Rezultate deplorabile la bacalaureat si capacitate – sesiunea a doua

luni, 27 august 2001, 23:00
2 MIN
 Rezultate deplorabile la bacalaureat si capacitate – sesiunea a doua

Primele rezultate ale examenelor de bacalaureat si capacitate, care s-au sustinut in august, sint slabe. Inainte de solutionarea contestatiilor, promovabilitatea la capacitate este de aproximativ 39%, iar la bacalaureat, de 54%. Aceste rezultate foarte slabe sint motivate de profesori prin faptul ca, pentru a doua sesiune a acestor examene, au ramas, in general, elevii slabi, care in nici un caz nu ar fi putut obtine performante remarcabile, iar subiectele nu au fost cu nimic mai usoare decit in prima sesiune.
In cea de-a doua sesiune a examenului de capacitate, au promovat numai 39%. Notele obtinute nu au fost nici ele mari, mediile peste sapte, obtinute de cei 484 de elevi care au promovat in cea de-a doua sesiune, fiind o raritate. Cele mai slabe rezultate au obtinut elevii de la scolile din mediul rural, ei promovind numai in proportie de 26%. Elevii de la scolile din cartierele brailene si de la scolile din orasele judetului au obtinut o promovabilitate de numai 38%, iar cei de la scolile centrale au reusit sa promoveze in proportie de 44%.
La bacalaureat, promovabilitatea este de aproximativ 54%. Cel mai slab s-au prezentat elevii de la liceele din judet, dintre cei 75 de elevi care au participat la examen, promovind numai 24, adica 32%. Cea mai mare promovabilitate au obtinut elevii de la Agricol Braila, Liceul Maxineni si Liceul "Cerna" – 75%. Rezultate bunicele, 68%, au obtinut si elevii din subcomisia unu de la Grupul Scolar "Sebastian", care cuprinde candidati de la "Sebastian" si "Istrati". Elevii cuprinsi in subcomisiile unu si doi, de la "Cerna", au promovat in proportie de 62%, iar cei de la subcomisiile doi si trei, de la "Sebastian", de aproximativ 50%.
La bacalaureat, desi rezultatele au fost, in marea lor majoritate, slabe, s-au inregistrat si citeva exceptii. Adriana Chimingeru, de la Liceul Pedagogic, are media 9,07, iar Luminita Voicu, de la acelasi liceu, a obtinut media 9,00. Medii mari au mai obtinut Dragos Bitca, de la "Istrati", 8,52, si Alina Elena Musat, de la Liceul de Arta, 8,41.
Elevii nemultumiti de notele obtinute au putut depune contestatii ieri, rezultatele finale fiind comunicate in aceeasi zi. Elevii care au trecut de capacitate asteapta repartizarea pe locurile ramase la licee si scoli profesionale, iar cei care nu au promovat examenul vor fi si ei repartizati la scoli profesionale sau de ucenici. Cei 484 de elevi care au promovat capacitatea au la dispozitie numai 144 de locuri, la liceele din judet. La scolile profesionale, sint vacante 1.044 de locuri, iar la scolile de ucenici, alte 850 de locuri. Acestea vor fi ocupate, in primul rind, de elevii care au promovat capacitatea, dupa care vor putea opta pentru ele si cei fara capacitate.
In total, cei 1.252 de elevi prezentati la capacitate vor avea la dispozitie 2.038 de locuri la cele trei forme de invatamint, liceu, scoala profesionala si de ucenici, ceea ce inseamna ca vor ramine neocupate 786 de locuri. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii