Saraci au fost, saraci sint inca

miercuri, 30 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 Saraci au fost, saraci sint inca

Pina la sfirsitul saptaminii trecute, la nivelul judetului Braila fusesera depuse 5.401 cereri de ajutoare sociale, potrivit Legii 416/2001, a venitului minim garantat. Dintre acestea, numai in municipiu au fost depuse 345, la nivelul celor 3 orase, alte 566, iar restul de 4.490 au fost depuse in localitatile din mediul rural. Din totalul solicitarilor, au fost analizate si dispuse spre plata 282 de cereri depuse in municipiu, pentru solicitarile provenind din restul localitatilor nefiind emisa nici o dispozitie de acordare a ajutorului social, dat fiind ca dosarele inregistrate trebuie completate cu actele cerute de lege. Analiza datelor centralizate la nivel de judet, privind cererile de ajutoare sociale, acordate potrivit Legii 416, a scos deja in evidenta o serie de anomalii. "Este o problema pe care am mai semnalat-o in trecut, privind discrepanta intre numarul solicitarilor de ajutoare sociale de diverse tipuri, la localitati comparabile ca populatie. Spre exemplu, la Romanu avem deja inregistrate 75 de cereri, iar la Salcia Tudor – 180; la Ciresu – 18, iar la Galbenu – 198; la Tufesti – 275, iar la Viziru – 400; la Maxineni -70, iar la Jirlau – 175. Aceste discrepante nu sint normale, pentru ca sint slabe sansele ca, la populatii aproximativ egale, unele localitati din judet sa aiba un numar dublu sau chiar mai mare de familii foarte sarace", considera presedintele Consiliului Judetean Braila, Aurel Simionescu. Potrivit aceleiasi statistici, cel mai mare numar de solicitari de ajutor social, in conformitate cu Legea 416, inregistate pina acum in localitatile din mediul rural sint in Viziru – 400,Tufesti – 275 si Sutesti – 250, iar cele mai putine au fost depuse in Gemenele – 7 si Ciresu – 18.
La aceasta data, sint in curs de adoptare hotaririle consiliilor locale, privind stabilirea limitelor minime si maxime ale veniturilor medii lunare, ce vor fi luate in calcul pentru asigurarea venitului minim garantat.
Consiliile locale au la dispozitie tabele orientative, pentru stabilirea veniturilor medii ale solicitantilor de ajutor social
Pentru a ajuta aceste consilii, dar si pentru a preintimpina aprobarea unei avalanse de solicitari de asemenea ajutoare, existind astfel riscul depasirii sumelor alocate prin buget, in vederea aplicarii Legii 416, CJ a intocmit un indrumator privind stabilirea veniturilor medii ale populatiei, pe zone. "Pentru a da o orientare rezonabila situatiei fiecarei localitati in parte, din punct de vedere al numarului de solicitari de ajutor social aprobate, precum si pentru a sprijini consiliile locale in intocmirea hotaririi de consiliu, referitor la aceasta lege, am stabilit o serie de valori -orientative, precizez! – pe care consiliile locale le pot lua in calcul, pentru a stabili ce venituri au familiile ce solicita ajutor social. La stabilirea acestor valori, am colaborat cu Directia Generala pentru Agricultura si Alimentatie, Directia Finantelor Publice si Notariat. Astfel, consiliile locale vor putea avea o idee, macar aproximativa, a veniturilor pe care le obtin solicitantii de ajutor social de pe urma activitatii agricole sau zootehnice pe care o desfasoara, de pe urma valorificarii posibilelor terenuri sau imobile pe care le detin sau a inchirierii unor spatii cu alta destinatie decit locuinte. Subliniez, valorile pe care le-am stabilit noi sint aproximative si ramine la latitudinea primarilor sa le aplice, in functie de specificul fiecarei localitati", a mai spus Aurel Simionescu.
Tabelele orientative intocmite de conducerea CJ se refera la veniturile medii lunare ce pot fi obtinute de braleni de pe urma cultivarii de griu, porumb, floarea soarelui, legume, exploatarii viilor, precum si de pe urma cresterii de bovine, porcine sau pasari, a vinzarii de oua, carne sau lina. Astfel, au fost identificate, la nivel de judet, trei zone, din punctul de vedere al veniturilor obtinute in urma acestor tipuri de activitati agrozootehnice. Mai concret, cele mai mari venituri, in urma cultivarii de griu, se obtin, potrivit conducerii CJ, la Bordei Verde, de porumb, la Marasu si Insuratei, iar de floarea soarelui, la Rosiori. Vinzarea laptelui de vaca este cea mai profitabila, potrivit aceleiasi statistici, la Gropeni si Tudor Vladimirescu, a oualor, la Jirlau, iar a legumelor, la Rimnicelu. CJ a stabilit si date orientative pentru veniturile ce pot fi obtinute de pe urma vinzarii terenurilor, pe zone, precum si pentru vinzarea de cladiri, in functie de materialul din care sint construite. In plus, sint stabilite si valori orientative pentru inchirieri de imobile, in functie de destinatia spatiului respectiv, starea fizica a cladirii, vechimea constructiei, existenta spatiilor de expunere in vitrine, existenta unor curti interioare sau exterioare. Conducerea Consiliului Judetean spera ca, in baza acestor date, consiliile locale sa reuseasca, pe cit posibil, sa identifice familiile care au intr-adevar venituri atit de reduse, incit sa se incadreze in conditiile de acordare a ajutoarelor sociale, potrivit Legii 416. Temerile conducerii CJ, pe aceasta tema, se refera si la faptul ca aprobarea unui numar mare de ajutoare sociale poate duce la depasirea sumelor alocate judetului prin bugetul pe anul in curs, lucru care, in conditiile actualei austeritati, ar putea face imposibila plata acestor ajutoare, la sfirsit de an. (Mihaela DAN)

Comentarii