Circ gratis cu politisti pe post de maimutoi

Subtitlu

luni, 08 martie 2010, 22:58
4 MIN
 Circ gratis cu politisti pe post de maimutoi

Politia poate ajunge bataia de joc a celor care s-au imbatat si au chef de distractie. Acestia pot fi oricind chemati pentru o reprezentatie ca la circ, pe post de maimute, in fata unor indivizi care au halucinatii. Un ofiter al Directiei Anticoruptie (DGA) ne arata cum se poate face acest lucru, fara sa achite nici un onorariu. S-a intimplat anul trecut, atunci cind curajosul subcomisar Corneliu Cojocaru, cel care lupta impotriva coruptiei in cadrul DGA, beat bine fiind, a fost atacat de niste indivizi inchipuiti, care l-ar fi batut mar, l-ar fi impuscat si l-ar fi lasat lat in fata blocului. Cel putin asa suna atunci apelul disperat al ofiterului la 112. Atunci, toti sefii Politiei au fost treziti noaptea din somn si s-au apucat de investigat acest atac mafiot. Dupa o luna de ancheta, politistii care investigau cazul au ajuns la concluzia ca atacul reclamat nu a existat si ca subcomisarul Cojocaru s-a autoaccidentat, beat fiind. Intr-un final totul s-a transformat intr-un circ ieftin, iar ofiterul DGA a fost amendat pentru alarmarea nejustificata a Politiei. Nimeni a platit insa aceasta "nota de plata".

Precedent periculos pentru politistii ieseni. Acestia pot ajunge oricind bataia de joc a celor care vor sa se distreze pe seama lor. Oricine va dori sa vada o mobilizare a fortelor de ordine, va putea solicita interventia acestora prin Dispeceratul 112, anuntind ca a fost victima unor atacuri de tip mafiot.

Chiar daca intreaga reprezentare se va lasa cu amenda, aceasta nu trebuie neaparat platita. Odata contestat procesul-verbal, acesta va fi anulat in instanta. Cel mai bun exemplu ca un circ la care sa participe politistii se poate face fara nici o sanctiune este cel al subcomisarului Corneliu Cojocaru, ofiter in cadrul Serviciului Teritorial al DGA. In vara anului trecut, cind era sef al DGA Iasi, acesta a anuntat prin 112 ca a fost atacat in scara blocului de indivizi necunoscuti, a fost batut, impuscat si lasat intr-o balta de singe.

In urma anchetei s-a dovedit ca nu a existat nici o agresiune asupra acestuia si politistii care aveau dosarul in lucru l-au amendat pe ofiter cu 200 de lei pentru "alarmarea nejustificata a Politiei". Convins se pare ca intr-adevar a fost batut, sau pentru a-si apara onoarea in fata cunoscutilor, subcomisarul Cojocaru a contestat amenda primita. La sfirsitul lunii trecute, surpriza: el a obtinut in instanta anularea procesului-verbal.

"Eu am contestat faptul ca sanctiunea a fost aplicata incorect, iar instanta a dat o hotarire care in opinia mea este cea corecta. Domnii de la Politie nu trebuiau sa aplice sanctiunea respectiva, ci trebuiau sa isi faca treaba", a spus aseara subcomisarul Corneliu Cojocaru.

Verificari si de la Bucuresti

"Nu am primit nici o comunicare de la instanta. In opinia noastra lucrurile in cazul respectiv au fost cit se poate de clare", a spus subcomisarul Minodor Pasaniuc, seful Sectiei I Alexandru, structura care a facut cercetari in cazul de fata.

La momentul incidentului, ofiterul a depus si plingere la Politie pentru identificarea presupusilor agresori. "In dosarul penal nu s-a dat nici o solutie inca. Este inca in lucru, ori la Politie, ori la Parchet", a mai spus ofiterul.

Reprezentantii Politiei spun insa ca cercetarile din dosar au fost finalizate si dosarul a fost trimis la Parchet. "Concluzia a fost ca nu a avut loc nici o agresiune. Dosarul a fost inaintat catre Parchet cu propunere de neincepere a urmaririi penale, pe considerentul ca fapta reclamata nu a existat", a spus comisarul Lucian Mursa, seful Politiei Municipiului.

Subofiterul Corneliu Cojocaru a intrat si in atentia superiorilor de la Bucuresti, care au facut verificari la Iasi in ce priveste incidentul. Acestia nu au luat inca o decizie in ceea ce il priveste pentru ca nu au primit solutia data de Parchet in dosar.

Nu a fost agresat, ci a cazut singur din picioare

Incidentul in care a fost implicat ofiterul DGA s-a petrecut la inceputul lunii iunie a anului trecut. Sesizarea telefonica despre presupusul atac a fost facuta in jurul orei 2 dimineata si i-a ridicat din pat pe toti sefii Politiei. La fata locului au ajuns de urgenta mai multe echipaje ale Politiei, care au inceput verificarile.

In tot acest timp sefii Politiei si-au construit in minte tot felul de scenarii despre ce s-a intimplat si, mai ales, cine sint principalii suspecti. Ofiterul DGA le-a declarat oamenilor legii ca in timpul presupusului atac si-a pierdut cunostinta, iar cind si-a revenit a sunat la 112. Una dintre variantele luate in calcul de la bun inceput de anchetatori a fost aceea ca toata povestea insiruita de subcomisarul Cojocaru era doar un scenariu care nu se petrecuse in realitate.

Dupa aproape o luna de ancheta, in iulie 2009, politistii au dat si verdictul: ofiterul nu a fost agresat de nimeni, ci s-a autoaccidentat. In plus, cele doua certificate medico-legale obtinute de ofiter au concluzionat ca leziunile pe care acesta le prezenta la nivelul capului au fost produse prin cadere si nu prin lovire.

Surse apropiate anchetei au dezvaluit la momentul incidentului ca ofiterul Cojocaru a petrecut in noaptea respectiva pina in jurul orei 2 la un local din centrul Iasului. Ajuns in zona in care locuieste, in Alexandru cel Bun, el s-a impiedicat si a cazut, lovindu-se la cap. Din cauza loviturii si a starii de ebrietate, spuneau politistii, si-a pierdut cunostinta pentru mai multe minute, iar cind si-a revenit a sunat la 112, anuntind ca a fost atacat.

Comentarii