"Vrem o greva generala adevarata, nu de o zi"

sâmbătă, 23 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 "Vrem o greva generala adevarata, nu de o zi"

Joi dupa amiaza a avut loc adunarea generala extraordinara a liderilor sindicali din sistemul de invatamint brailean, in urma careia a fost aprobat, cu unanimitate de voturi, protestul salariatilor din invatamint, fata de atitudinea Guvernului in ceea ce priveste sistemul educational si respingerea sporului salarial de 5%. "Nu putem accepta o crestere salariala discriminatorie ce creeaza tensiuni fara precedent intre diversele categorii salariale, mai ales ca acestea se fac pe fondul unei diminuari drastice a sporului de mediu rural. Respingem Hotarirea de Guvern adoptata miercuri, 20 februarie, la initiativa Ministerului Educatiei si Cercetarii, fara consultarea sindicatelor, care diminueaza cu 70% sporul de mediu rural acordat printr-o lege organica, Legea Statutului Personalului Didactic, in scopul stabilizarii personalului didactic calificat in scolile rurale. Aceasta hotarire loveste crunt invatamintul de la sate si nu rezolva problemele de fond ale sistemului. Mai mult, o consideram a fi un afront la actualul program de reabilitare a invatamintului rural."
De asemenea, liderilor sindicali li s-au prezentat si revendicarile aflate pe lista comuna a celor patru federatii nationale: stabilirea unui salariu de referinta unic in invatamint, prin Ordonanta de Urgenta, recorelarea acestui salariu cu inflatia cumulata in ultimii doi ani, acesta trebuind sa creasca de la 1,1 milioane la 1,8 milioane, adoptarea unei HG care sa lamureasca statutul bibliotecilor din invatamintul universitar, acordarea tichetelor de masa personalului din invatamint, blocarea ordonantei de urgenta care prevedea reducerea indemnizatiei de rural pentru personalul didactic calificat din invatamintul preuniversitar, finalizarea in regim de urgenta a unei legi corecte de salarizare a intregului personal din invatamint, care sa tina cont de importanta sociala a muncii depuse, si respectarea, in integrum, a Legii 128/1997 privind Statutul personalului didactic. Pentru finalizarea acestor revendicari, Guvernul a primit un termen de gratie pina la 8 martie, dupa care, pe 11 martie, se va declansa o greva de o zi, se va intrerupe apoi protestul, fara sa se treaca insa notele in cataloage, si, daca pina pe 12 iunie nu se rezolva problemele, se va bloca anul scolar si implicit toate examenele de sfirsit de an.

Acel 5% oferit de guvernanti numai cadrelor didactice calificate are misiunea de a dezbina miscarea sindicala
Odata cu discutarea acestor revendicari in plenul adunarii generale extraordinare, au fost relevate si citeva nemultumiri ale liderilor locali fata de hotaririle luate la Bucuresti, pe care unii le-au perceput ca luate de sus in jos si nu de jos in sus, asa cum considerau ei ca ar fi trebuit. "Nu vreau sa considerati ceea ce voi spune un afront, dar cred ca hotaririle au fost luate cumva de sus in jos, fara sa fim consultati. Am un gust amar, pentru ca de modificarile sporului de mediu rural am aflat abia acum, insa conducerea stia de aceasta intentie a Guvernului de mai mult timp. De ce nu ni s-a spus? Cred ca a fost o greseala faptul ca s-a cedat in privinta acestui spor, oricit ar fi insemnat de putin. Dovada atitudinea ministerului de acum. Fara sa tina cont ca una s-a discutat si alta au propus, acum sustin ca aceasta modificare are acordul sindicatelor. V-au pacalit!", a spus liderul de la Mircea Voda, Constantin Chisau. Alti lideri au fost nemultumiti de faptul ca s-a ales o forma de protest originala, o zi de greva generala si apoi reluarea cursurilor pina in preajma examenelor. "Calendarul intocmit de cele patru federatii este previzibil. Ne vor lasa in pace pina pe 12 iunie, cind ne vor milui cu 1 sau 2% in plus la salariu. Este umilitor! Ar trebui sa face greva generala asa cum trebuie", a spus revoltat prof. Octavian Serban, liderul sindical de la Grupul scolar "Mihail Sebastian". La aceeasi parere au mai aderat si altii: Constantin Mogos, de la Tufesti, a spus ca vrea o greva generala adevarata, iar liderul de la Scoala nr. 1, Ion Popescu, a apreciat ca pina pe 12 iunie salariatii din invatamint au asigurata saracia. De asmenea, liderul de la scoala "George Cosbuc", Constantin Gheorghe, a atras atentia ca acel 5% oferit de guvernanti numai cadrelor didactice calificate are misiunea de a dezbina miscarea sindicala si ca nu trebuie sa se pice in aceasta capcana. Pentru a da explicatiile cuvenite, presedintele Sindicatului Invatamint Braila, Valeriu Partene a spus ca la inceput s-a acceptat modificarea minima a sporurilor pentru mediul rural, in ideea ca se vor acorda tichete de masa. "Modificarile erau mici, citeva cadre didactice ar fi pierdut aproape 100.000 de lei, insa ar fi cistigat 400.000 de lei din tichete toti salariatii. Am considerat ca este bine sa acceptam un compromis. In ceea ce priveste greva generala doar de o zi, am ales aceasta situtie pentru ca este importanta unitatea la nivel national si din grevele organizate anterior am constatat ca dupa citeva zile oamenii nu mai aveau nici bani de piine si cedau. Trebuie sa facem greva atunci cind avem convingerea ca guvernantii vor reactiona, altfel putem sa ne trezim ca vom sta trei luni in greva generala, iar Guvernului ii va conveni, pentru ca face economie."
La aceasta actiune a fost prezent si presedintele sindicatului "Ocrotirea copilului", Eugen Zarif, pentru a sublinia faptul ca organizatia pe care o reprezinta se solidarizeaza cu Sindicatul Invatamint Braila, in lupta impotriva desconsiderarii personalului din invatamint. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii