Cine il tine pe huligan la catedra?

marți, 19 ianuarie 2010, 12:55
6 MIN
 Cine il tine pe huligan la catedra?

Gheorghe Marian, profesorul acuzat ca a facut in luna decembrie avansuri cu tenta sexuala unei eleve de clasa a VIII-a de la scoala din Probota, continua sa aiba norma de predare la scoala din Cirniceni. Chiar daca profesorul nu este la prima abatere si ca a mai fi avut probleme in relatiile cu elevii si colegii, sistemul de invatamint din Romania i-a permis si inca ii permite lui Gheorghe Marian sa ramina la catedra, ca si cum nimic nu s-a intimplat. In lipsa unei prevederi legale care sa permita excluderea din invatamint pentru abaterile savirsite de un cadru didactic in comunitate sau in cadrul altor scoli, singura sanctiune disciplinara de care se loveste acesta este desfacerea contractului de munca de catre scoala unde a creat probleme. In rest, poate preda linistit in alta parte, atita timp cit scoala respectiva nu ii cunoaste trecutul si nici nu remarca ceva neobisnuit in comportamentul lui.

"In fiecare an stau cu frica-n sin ca ar putea fi repartizat iar la noi la scoala"

"Eu cred ca directorii de scoli sint intr-un fel legati de miini si de picioare in ceea ce priveste relatiile cu un profesor care creeaza probleme", a declarat directoarea Scolii de Arte si Meserii "Iacob Negruzzi" din Trifesti, Iuliana Vatamanu, unde profesorul a predat in urma cu patru ani. Profesorul Gheorghe Marian este in continuare suplinitor de educatie fizica si formator de oameni. El are pe mina elevi, in conditiile in care incidentul de la Probota, dar si abateri anterioare ridica semne de intrebare in privinta calitatii lui de cadru didactic. Am vorbit despre el cu directorii scolilor unde a predat in ultimii cinci ani si am ajuns la concluzia ca trecutul lui nu pare sa cintareasca in momentul in care este reangajat de alte unitati de invatamint. 

"Pe Gheorghe Marian l-am cunoscut cit eram profesoara la Trifesti. Era recalcitrant, avea probleme cu bautura si de comportament. Se lega de fete, de colege. Acum, ca director, nu mi l-as dori niciodata in scoala", a marturisit directoarea scolii din Trifesti. Ea este de parere ca angajarea unui cadru didactic ar trebui sa se faca pe baza de recomandari de la toate scolile unde el a predat. "Eu cred ca trebuie sa avem dreptul de a discuta serios in consiliul de administratie daca sa primim sau nu un profesor, pe baza analizei unor recomandari de la scolile pe unde a mai predat, ca sa stim daca ne asumam riscuri. In sistemul de invatamint aceste probleme de care ne lovim par sa fie doar detalii, dar e o problema legala", a completat Iuliana Vatamanu. Impresia pe care i-a facut-o profesorul Gheorghe Marian, in urma cu patru ani, este atit de proasta incit s-ar opune vehement ca el sa fie repartizat pe vreun post la scoala din Trifesti. "In fiecare an, prin august-septembrie, stau cu frica in sin ca ar putea da concurs si ar putea fi repartizat din nou la noi. Ma voi adresa in mod sigur ISJ. Nu mi se pare corect ca atmosfera din scoala sa fie incordata din cauza unui cadru didactic care are probleme de comportament. Noi trebuia sa urmarim in permanenta ce face, cum face, era stresant", a spus Iuliana Vatamanu.

"Nu a avut abateri, dar nu i-am aprobat continuitate"

Directoarea scolii din Vinatori sustine ca a reusit sa-l tempereze pe Gheorghe Marian. "La inceput era cam dur cu elevii, dar, dupa discutiile cu parintii, i-am explicat cum stau lucrurile. Vazind ca-l urmaresc pas cu pas, s-a linistit. Probabil ca a contat foarte mult faptul ca am pus piciorul in prag la timp, ca am stiut sa-l pun la punct. E normal ca pe cei care se comporta mai altfel sa ii ai in vizor", a declarat directoarea scolii generale din Vinatori, Zoia Cazacu. La Victoria, unde a predat in anul scolar 2004-2005, conducerea scolii sustine ca nu s-a confruntat cu probleme din partea profesorului Gheorghe Marian. "Eu sint directoare de mai putin de un an de zile,  stiu ca a lucrat la noi, dar nu stiu sa fi avut probleme cu vreo eleva sau cu vreun cadru didactic. Nu l-am avut in nici o comisie de disciplina", a mentionat directoarea Scolii de Arte si Meserii "Ionel Teodoreanu", Liliana Aborsei. Nici profesoara Alina Ruxandariu, care i-a fost colega, nu isi aminteste sa fi avut neplaceri din cauza lui Gheorghe Marian. "Mi s-a parut un om si un profesor bun, chiar a sustinut campionate de fotbal. Am fost socata de cele citite in presa. Eu nu vreau nici sa-l spal de pacate, dar nici sa-l acuz. Intr-adevar, era mai temperamental, dar nu a creat probleme in incinta scolii, poate prin sat, nu stiu ce sa zic, noua nu ne-a dat de banuit", a povestit Alina Ruxandariu. Fostul director de la scoala din Golaiesti spune ca, desi profesorul Gheorghe Marian si-a vazut de treaba cit a predat acolo, a avut retineri in a-l reangaja. "La noi, a fost in urma cu doi ani. A predat un singur an, iar cind postul a ramas liber a solicitat sa ramina, insa nu i-am aprobat continuitate. Nu a avut abateri disciplinare, chiar daca auzisem in sat ca obisnuia sa consume bauturi alcoolice. Nu l-am prins beat la ore, poate ca nici nu a avut mediul la noi, avind in general profesoare, plus ca era navetist. In afara scolii probabil ca bea", a declarat fostul director de la Golaiesti, Adrian Gatu.

Reticenta la ISJ

Daca directorii scolilor unde Gheorghe Marian a fost profesor au vorbit pe larg despre parcursul profesional al acestuia, oficialii din ISJ nu au fost la fel de varbareti. "Domnul profesor Gheorghe Marian nu a facut obiectul unei anchete la nivelul ISJ Iasi si, de aceea, nu va oferim informatii detaliate despre cariera dumnealui", a precizat purtatorul de cuvint al ISJ, Sabina Manea. Inspectorul de specialitate, profesor Tanase Vasile Viciu,  nu a putut fi consultat in privinta parcursului didactic al lui Gheorghe Marian, pe motiv ca nu a primit incuviintarea purtatorului de cuvint. Aceasta desi inspectorul Viciu ar fi fost cel mai in masura sa vorbeasca despre traseul educational al lui Gheorghe Marian. "Primul responsabil, dupa directorul scolii, de supravegherea si cunoasterea parcursului didactic al profesorului este inspectorul de specialitate. Cel de personal nu are cum sa cunoasca situatia a citeva mii de cadre didactice. In cazul in care un profesor are o abatere disciplinara, responsabilitatea de a urmari cazul ii revine inspectorului teritorial. Bineinteles, conducerea ISJ il desemneaza daca primeste sesizari din partea consiliul profesoral din scoala respectiva", a declarat fostul inspector scolar general, Seryl Talpalaru.

Romaniuc: Un Colegiu de etica al profesorilor ar fi necesar

Conducerea ISJ asteapta ca instanta sa se pronunte in privinta lui Marian. "Pentru incidentul de la Probota, consiliul de administratie de acolo a luat masurile disciplinare de rigoare, i-a desfacut contractul. Daca scoala de la Cirniceni nu are nici o problema cu profesorul Gheorghe Marian, este libera sa il pastreze la catedra. Pentru ca in cazul de fata exista si o ancheta penala, daca la sfirsitul acesteia instanta va decide ca el nu mai are ce cauta in invatamint, atunci nu va mai preda nicaieri. Scoala de la Probota a luat decizia care trebuia. Cind se va incheia ancheta, vom sti exact ce se va intimpla cu acest profesor", a declarat inspector scolar general, Liliana Romaniuc. Sefa ISJ a precizat ca astfel de incidente ar putea fi evitate ori, dupa caz, sanctionate corespunzator daca ar exista o instanta in domeniu. "Eu cred ca e mare pacat ca nu avem o instanta a noastra cu putere cel putin pe linie de etica si morala. Un fel de Colegiu al Corpului Didactic. Cadrele didactice cu abateri ar putea fi trase la raspundere de o astfel de instanta. E o procedura, insa presupune modificari legislative si probabil ca ar dura ani de zile", a completat sefa ISJ. Liliana Romaniuc a mai precizat ca ar fi extrem de util daca dascalii ar fi obligati "sa aiba portofolii profesionale care sa ii insoteasca de la o scoala la alta".

Comentarii