Notarii executa debitorii de la intretinere

sâmbătă, 04 noiembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Notarii executa debitorii de la intretinere

Ordonanta de urgenta pentru completarea Legii Notarilor Publici si a activitatilor notariale nr. 36 din ’95, publicata in Monitorul Oficial 535 din 31 octombrie 2000, a ajuns la notarii publici din tara si reglementeaza procedura emiterii titlului executoriu notarial. Conform art.88′ din respectiva Ordonanta, semnata de premierul Mugur Isarescu si contrasemnata de ministrul Justitiei, Valeriu Stoica, "la cererea creditorului, notarul public emite titlu executoriu privind creantele reprezentind datorii pina la valoarea de 10 milioane inclusiv, in afara de cazurile in care pentru realizarea acestora legea prevede o procedura speciala.(…) Notarii emit titluri executorii si pentru recuperarea creantelor asociatiilor de locatari sau de proprietari din cladirile cu mai multe locuinte, reprezentind datoriile locatarilor sau ale proprietarilor ce provin din obligatiile lor de plata, a cheltuielilor comune de orice fel, a majorarilor de intirziere achitate de asociatii sau a contravalorii reparatiilor pentru stricaciunile cauzate cladirii ori instalatiilor".
Emiterea titlului- motiv de executare imediata
In acest moment, R.A "Aptercol" Braila are de recuperat peste 60 de miliarde de la populatie, iar peste 65 la suta din locatarii si proprietarii apartamentelor din municipiu sint "taiati" de la apa calda si caldura. Desi, mai putin de jumatate din cei "debransati" au, cu adevarat, debite. Prin investirea notarilor cu dreptul de a emite titluri executorii pentru marii debitori, s-a urgentat considerabil stringerea debitelor si se merge spre separarea marilor datornici de cei care sufereau, de nevoie, din pricina acestora si care nu au datorii consistente la intretinere. Cei citiva administratori de asociatii contactati de noi au primit "cu bratele deschise" respectiva ordonanta, chiar daca executarea unor familii nenorocite ar insemna scoaterea unui cird de puradei in strada si valorificarea apartamentelor, creind o drama colectiva.
"Pina acum, doar prin instantele de judecata se putea ajunge la emiterea unui titlu executoriu. Aceasta ordonanta reglementeaza procedura de emitere rapida a titlurilor, de catre notari. Se simplifica foarte mult procedura iar ordonanta este foarte buna chiar si in sensul protectiei sociale. Vom incerca o buna colaborare cu presedintii/ administratorii de asociatii pentru urgentarea recuperarii debitelor", a sustinut Alina Madalina Plasoianu, notar public.
Ordonanta din M.O 535/ 31 octombrie a.c mai prevede si emiterea de titlu executoriu in cazul creantelor provenind din cheltuielile de scolarizare datorate unitatilor de invatamint autorizate. Inainte de a solicita emiterea titlului executoriu, creditorul trebuie sa-l someze pe debitor in scris, amintindu-i ca va recurge la solicitarea titlului. Termenul de plata prevazut in somatie nu va putea fi mai mic de 10 zile de la data primirii acesteia. La primirea cererii, notarul trebuie sa verifice actele, trebuie sa cheme partile, sa-i spuna debitorului ca poate depune o intimpinare. Titlul executoriu notarial se elibereaza creditorului si constituie motiv de executare imediata. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii