Criza de sange in spitale

Subtitlu

duminică, 23 septembrie 2012, 21:46
3 MIN
 Criza de sange in spitale

Reprezentantii Centrului de Transfuzii spun ca acopera cu greu pana si urgentele. "Pacientii care nu reprezinta urgente se trec pe lista de asteptare, iar operatiile sunt temporizate", declara sefa centrului. Speranta sta insa in intoarcerea studentilor, acestia fiind principalii donatori. 

Tot mai putini ieseni doneaza sange pentru pacientii internati in spitale. Conducerea Centrului de Transfuzii Sangvine spune ca in ultima perioada se inregistreaza din ce in ce mai putini donatori, din cauza aceasta avand de suferit pacientii care au nevoie de transfuzii sau de interventii chirurgicale in spitalele iesene. Astfel, au fost zile in care au fost doar 30 de donatori, neexistand sange nici macar pentru toate urgentele. Medicii spera ca situatia se va schimba cand se vor intoarce studentii in Iasi. Pana atunci, se apeleaza la diverse institutii sa-si aduca angajatii la donat sange. "Avem putini donatori, cam 40-50 pe zi, insa au fost zile si cu 30 de persoane venite sa doneze sange. Nu-mi dau seama ce se intampla, poate oamenii sunt pe la muncile campului. Este totusi o problema, pentru ca cererea de sange din partea spitalelor este mare si nu avem cum sa o onoram. Dam cat avem, cate un pic, pentru cazurile urgente. In ceea ce priveste pacientii care nu reprezinta urgente, se trec pe lista de asteptare, iar operatiile sunt temporizate. Nu avem de ales", a declarat dr. Lavinia Scripcaru, sefa centrului. Cele mai multe probleme se inregistreaza in cazul grupelor de sange cu RH negativ, astfel de donatori fiind foarte rari. Ca sa mai faca rost de rezerve de sange, conducerea centrului a facut mai multe adrese la cateva institutii prin care cere ajutor. Astfel, de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta s-a primit deja un raspuns favorabil, asa ca in zilele urmatoare se vor prezenta la donare mai multi pompieri. Inca se asteapta un raspuns de la Inspectoratul Judetean de Politie, iar zilele urmatoare se va merge cu caravana mobila la angajatii de la Selgros, care si-au aratat disponibilitatea de a dona sange.

Pe de alta parte, medicii spun ca donarea de sange poate avea multiple beneficii, inclusiv financiare. "Pentru donare, noi facem aici un set complet de analize medicale, avem cei mai buni reactivi, mai ales pentru hepatite de tip B si C, sifilis sau HIV. In acelasi timp, se face si un control medical, toate fiind gratuite. Persoana care doneaza sange poate economisi o suma importanta, chiar peste 200 de lei, pentru ca face toate analizele gratuit la noi", a mai spus dr. Scripcaru. De altfel, nu de putine ori, medicii au descoperit diverse afectiuni la persoane care venisera sa doneze sange si care se credeau sanatoase. Cele mai multe cazuri au fost cele de hepatita de tip C, in conditiile in care aceasta boala nu are simptome specifice. "Oamenii credeau ca sunt stresati si obositi de la munca. Nu stiau ca de fapt au probleme de sanatate. Faptul ca au venit la donat sange a permis un diagnostic corect", a precizat medicul. Donatorii primesc de la centru sapte tichete de masa, o zi libera de la locul de munca si reducere de 50% la abonamentul RATP pentru o luna. De asemenea, pentru cei care vin din alta localitate se deconteaza transportul. Medicii spera ca situatia se va schimba in momentul in care vor reveni studentii la cursuri, multi dintre ei fiind donatori fideli. Pot dona sange femeile care au peste 58 de kilograme si barbatii peste 60 de kilograme. Pe site-ul www.donor.ro sunt trecute toate afectiunile din cauza carora pot fi exclusi de la donare pacientii care le au.

Comentarii