Englezii din Iasi pleaca pe furis la Londra?

Subtitlu

joi, 02 iulie 2009, 22:34
6 MIN
 Englezii din Iasi pleaca pe furis la Londra?

 Cu toate ca ieri la prinz consulul nu avea, se pare, toate aprobarile, foarte laborioase, din partea autoritatilor romane, si sustinea ca elevii britanici vor ramine la Iasi, comandantul aeroportului, luat de reporterii nostri "pe nepregatite", a confirmat aseara tirziu un zbor special la ora 11 noaptea, decolarea fiind prevazuta in jurul miezului noptii. Avionul era asteptat din Germania, destinatia urmind a fi Londra. In mod ciudat, nici o oficialitate medicala sau diplomatica nu a vrut sa vorbeasca aseara oficial despre acest zbor. De ce atita secretomanie? In plus, nimeni nu a raspus la intrebarea: de ce pleaca britanicii, stiut fiind ca acest lucru este impotriva reglementarilor mondiale in privinta gripei A H1N1? S-au speriat englezii de modul jalnic in care arata spitalele iesene, si in special cel de Infectioase?

ULTIMA ORA: Azi-noapte, in jurul miezului noptii, nava care trebuia sa plece spre Londra, venind din Germania, nu aterizase inca. Un oficial al aeroportului a anuntat ziaristii prezenti acolo ca zborul a fost anulat in ultimul moment, fara a oferi nici un fel de alte detalii. Surse din cadrul aerogarii spuneau insa ca acest zbor ar putea sa aiba loc in aceeasi noapte, dar inspre dimineata, sau in cursul zilei de astazi. La insistentele ziaristilor, oficialii aeroportului s-au marginit doar sa spuna, sec, ca "un zbor spre Londra nu va mai avea loc astazi". Aceasta desi, in acel moment, ziua la care se refereau urma sa se incheie in citeva minute.

Spitalele iesene, mai infioratoare decit A H1N1: "Ziarul de Iasi" a relatat, in urma cu un an (1.07.2008), despre "Iadul" de la Infectioase

"Asteptam un avion care va ateriza pe aeroport la ora 23.00 si va decola spre Londra", declara aseara, in jurul orelor 21,30, comandantul aeroportului iesean, Marian Vasile, fara a preciza si ora la care aeronava urma sa decoleze.

Autoritatile romane – Ministerul Sanatatii care ar fi trebuit sa dea sau sa nu dea aviz favorabil de plecare a delegatiei britanice – nu a vrut sa declare nimic in acest sens. "Ministerul Sanatatii va face un comunicat official miine (n.r. – azi) pe aceasta tema. Nu va putem spune nimic in acest moment", a declarat aseara, in jurul orei 20.30, Oana Grigore, purtatorul de cuvint al MS. "Nu am competenta sa fac asa ceva. Acest aviz se obtine prin ambasada de la Ministerul Sanatatii", a declarat si dr. Vasile Cepoi. Seful DSP Iasi.

Surse oficiale ne-au declarat insa ca aseara erau pregatiti de plecare spre Londra doar cei 11 elevi si 3 profesori inca nediagnosticati cu gripa, care se aflau in carantina la Grupul Scolar "Ioan Holban", si ca o noua cursa va sosi astazi, pentru a-i externa si pe ceilalti opt, aflati in spital. Inspectoratul Scolar pusese deja la dispozitie un microbuz pentru transportul elevilor si profesorilor de la internatul liceului la aeroport, in timpul noptii.

Ce anume a determinat autoritatile britanice sa se mobilizeze astfel pentru a-si "salva" conationalii? Mizeria de la Spitalul de Boli Infectioase, cel mai jalnic spital din Iasi, i-a speriat cu siguranta pe britanici. Asta cu atit mai mult cu cit cei opt copii au fost internati in unul din cele mai insalubre pavilioane, Pavilionul 4. Aici, pina si medicii se temeau sa intre. Nu din cauza A H1N1, ci pentru a nu le cadea in cap bucati de tencuiala. 

O experienta de neuitat

In decurs de aproape o saptamina au ajuns in Spitalul de Boli Infectioase opt adolescenti britanici la care gripa A H1N1 a fost confirmata. Pentru ei va fi cu siguranta o experinta pe care nu o vor uita prea usor. Conditiile in care au fost tratati la Iasi pot fi comparate doar cu cele din tarile din lumea a treia, sau cu cele din vreme de razboi. Cladirea in care au fost izolati pacientii cu gripa porcina este de departe una dintre cele care ar trebui complet darimata.

Pavilionul 4 arata a orice, numai a spital nu. Pereti de pe care cade tencuiala, toalete mai rau ca in epoca de piatra si geamuri care nici nu se mai inchid cum trebuie reprezinta imaginea cu care s-au obisnuit in ultima saptamina adolescenti englezi crescuti intr-o lume civilizata, unde medicina se face in spitale dotate si amenajate dupa norme ce par aici SF. De la ultima asa-zisa renovare a spitalului au trecut mai bine de zece ani. Anul trecut a fost inaugurat pavilionul unde se afla si terapia intensiva, insa nu acolo au fost "cazati" pacientii englezi.

Personalul medical are acum doua motive sa evite pavilionul 4. Unul e reprezentat de frica de a nu cadea bucati de perete. Celalalt e frica de "gripa porcina". Pentru acest pavilion, conducerea spitalului spunea in urma cu un an ca s-a facut un proiect de reabilitare, proiect care a costat aproximativ 100.000 de lei.

Banii pentru consolidare insa n-au mai ajuns la spital, iar cladirea se darima de una singura cite putin in fiecare zi. Deocamdata nu a cazut pe pacienti, dar aceasta varianta nu poate fi exclusa. Peste sapte milioane de lei se estima ca ar costa reabilitarea acestui pavilion. Cu toate acestea, spitalul vrea sa fie institut, sperind probabil ca astfel fondurile vor veni mai usor. Norocul copiilor britanici pare a fi in acest moment faptul ca asupra Iasului nu s-a abatut nici un cutremur in ultima saptamina.

Un nou focar A H1N1, la Liceul "Alecsandri"

Si, ca si cum primul focar de gripa nu era suficient, acum a mai aparut unul. O fetita de 12 ani, eleva la Liceul "Vasile Alecsandri", care s-a intors in Iasi pe 30 iunie dintr-o excursie in Marea Britanie, a fost diagnosticata cu aceasta boala.

"Este o fetita dintr-un grup de 16 copii de la «Alecsandri» care au fost in Marea Britanie intr-o excursie. La sapte zile de la sosirea lor acolo, fetita a inceput sa arate simptome, insa medicii englezi nu s-au gindit la gripa A H1N1, si au tratat-o cu penicilina. Boala a fost confirmata in Romania. Acum ii cautam pe ceilalti membri ai grupului, pentru a exclude alte imbolnaviri", a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Fetita a fost internata la Spitalul de Boli Infectioase si primeste tratament cu medicamente antivirale, medicii spunind ca are o forma moderata a bolii.

Se vor face externari?

Primii adolescenti care s-au imbolnavit pe timpul sederii la Iasi ar putea fi externati. "Evolutia celor zece pacienti internati este foarte buna. Miine (n.r., azi) se va lua iar exsudat de la primii doi pacienti care au fost internati la inceputul saptaminii, iar probele vor fi trimise la Institutul Cantacuzino pentru analiza. Daca rezultatele vor fi negative, cei doi adolescenti britanici vor putea fi externati. Acum avem in spital diagnosticati opt adolescenti britanici, inca doi romani si alti patru contacti romani la care am trimis probe la Bucuresti pentru confirmare", a declarat ieri la prinz prof.dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase.

Fiecarui pacient i se iau din nou probe dupa cinci zile de tratament pentru a vedea daca acesta are efect si virusul a disparut. "Cei care inca mai stau in centrul de plasament si, pina acum, nu au avut probleme, sint liberi sa plece din punctul meu de vedere", a mai spus prof.dr. Dorobat.

Consulul Marii Britanii la Bucuresti se afla si ieri la spital, incercind sa adune date despre starea cetatenilor britanici internati aici. "Am vorbit cu ambasadorul in urma cu doua zile si s-a stabilit sa vin eu aici pentru a ma asigura ca adolescentii bolnavi au tot ce le trebuie. In general, au", a spus ieri consulul Barry Davidson.

Intrebat de modul in care arata spitalul, Barry a declarat, sec: "Eu nu sint in masura sa comentez despre modul in care arata spitalul. Eu am venit sa vad daca pot ajuta cumva, sint intr-o misiune consulara si datoria mea este sa am grija de interesele cetatenilor britanici".

La Centrul de Plasament "Ioan Holban" – unde se afla inca ieri restul delegatiei engleze si copiii care au intrat in contact direct cu ei – se mentin masurile de carantina. Astfel, este interzis accesul in incinta centrului, iar personalul trebuie sa poarte echipament de protectie. Zilnic se face triajul epidemiologic al personalului si al copiilor. La cel mai mic simptom se asigura transportul cu ambulanta la spital, pentru evitarea altor imbolnaviri. Numarul cazurilor confirmate la Iasi se ridica la 11, iar la nivelul tarii, la 38.

Comentarii