Plafonarea retetelor compensate este orientativa

luni, 12 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Plafonarea retetelor compensate este orientativa

Plafoanele pentru prescrierea medicamentelor compensate si gratuite, impuse medicilor de familie au bulversat asistenta medicala primara si i-au exasperat pe bolnavi.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a hotarit, recent, ca medicii de familie vor fi obligati sa prescrie medicamente compensate de cel mult 20.000 lei pe luna, pentru fiecare persoana inscrisa pe lista. Potrivit acestei masuri, in viziunea celor ce conduc destinele sistemului de asigurari de sanatate, suferinta omului bolnav nu trebuie sa depaseasca ridicola suma de 20.000 lei pe luna. Cum ar trebui sa procedeze medicul de familie care are peste 2.500 de persoane inscrise pe listele proprii, dintre care cei mai multi bolnavi necesita tratamente costisitoare, a ramas o problema ambigua. Aceasta, pentru ca plafoanele impuse de Casa Nationala ii obliga pe medici sa prescrie retete gratuite sau compensate doar asiguratilor care se prezinta la cabinet in primele zile ale fiecarei luni. Pe de alta parte, asiguratul este pus in situatia de a nu mai beneficia de drepturile legale daca nu se imbulzeste in primele zile ale fiecarei luni sa-si ia reteta pentru continuarea unui tratament.
Paradoxul prescrierii unei retete de pina in suma de 20.000 lei lunar pentru fiecare asigurat i-a determinat pe medicii de familie sa ameninte cu inchiderea cabinetelor, fapt ce a convins conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa revina asupra deciziei si sa admita ca plafoanele impuse medicilor de familie pot fi depasite, sumele fiind orientative.
La sfirsitul saptaminii trecute, prof. univ. dr. Eugeniu Turlea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a declarat chiar ca plafonul nu inseamna ca, in cazul in care un medic depaseste suma respectiva, acest lucru atrage dupa sine si sanctionarea medicului care a prescris reteta.
"Nici un doctor care a prescris justificat medicamente peste plafoanele transmise de Casele de Asigurari de Sanatate nu va fi sanctionat", a precizat presedintele CNAS, adaugind ca acest plafon orientativ nu va afecta in nici un caz sanatatea asiguratilor, intrucit acestia vor beneficia de medicamentele de care au nevoie. In viziunea presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, stabilirea unui plafon la prescrierea medicamentelor trebuie sa rezolve o serie de situatii neplacute, de genul acelora in care, pe retetele compensate sau gratuite, in loc de medicamente, farmacistii dadeau parfumuri, scutece sau alte produse existente in farmacii, in intelegere cu clientul.
Pentru a stopa risipa de medicamente, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a avertizat ca va derula controale si in spitale, in scopul justificarii cheltuielilor suplimentare la medicamente si materiale sanitare. In timp ce conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate este de parere ca unele spitale nu mai reusesc sa-si achite datoriile la medicamente intrucit si-au facut stocuri care nu pot fi justificate, medicii sustin ca dificultatile sint de alta natura, regasindu-se in costul din ce in ce mai ridicat al medicamentelor.
Producatorii indigeni de medicamente nu-i mai pasuiesc pe marii consumatori
La Braila, din cele 37 miliarde de lei, cit reprezinta datoriile spitalelor catre furnizori, 26 de miliarde inseamna datoriile la medicamente. "Medicamentele compensate si gratuite au pret unic, stabilit de Ministerul Sanatatii si Colegiul Farmacistilor, dar la celelalte medicamente, fiecare producator isi stabileste pretul. In prezent, insa, la produsele indigene, producatorii de medicamente nu prea mai vor sa ne pasuiasca, pentru ca nu se platesc datoriile la timp. Inca avem furnizori neachitati, iar la obtinerea medicamentelor de import avem inca avantajul ca sintem pasuiti mai mult", a spus dr. Gheorghe Tudorache, directorul-general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.
Potrivit sursei citate, preturile luate in calcul la consumul de medicamente sint cele de anul trecut, stabilite la 31 iunie. Intre timp, costurile medicamentelor au crescut, dar nimeni nu a luat in calcul acest aspect, ceea ce a condus la acumularea de datorii apreciabile catre furnizorii de medicamente.
Dupa cum am aflat atit de la farmacisti, cit si de la CJAS, situatia urmeaza sa se clarifice. Un prim pas in acest sens il constituie semnarea contractelor pe anul in curs de catre cele doua parti, care se va derula peste scurt timp. (Tudorita TARNITA)

Comentarii