Copil rapit pe rind de parinti

miercuri, 17 septembrie 2008, 01:45
6 MIN
 Copil rapit pe rind de parinti

Drama copilului "rapit" de la gradinita de tatal sau pare sa nu se mai termine. Anul trecut, minorul Alexandre Christophe Etienne a fost luat de la gradinita fara stirea mamei si dus in Franta, acasa la tatal lui. Ieri dimineata s-a petrecut acelasi lucru, dupa ce mama micutului primise permisiunea judecatorilor francezi de a-si petrece vacanta cu fiul ei in Romania. La fel ca anul trecut, Pascal Etienne, tatal copilului, a venit pe neasteptate la Iasi, a luat copilul de la scoala si a disparut. Situatia este cu atit mai incurcata cu cit fiecare dintre cei doi parinti are cite o sentinta data de instante prin care li se atribuie cresterea micutului, insa ele se bat cap in cap. Una este data in Franta si incredinteaza copilul tatalui, iar alta la Iasi, favorabila mamei. Insa nici una dintre acestea nu este definitiva. Disperata, mama lui Alexandre, Mihaela Gherasim, a apelat la Politie pentru a-l impiedica pe francez sa plece din nou in Franta cu copilul. Toate sperantele ei s-au naruit insa in fata "zidului" legislativ. "Nu avem nici un mijloc legal de a ingradi libera circulatie a cetateanului respectiv", spune subcomisarul Minodor Pasaniuc, seful Sectiei III Politie (Centru) unde mama copilului a depus plingere impotriva francezului pentru rapire. Mama copilului este decisa sa plece din nou in Franta sa isi aduca copilul acasa.

Alexandre Christophe Etienne abia a inceput clasa I si a fost dus ieri dimineata de mama lui la Scoala nr. 24, din zona Podul Ros, in jurul orei 8. In prima pauza, copilul a disparut fara ca nimeni sa stie nimic de el.

"Nimeni nu l-a mai vazut. Nici colegii, nici profesorii. S-a intimplat ce s-a intimplat si anul trecut cind tatal a venit si l-a luat de la gradinita fara stirea mamei. A venit insotit de inca o persoana, l-a luat de la scoala si a plecat", a explicat Lira Rotaru, avocata Mihaelei Gherasim, mama lui Alexandre.

Imediat dupa ce a aflat de disparitia copilului, mama acestuia a depus o plingere la Politie impotriva lui Pascal Etienne, tatal copilului. "A fost depusa o plingere impotriva cetateanului francez pentru «rapire». Copilul are dubla cetatenie: romano-franceza. Un copil roman minor nu poate trece granita daca nu are acordul ambilor parinti. Faptul ca este si cetatean francez nu inseamna ca si-a pierdut cetatenia romana. Mama este hotarita sa plece in Franta sa isi gaseasca copilul", a mai completat avocata Rotaru.

Situatia este insa mult mai complicata. Ambii parinti au deschis procese de incredintare a minorului: tatal in Franta, iar mama la Iasi.

Ambii au obtinut in acest an hotariri ale instantelor prin care li s-a incredintat cresterea copilului. Una este favorabila lui Pascal Etienne si este data de Curtea de Apel din Djion. Cealalta este favorabila mamei si a fost pronuntata de magistratii Judecatoriei Iasi. Nici una dintre acestea nu este insa definitiva.

Reprezentantii Politiei spun insa ca, la fel ca si anul trecut, cind Alexandre Christophe, a fost "rapit" de la gradinita de tatal sau fara stirea mamei si dus in Franta, nu pot face nimic ca sa il impiedice pe barbat sa isi ia copilul.

"Plingerea a fost inregistrata, insa legal nu se poate face nimic. Facem verificari sa vedem despre ce a fost vorba. Nu exista o hotarire judecatoreasca ramasa definitiva, iar din punctul nostru de vedere nu avem de a face cu o infractiune. Nu avem nici un mijloc legal prin care sa ingradim liberul acces la circulatie al cetateanului respectiv si nici nu putem impune parintelui sa intrerupa relatia cu fiul sau, atit timp cit nu avem o baza legala pentru a face acest lucru", a mentionat subcomisarul Minodor Pasaniuc, seful Sectiei III Politie.

Cursa pentru o hotarire definitiva si irevocabila

Avocata cetateanului francez sustine insa ca hotarirea pronuntata in Franta este definitiva, iar magistratii au specificat conditiile in care femeia putea sa isi vada copilul.

"In Franta exista o hotarire definitiva prin care domiciliul copilului a fost stabilit acolo. Atit instanta de fond, cit si cea superiora au stabilit acest lucru, insa decizia a fost atacata cu recurs de catre mama si urmeaza sa se judece la Inalta Curte din Paris. De asemenea, s-a stabilit si programul de vizita al mamei. Anul trecut a venit cu copilul in Romania, iar ulterior s-a intors cu el in Franta. Anul acesta la fel, a venit cu copilul in Romania, iar la inceputul lunii august trebuia sa se intoarca in Franta, lucru pe care ea nu l-a facut. Ea are o hotarire judecatoreasca favorabila data de instanta de fond din Iasi, insa nu este definitiva, fiind atacata cu apel de catre tatal copilului", a explicat avocat Gabriela Lupsan, reprezentanta lui Pascal Etienne.

Pina sa vina in Romania dupa copil, barbatul a depus si el la autoritatile franceze o plingere impotriva Mihaelei Gherasim, prin care o acuza la rindul lui de rapire. "In Romania nu se intelege ca de la 1 ianuarie 2007, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, o hotarire definitiva pronuntata de o instanta a unui stat al Uniunii Europene, trebuie respectata oriunde in tarile membre ale Uniunii", a mai mentionat avocat Lupsan.

Specialistii in drept spun ca nu se pot judeca doua procese cu aceleasi parti si care sa aiba acelasi obiect al cauzei, indiferent care este acesta. In plus, sustin practicienii, in momentul in care o hotarire este definitiva si irevocabila, se considera ca "are autoritate de lucru judecat".

Practic, parintele care va avea prima hotarire definitiva si irevocabila va cistiga dreptul de intretinere a copilului, iar cealalta instanta care judeca aceeasi cauza va trebui sa o recunoasca si sa inceteze judecarea dosarului.

Psihologii: "O astfel de situatie este sfisietoare pentru un copil"

Pascal Etienne si Mihaela Gherasim s-au cunoscut inainte de anul 2000 cind ieseanca s-a angajat chelnerita la restaurantul barbatului. Chiar si dupa ce restaurantul s-a inchis, cei doi au ramas impreuna. Dupa ce s-a nascut fiul lor in Romania, femeia a hotarit sa se mute in Franta cu iubitul ei. Apropiatii femeii sustin ca barbatul s-a schimbat, iar tinara era tratata mai ceva ca o servitoare.

In plus, dupa ce au ajuns in Franta, Pascal i-ar fi spus ca el are nevoie doar de copil. Mihaela a stat cu Alexandre in Franta timp de patru ani, timp in care baiatul a primit si cetatenie franceza. In vara anului 2005 s-a hotarit sa-l paraseasca pe concubinul sau si in luna august s-a intors in tara. L-a inscris pe Alexandre la o gradinita si s-a angajat ca agent comercial.

Dupa intoarcerea in tara au inceput si problemele. Au urmat mai multe procese la Iasi si in Franta pentru pensie alimentara, incredintarea copilului si stabilirea programului de vizita. In Franta, Pascal a facut plingere la Parchet pentru parasirea domiciliului si a deschis un proces pentru a-si lua copilul.

Psihologii sustin ca tot acest razboi purtat de parinti pentru cresterea copilului va avea urmari devastatoare pentru dezvoltarea psihica a minorului. "O astfel de situatie este sfisietoare pentru un copil. Este un fenomen care apare din ce in ce mai des. Sint multi copii cu virste fragede care sint impartiti si trecuti peste granite. Este evident ca el nu isi poate exprima dorinta si vrea sa fie cu ambii parinti. Copiii care au parinti despartiti si fiecare isi intemeiaza o noua familie separat tot mai simt ca vor sa fie impreuna cu amindoi. Consecintele unor astfel de situatii in plan psihologic sint devastatoare. Probabil copilul va trebui sa urmeze o terapie pentru a-si putea controla emotiile care apar si ma refer aici la neliniste, anxietate, dar mai ales frica", a detaliat Mihaela Ghircoias, psiholog in cadrul Spitalul de Copii "Sf. Maria".

Comentarii