De la 1 ianuarie, serviciile medicale se vor plati

joi, 01 decembrie 2011, 01:19
3 MIN
 De la 1 ianuarie, serviciile medicale se vor plati

Iesenii vor plati daca vor avea nevoie de ingrijiri medicale. De anul viitor se va introduce coplata in sistemul de sanatate. Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, proiectul de lege prin care se introduce mecanismul de coplata in sistemul de sanatate. Conform proiectului, pacientii vor fi nevoiti sa plateasca o anumita suma pentru diverse servicii in cabinetele medicilor de familie sau la medicii specialisti din spitale. Pe de alta parte, asistenta medicala de urgenta va ramine gratuita pentru oricine. Legea care va fi aplicata de anul viitor prevede introducerea „tichetului moderator de sanatate", acesta reprezentind o suma de bani, in limita a cel mult 600 de lei pe an calendaristic, pe care pacientul o va plati pentru consultatii, spitalizari, analize de laborator sau investigatii. Orice act medical peste aceasta suma va fi gratuit. Pe de alta parte, modelul si modul de utilizare a acestui tichet urmeaza sa fie aprobat prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Suma prevazuta drept coplata va fi calculata in functie de valoarea serviciilor medicale, asa cum apar ele in contractul-cadru, respectiv un anumit procent.

De exemplu, daca in prezent o consultatie fara programare costa 20 de lei la medicul de familie, 10-20% din aceasta suma va fi suportata de pacient prin coplata. „Cred ca acest sistem de coplata are doua scopuri principale. Astfel, prin obligativitatea platii unui serviciu medical se poate limita accesul in spitale al unor pacienti care in momentul de fata abuzeaza de gratuitatea din sistemul sanitar. Persoana respectiva se va gindi de doua ori daca merita sa dea bani ca sa fie consultat. De cealalta parte, medicii sint obligati sa dea chitanta pacientilor care platesc. E practic o certificare a faptului ca acele servicii medicale chiar au fost efectuate", a declarat deputatul PDL Petru Movila.

Medicii de urgenta se tem ca sistemul de coplata ar putea sa aglomereze si mai mult unitatile de primiri urgente. „E important sa existe resurse pentru sanatate, iar felul in care sint obtinute ele e stabilit de Ministerul Sanatatii. Totusi, nu ne-am dori ca sistemul de coplata sa redirectioneze pacientii catre UPU. Este posibil ca pacientul sa ramina acasa ca sa nu dea bani pe consultatii, boala sa i se agraveze si sa ajunga apoi in urgenta. Aici nu plateste, insa tratamentul pentru o boala agravata este oricum mai scump decit daca se trata de la inceput. Trebuie respectat un echilibru in aceasta privinta pentru ca altfel riscam sa aglomeram unitatile de primire urgente care lucreaza oricum la capacitate maxima", a precizat conf.dr. Diana Cimpoesu, purtatorul de cuvint al Spitalului „Sf. Spiridon".

Proiectul initial al legii prevedea o coplata de cinci lei pentru o consultatie la medicul de familie, de zece lei la un medic specialist, de un leu pentru fiecare analiza de singe si o suta de lei pentru o saptamina de spitalizare. Cuantumul concret al coplatii urmeaza sa fie stabilit prin normele metodologice ale noii legi. Vor fi scutiti de la coplata pensionarii cu venituri de cel mult 740 de lei pe luna, copiii sub 18 ani, tinerii cu virste intre 18 si 26 de ani care nu beneficiaza de nici un venit, bolnavii inscrisi in programele nationale de sanatate, pentru programele aferente bolii de baza, daca nu realizeaza venituri din munca.

Comentarii