Tiraspolul aniverseaza crearea Autoproclamatei Republici Nistrene

joi, 03 septembrie 1998, 23:00
3 MIN
 Tiraspolul aniverseaza crearea Autoproclamatei Republici Nistrene

In Autoproclamata Republica Transnistreana a inceput serbarea oficiala a ceea ce autoritatile de la Tiraspol numesc ziua crearii Republicii Moldovenesti Nistrene, 2 septembrie 1990. Sarbatoarea se desfasoara cu mult fast, desi situatia de criza din Transnistria s-a agravat si mai mult dupa prabusirea rublei rusesti. La manifestari participa si o delegatie din Duma de Stat a Federatiei Ruse. Dupa cum se stie, pentru prima data in acest an autoritatile transnistrene au inceput sa vorbeasca deschis despre o asa-zisa Declaratie de independenta a Transnistriei, adoptata la 25 august 1991, cu doua zile inaintea proclamarii independentei Republicii Moldova. Aceasta dezvaluire senzationala a fost argumentata in felul urmator de unii oficiali de la Tiraspol: "Declaratia nu a fost mediatizata deoarece in acest caz Republica Moldova ar fi avut motive sa invinuiasca regiunea transnistreana de separatism". Potrivit acelorasi oficiali, Sovietul Suprem de la Tiraspol a adoptat declaratia in graba, deoarece erau cunoscute intentiile Republicii Moldova de a iesi din componenta URSS, iar Transnistria s-a autoproclamat independenta si suverana cu doua zile inaintea Moldovei, pentru ca aceasta, iesind din componenta Uniunii Sovietice, sa nu poata revendica regiunea din stinga Nistrului.
Autoritatile transnistrene au evitat sa precizeze daca aceasta declaratie a fost expediata conducerii Republicii Moldova, Rusiei, Ucrainei sau altor state. Adjunctul sefului Administratiei de la Tiraspol, Aleksandr Karaman, declara doar ca "Noi niciodata nu am ascuns aceasta declaratie si tot timpul am spus Chisinaului, nu in gluma, ca noi cu doua zile inaintea Moldovei am devenit independenti". Trebuie spus faptul ca presa de la Chisinau sau Tiraspol nu a scris niciodata despre declaratia mentionata.
Fostul deputat Ion Hadirca, unul dintre participantii la evenimentele din 1990 si 1991 din Republica Moldova, la acea vreme vicepresedinte al Parlamentului, a calificat pretinsa Declaratie de independenta a Transnistriei drept "un fals post-factum, un fals la fel cum este in intregime Republica Transnistreana". Mai mult, ea nu a fost niciodata prezentata conducerii Republicii Moldova. In acea perioada, in legatura cu puciul de la Moscova din august 1991, Ion Hadirca a plecat peste hotare, avind mandatul Consiliului de Securitate sa formeze, in caz de ocupatie armata a Republicii Moldova, guvernul in exil. El s-a intors inainte de 25 august, participind la elaborarea Declaratiei de independenta a Republicii Moldova. Prin asa-zisa Declaratie de independenta a Transnstriei, a apreciat fostul vicepresedinte al Parlamentului, autoritatile de la Tiraspol cauta sa-si dea mai multa prestanta, deoarece in prezent situatia de la Moscova este deterioarata, dorind in acest fel sa mai reziste un timp. Evenimentele din acea perioada au evoluat foarte complicat si in fiecare an au avut anumite particularitati specifice, a spus Ion Hadirca. In 1990, la Moscova, in Congresul deputatilor poporului din fosta URSS se discuta frecvent ideea numita de Mihail Gorbaciov "parada suveranitatilor". Sub acest semn comunistii veneau ca un fel de reactie la aceste suveranitati proclamate cu formarea unor republici-fantoma, cu elemente de retinere a procesului de suveranizare. Aceste idei veneau din laboratoarele ideologice ale KGB. Astfel, a relevat Ion Hadirca, s-au format regiuni separatiste nu numai in spatiul nostru, ci si in Caucaz si in alte republici. Primavara anului 1991 era deja marcata de un proces de pregatire a unui pretins referendum unional pentru pastrarea URSS si impiedicarea destramarii lui. Apoi, a continuat fostul vicepresedinte al Parlamentului, a aparut si ideea de puci, de a mentine imperiul sub presiunea armata. Nu le-a reusit nici lucrul acesta, totul s-a prabusit. In aceasta perioada insa toti liderii separatisti din Transnistria au fugit deoarece isi dadeau seama ca nu mai aveau nici o sansa. Deci, la momentul adoptarii pretinsei declaratii ei nici nu se aflau la Tiraspol. Mai mult, a adaugat Ion Hadirca, asa-zisa declaratie de independenta si suveranitate vine in totala contradictie cu scopurile urmarite de regimul de la Tiraspol de a impiedica destramarea URSS si de o mentine, a mai declarat fostul vicepresedinte al parlamentului de la Chisinau, Ion Hadirca.
Reamintim, de asemenea, ca un fapt cunoscut, despre care a relatat si presa de la Moscova, ca in timpul puciului din august 1991 regimul de la Tiraspol a trimis comandouri speciale pentru apararea Comitetului de stat pentru stare exceptionala, iar Igor Smirnov a fost arestat de catre autoritatile de la Chisinau pentru acelasi lucru.

Comentarii