Contradictii in declaratiile prefectului despre cel care a facut trafic in numele lui

luni, 17 ianuarie 2011, 12:51
4 MIN
 Contradictii in declaratiile prefectului despre cel care a facut trafic in numele lui

Barbatul arestat recent sub acuzatia de trafic de influenta a fost condamnat in trecut de instantele iesene. Igori Istrati, care este acuzat acum ca ar fi cerut bani ca sa ii dea prefectului de Iasi, Dragomir Tomaseschi, pentru facilitarea unei retrocedari, a fost acuzat in trecut de infractiuni la Legea cecului si inselaciune.

Pentru cea de-a doua acuzatie, Igori Istrati a fost condamnat initial la un an de inchisoare, cu suspendare, de instantele sucevene, care, pina la urma, au decis sa-l achite, pe motiv ca "fapta nu prezinta toate elementele constitutive ale unei infractiuni". In ceea ce priveste acuzatia de comitere de infractiuni la Legea cecului, Istrati a primit initial o condamnare de opt luni de inchisoare cu executare din partea Judecatoriei si Tribunalului Iasi. Barbatul a solicitat revizuirea pedepsei, sustinind ca, intre timp, fusese achitat de instantele din Suceava. In cele din urma, Curtea de Apel Iasi a decis suspendarea pedepsei de 8 luni de inchisoare, iar Istrati a renuntat la cererea de revizuire pe care o formulase.

Teapa cu cosmeticale

Dragomir Tomaseschi a fost avocatul lui Istrati, in urma cu citiva ani

In cadrul procesului de revizuire, care a durat pina in ianuarie 2007, Igori Istrati a fost reprezentat de avocatul Dragomir Tomaseschi, actualmente prefect de Iasi. Tomaseschi declarase insa, in ziua arestarii lui Istrati, cu totul altceva.

"Istrati mi-a fost client in urma cu 6-7 ani, intr-un dosar penal. Dar despre treaba asta nu cunosc nimic. Nu stiu despre ce este vorba, dumnealui nu m-a contactat, nu mi-a spus nimic", spunea prefectul pe 6 ianuarie a.c.

In dosarul care s-a incheiat in anul 2006, Istrati a fost acuzat ca a emis doua file cec fara a completa anumite date. Conform anchetatorilor, in 1999, SC Stef Mar SRL Iasi il avea ca administrator pe Grigore Istrati, tatal lui Igori. Pe 2 aprilie 2003, Igori a fost imputernicit prin procura sa reprezinte firma in relatiile cu tertii. Pe 8 mai 2003, acesta a deschis un cont la Alpha Bank, depunind specimen de semnatura, cu ocazia primirii carnetelor cec. Dupa doua luni, pe 18 iulie, dupa ce discutase telefonic cu reprezentantii firmei Sina Co SRL Bucuresti, acesta a mers la sediul lor, de unde a luat produse cosmetice in valoare de 38,25 milioane lei vechi, pe care le-a achitat cu o fila cec. Potrivit procurorilor, zece zile mai tirziu, Istrati a mers din nou la firma bucuresteana, de unde a luat produse cosmetice de 34,44 milioane lei vechi, pe care le-a achitat tot cu o fila cec, dar fara a completa data emiterii. „Acesta a convenit cu reprezentantii companiei bucurestene sa plateasca in momentul in care va face rost de bani din vinzarea produselor cosmetice si va avea disponibil in cont. Marfurile au fost vindute in special firmei Lavidor SRL Iasi", au mentionat anchetatorii. Acestia au adaugat ca, pe 13 august 2003, Istrati a mai luat produse cosmetice, in valoare de 103,1 milioane de lei vechi, cu o fila cec decontabila in doua saptamini.

S-a bucurat ca a primit cu suspendare

Ulterior, acesta l-a delegat pe un cunoscut sa mearga la firma bucuresteana si sa ia marfuri in valoare de 202,29 milioane lei vechi, pe care le-a achitat cu o fila cec in alb, stampilata si semnata de Istrati. In cele din urma, reprezentantii companiei bucurestene au incercat sa valorifice cele doua file cec, insa au constatat ca nu exista disponibil in cont. Unul dintre angajatii firmei a venit la Iasi si, dupa ce a discutat cu Istrati, acesta a decis sa-i dea inapoi, in compensare, marfa pe care nu o vinduse, de 34 milioane lei vechi.

Pe 5 decembrie 2003, Stef Mar SRL a inapoiat firmei bucurestene marfa de 116,68 milioane lei vechi, raminind un debit de 98 milioane lei vechi. Procurorii au mentionat ca, din cauza ca nu si-a platit datoria, pe numele lui Istrati a fost facuta plingere penala de catre reprezentantii firmei bucurestene. Anchetatorii au constatat, astfel, ca Istrati a incalcat Legea cecului si l-au trimis pe acesta in judecata. Ulterior, acesta a cerut revizuirea pedepsei, solicitare la care, pina la urma, a renuntat, deoarece pedeapsa s-a transformat in una cu suspendare.

In procesul de revizuire, Igori Istrati a fost reprezentat de Dragomir Tomaseschi. Acum, Istrati a fost arestat preventiv. Procurorii au precizat ca Istrati i-ar fi promis unui cunoscut pe nume Bunduta ca, daca ii da 100.000 de euro, ii poate oferi banii prefectului Dragomir Tomaseschi, pentru ca acesta din urma sa-i retrocedeze un teren de 3,7 ha in zona Tesatura. Prefectul a negat orice legatura cu acest caz. In urma unei decizii recente, Igori Istrati a ramas dupa gratii. Conform reprezentantilor Curtii de Apel Bucuresti, judecatorii au respins recursul la masura arestarii preventive formulat de Istrati.

Comentarii