Cine sint cei care-l vor vota pe Patriarh

miercuri, 01 august 2007, 23:27
4 MIN
 Cine sint cei care-l vor vota pe Patriarh

 „Cred in sansele mitropolitului Daniel“, a spus cu convingere unul dintre reprezentantii Arhiepiscopiei Iasi la alegerile viitorului patriarh. Cel putin teoretic, IPS Daniel ar trebui sa aiba sustinerea neconditionata a celor 20 de clerici si mireni reprezentanti ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei in Colegiul Electoral Bisericesc. „Ziarul de Iasi“ a incercat sa ii contacteze pe trimisii Arhiepiscopiei Iasi in mina carora va fi poate votul decisiv pentru desemnarea viitorului Intiistatator al Bisericii Ortodoxe Romane. Clericii s-au abtinut insa in a-si preciza deschis pozitia. Sint in doliu.

Patriarhul va fi ales in cadrul Adunarii Nationale Bisericesti din care fac parte membrii Sfintului Sinod (format din ierarhii in functie), reprezentantii Facultatilor de Teologie si ai Seminarelor teologice, precum si cite 3 reprezentanti ai fiecarei Arhiepiscopii sau Episcopii din care este alcatuita Mitropolia. Astfel, Mitropolia Moldovei si Bucovinei are 7 reprezentanti in cadrul Sfintului Sinod. Acestia sint: IPS Daniel, PS Calinic Botosaneanul (Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor), IPS Pimen (Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor), Episcopul PS Eftimie si Arhiereul Vicar PS Ioachim Bacauanul (ambii de la Episcopia Romanului), Episcopul PS Ioachim si arhiereul vicar PS Corneliu Barladeanul (amindoi de la Episcopia Husilor). Au drept de vot in Adunarea Nationala si preotul prof.dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa, precum si preot prof. Dragos Ciprian Bahrim, directorul Seminarului Teologic „Sfintul Vasile cel Mare“.

„Este o experienta rara si o onoare“

In plus, Arhiepiscopia Iasilor va avea 3 reprezentanti desemnati delegati in Adunarea National Bisericeasca: doi mireni si un cleric, asa cum prevad legile de organizare ale BOR. Este vorba despre PC Pr. Ioan Mihoc, paroh al parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din Tirgu Neamt, Viorel Roman, presedinte al Centrului de Afaceri Iasi, si Catalin Mugurel Flutur, primarul Botosaniului. „Am fost desemnat in Adunarea National Bisericeasca in urma plecarii fostului primar Constantin Simirad, iar anul trecut am fost reales pentru a ocupa aceasta pozitie care ma onoreaza“, a precizat Viorel Roman. Omul de afaceri spune ca in structurile administrative ale bisericii sint promovate acele persoane cu apropiere fata de crestinatate, dispuse sa se implice in sustinerea campaniilor BOR. „Bunul Dumnezeu va face posibila alegerea unui ierarh care sa continue activitatea inceputa de PF Teoctist“, s-a limitat in a declara Viorel Roman cu privire la posibilul succesor al patriarhului.
Al doilea reprezentant laic al Arhiepiscopiei Iasilor in Adunarea National Bisericeasca este primarul Botosaniului, Catalin Flutur, var al fostului ministru Gheorghe Flutur si membru al Partidului Liberal Democrat. „Este o experienta rara si o onoare participarea la alegerea viitorului patriarh. Practic, vom asista la un moment istoric, despre care marturisesc ca nu ma asteptam si nici nu doream sa aiba loc atit de curind. Cred in sansele Inalt Preasfintitului Daniel“, a spus primarul Botosanilor, Catalin Flutur, care isi sustine intentia de a-l vota pe mitropolitul Moldovei si Bucovinei pentru scaunul patriarhal prin promovarea ecumenismului de la cirma municipiului pe care il conduce. „In fiecare an am alocat fonduri impreuna cu consiliul local pentru reabilitarea bisericilor. 95% dintre acestea s-au indreptat catre cultul ortodox, dar restul fondurilor au fost alocate anual pentru bisericile diferitelor culte. Anul acesta, banii au fost primiti de comunitatea lipoveneasca“, a mai spus primarul Flutur. Preotii profesori Vasile Sava si Dragos Bahrim nu au putut fi contactati in cursul zilei de ieri.

Profesori si oameni de afaceri ieseni in Colegiul eparhial

Doi mireni din Adunarea Nationala Bisericeasca: Omul de afaceri iesean Viorel Roman si primarul Botosaniului Catalin Flutur

Omul de afaceri Viorel Roman si primarul Catalin Flutur nu sint singurii oameni de rind care iau parte la deciziile Bisericii. De exemplu, din colegiul eparhial al Arhiepiscopiei Iasilor, organul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale si economice, mai fac parte decanul Facultatii de Filosofie, Stefan Afloroaei, inginerul constructor Ion Munteanu si medicul Liviu Cimpanu. De asemenea, un cuvint de spus in problemele Arhiepiscopiei Iasilor au Neculai Andone, seful de district al Ocolului Silvic Varatec, si Ion Bodron, directorul SC Electrica Piatra Neamt. Mandatul de reprezentare al acestor mireni va expira in 2010, la 4 ani de la alegeri. Prezenta in structurile de decizie de la nivel national a unui numar mare de oameni de rind apropiati crestinismului, care sint in general oameni de afaceri, functionari ai statului, cadre didactice universitare sau oameni politici, induce ideea ca demersul alegerii viitorului patriarh ar fi guvernat si de interese politice sau de alta natura.  Principalii candidati pentru scaunul patriarhal par a fi Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, si Mitropolitul Olteniei, IPS Teofan. Nimeni nu exclude insa si posibili candidati surpriza din rindul celorlalti membri ai Sfintului Sinod, un alt nume vehiculat fiind arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. 

Clopotele vor rasuna miine, timp de 5 minute, in toata tara

Clericii ieseni sint in doliu. In fiecare zi, parohii fac slujbe de pomenire a Preafericitului Patriarh Teoctist, decedat duminica in urma unor complicatii cardiace postoperatorii. „Intru Pomenirea Preafericitului Parinte Teoctist, se trag clopotele dimineata, la prinz si seara, iar vineri, la ora 12, vor rasuna timp de 5 minute. In felul acesta il vom pomeni odata cu slujba de inmormintare. De asemenea, cred ca este de datoria fiecaruia dintre noi ca duminica, dupa liturghie, sa le povestim enoriasilor nostri despre personalitatea, bunatatea si credinta Intiistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane“, a declarat parintele Mihai Margineanu, paroh al Bisericii „Toma Cozma“. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii