", "Braila – Octav" si SC "Punto Prod" SRL, acestea urmind sa le achite in termen de cinci zile de la adjudecare.
In aceeasi zi, potrivit acuzarii, Vasilica Dutu a vindut fara licitatie catre SC "Anto Cris" SRL Braila un numar de sapte repere mijloace fixe, toate la preturi diminuate fata de cele stabilite prin expertiza. Totodata, ea a dispus ca un tractor U 650 M, estimat la 18.364.774 lei, sa fie mutat din curtea Agromec-ului, in curtea fostului sau domiciliu. A doua zi, lichidatoarea a emis o factura in valoare de 17.769.790 lei pe numele unui anume Petre Stoica, in contul tractorului. In continuare, pe 21 noiembrie, la Agromec SA Insuratei a fost organizata o noua licitatie, la care au participat mult mai multe persoane, ajungindu-se ca, pentru un reper, sa fie 7-8 solicitanti. Licitatia s-a desfasurat normal insa, dupa finalizarea ei, unii cumparatori i-au propus Vasilicai Dutu sa diminueze valorile deja stabilite, motivind "starea tehnica precara" a utilajelor. Zis si facut.
Acuzarea sustine ca, daca preturile de adjudecare ar fi fost mentinute, s-ar fi obtinut cu peste 33 milioane lei mai mult decit s-a incasat in realitate. Temindu-se de repercusiuni, inculpata a rupt procesul-verbal al licitatiei din 21 noiembrie 1999 si a determinat o alta persoana – Vasilica Burlacu, subordonata ei – sa intocmeasca alt document, falsificat, motivind ca "au intervenit unele modificari". Astfel, ea a incercat sa dea o tenta de legalitate neregulilor infaptuite cu buna stiinta.
In perioada urmatoare, bunurile ce faceau parte din patrimoniul SC "Agromec" SA Insuratei au fost vindute direct si in mod arbitrar de catre expertul contabil Dutu, ajungindu-se ca, in final, preturile stabilite initial sa fie diminuate cu cca. 90%. Astfel, in loc de 596.223.428 lei, s-au obtinut din vinzare doar 56.280.000 lei (!) – fara sa existe vreun document justificativ in acest sens. Conform dosarului penal si Rechizitoriului, Vasilica Dutu a fost cercetata si pentru luare de mita, insa acuzatia n-a ramas in picioare, intrucit toate "darurile" respective – 60 litri vin, 10 kg brinza, pastrama, carne de porc, 3.000.000 lei, etc – au fost primite de sotul invinuitei, Petre Dutu. La acea vreme, sotii Dutu locuiau inca impreuna, divortul fiind finalizat abia pe 13 noiembrie 2000 (prin sentinta ramasa definitiva). De altfel, Vasilica Dutu a negat constant ca ar fi primit mita, iar anchetatorii n-au putut proba faptul ca sotul ei i-ar fi dat, efectiv, cele mai sus-mentionate. Cu siguranta, instanta va lamuri cum stau lucrurile, incercind sa faca dreptate si sa decida, in final, daca inculpata este sau nu vinovata. (Marian GHEORGHE)

Comentarii