Candidatura lui Radu Duda a fost surpriza zilei la Teatrul National

vineri, 10 aprilie 2009, 00:54
6 MIN
 Candidatura lui Radu Duda a fost surpriza zilei la Teatrul National

Candidatura printului Radu de Hohenzollern-Veringen la Presedintia Romaniei i-a surprins pe fostii colegi de pe scena Nationalului iesean. "Nu stiam ca si-a depus candidatura la Presedintia Romaniei. Este o surpriza pentru mine ceea ce imi spuneti. Nu stiu ce sa zic despre acest pas. Nu cred ca are sanse", spune buimacit de veste Mircea Radu Iacoban, director al Teatrului National in perioada 1979-1990.

Radu Duda, nascut intr-o familie de medici ieseni, a facut Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica la Bucuresti, iar in 1985 a fost transferat la Suceava, insa a jucat mult pe scena Teatrului National "Vasile Alecsandri". In 1988 s-a transferat la Teatrul National de la Bucuresti, o performanta greu de realizat in anii comunismului, spune cu tilc Iacoban. Viata lui Duda s-a schimbat complet abia dupa ce "actorul retras, care nu facea mofturi cind era distribuit intr-un rol" – dupa cum spune Mircea Radu Iacoban – s-a casatorit, la 21 septembire 1996, cu Principesa Margareta. In 2005 a fost numit Principe al Romaniei, primind titlul de Alteta Regala.

Actorul iesean nu a fost scutit de contestari, inclusiv din partea membrilor Casei Regale. Radu Duda a fost acuzat de colaborare cu Securitatea, iar dupa anuntarea candidaturii sale, Mircea Dinescu a declarat ca va reanaliza documentele de la CNSAS.

De asemenea, numele lui Radu Duda a fost mentionat si in contextul scandalului celor doua fregate achizitionate de statul roman din Marea Britanie la un pret foarte mare, de 116 milioane de lire sterline. Principele Radu a fost acuzat ca a facut lobby pe linga guvernul PSD din partea companiei britanice furnizoare, BAE Systems.

La Teatru, nu iesea in evidenta decit cu bancurile zilei

Mircea Radu Iacoban l-a cunoscut pe actorul Radu Duda intre 1985-1988, cit timp i-a fost director la Teatrul iesean. A ajuns aici printr-o "smecherie", dupa cum povesteste Mircea Radu Iacoban. Dupa ce a terminat facultatea, toata grupa sa, de la clasa Olgai Tudorache, printre care s-au aflat si actorii Carmen Tanase, Adrian Paduraru, Georgeta Budujan, Pusa Darie, Liviu Manoliu, a fost transferata la Suceava.

"Acest transfer era o smecherie pe care am fost nevoti sa o facem. Iasul, ca si alte orase din tara, era inchis, adica nu se mai faceau angajari de tineri actori. Cei de la National erau nici prea batrini, dar nici tineri. Asa ca am infiintat o sectie a teatrului la Suceava si i-am adus pe toti acesti tineri acolo", isi aminteste Mircea Radu Iacoban. Au primit toti apartamente la Suceava, insa actorii jucau pe scena Teatrului National.

"Imi aduc aminte ca a avut o prestatie foarte buna in piesa «Doi pe un balansoar», unde a jucat alaturi de buna sa prietena Carmen Tanase (n.r – actrita care joaca rolul Flacarei din telenovela Regina). Era un actor bun, care nu facea mofturi cind era distribuit, de asta nici nu a ratat vreun rol care i-a fost dat. In echipa venita de la Bucuresti, el nu a fost lider de grup, dar asta nu inseamna ca nu a avut un cuvint de spus in echipa Nationalului iesean", spune Mircea Radu Iacoban, care isi aminteste ca Radu Duda era un baiat care "nu iesea in evideta, insa era cel care spunea in fiecare dimineata glumele zilei, adica bancurile". 

Mircea Radu Iacoban a avut chiar placerea de a-l cunoaste pe tatal Principelui Radu, Rene Duda, care a murit in decembrie 1999. "Am publicat un articol despre cazul grav al unui copil din Transnistria. Tatal lui a venit la mine in urma acelui articol si a promis ca ii va da o bursa copilului, cu conditia ca nimeni sa nu afle despre aceasta. S-a tinut de cuvint, i-a dat bani lunar", spune Iacoban.

Acum 4-5 ani, el s-a reintilnit cu cel pe care l-a avut sub observatie ca si actor la Nationalul iesean. De aceasta data, fostul actor Radu Duda era Alteta sa Regala Principele Radu de Hohenzollern-Veringen. "M-a invitat la un ceai la Palatul Elisabeta. Nu mi s-a parut foarte schimbat, dar asta si poate ca nu putea fi fata de mine decit asa cum l-am cunoscut", subliniaza Iacoban.

"Mama sa era o doamna, iar tatal era un om exceptional"

Dintre toti actorii care au alcatuit echipa sectiei de la Suceava, Radu Duda, Adrian Paduraru si Pusa Darie sint cei care au jucat cel mai mult pe scena de la Iasi. "Da, a fost o smecherie foarte frumaosa acel transfer. Sectia de la Suceava era ca o a III-a scena a Nationalului iesean. Am jucat mult cu Radu, atit la Suceava, cit si la Iasi", isi aminteste Pusa Darie.

Prima piesa in care au jucat impreuna la Suceava a fost "Adio Studentie", iar la Iasi toti trei au fost distribuiti in „Visul unei nopti de vara". "Era un actor si un coleg bun, un om inteligent, de buna calitate", il descrie Pusa Darie. Ea i-a cunoscut si parintii, care veneau la spectacolele lui Radu. "Mama sa este o doamna in adevaratul sens al cuvintului, iar tatal sau era un om exceptional", isi aminteste Pusa Darie, care a aflat ieri de la radio ca fostul ei coleg de scena si-a depus candidatura la Presedintie.

Si actorul Emil Coseru isi aduce aminte de tinarul licean, care locuia in Nicolina cu parintii sai. "Era un copil foarte educat, care stia inca de la o virsta frageda mai multe limbi straine. Provenea dintr-o familie foarte serioasa", il descrie Emil Coseru. Actorul il vedea pe tinarul licean destul de des, pentru ca pe vremea burlaciei sale locuia intr-o garsoniera din Nicolina iar el, fratele sau Dan, – care este medic stomatolog in Canada -, mama Eugenia si tatal Rene Duda locuiau in apropiere.

Cei doi nu s-a reintilnit insa si pe scena. "Nu mai este actorul de altadata, ci are prestanta de membru al unei case regale. Nu stiu ce va face si nici cum va sta la procentaj, insa lumea nu este educata, nu stie cit de bine o ducea Romania in perioada interbelica, cind la conducerea acestei tari era Casa Regala", spune Coseru.

Radu Duda apare intr-un registru gasit la Revolutie, ca "persoana de sprijin" a Securitatii

Cu toate ca apropiatii sai din acele vremuri ii descriu familia ca fiind niste persoane de exceptie, dupa ce a devenit principe cu acte in regula – el s-a nascut a doua oara pe 18 decembrie 1998 in orasul Sigmaringen din Germania, actul sau de nastere fiind eliberat pe 1 ianuarie 1999 si poarta semnatura „Friedrich Wilhelm Furst von Hohenzollern", seful Casei Princiare de la Sigmaringen – relatiile cu familia s-au racit. Presa a consemnat ca, de-a lungul anilor, el a refuzat sa vorbeasca despre tatal sau, care a fost membru PDSR Iasi.

Trecutul Altetei Sale Regale are insa unele umbre, in opinia unora. Chiar si transferul de la Teatrul National din Iasi la cel din Bucuresti, in 1988, este un mister, chiar si pentru Mircea Radu Iacoban. "Stiu ca s-a transferat atunci la Bucuresti. Nu cunosc motivele transferului. Era destul de greu pe atunci, dar el totusi a reusit", spune acesta.

Numele Altetei Regale a aparut intr-un articol semnat de Nicolette Franck, in revista "Caminul romanesc" din Geneva. In acest articol, ea il acuza pe Radu Duda ca ar fi fost agent al Securitatii, infiltrat in Casa Regala pentru a o compromite, la ordinele lui Ion Iliescu. Radu a negat aceste presupuse legaturi cu Securitatea. El a afirmat de mai multe ori ca s-a incercat o racolare in 1986, cind urma sa plece intr-un turneu cu teatrul in Israel, dar a refuzat. Radu Duda a explicat de citeva ori in presa ca aceasta tentativa de racolare ar constitui o posibila motivatie pentru aparitia numelui sau, la rubrica "persoane de sprijin" a Securitatii, in registrul gasit la 22 decembrie 1989 in biroul din Casa Patrata a prim-secretarului de judet Maria Ghitulica.

Comentarii