Evacuati din calea viiturilor

duminică, 27 iulie 2008, 23:06
10 MIN
 Evacuati din calea viiturilor

Evacuati cu forta din calea viiturilor

"N-am vazut asa ceva in 60 de ani de zile. Nu stiu ce va fi. Nu vreau sa ma gindesc la ceea ce se poate intimpla", spune infricosat Grigore Asmarandei. Barbatul este din Blagesti si a venit la sosea pentru a da o mina de ajutor. Ridica insa din umeri a neputinta si singura speranta ramine in Dumnezeu. "Nu prea avem ce sa facem. Daca apa ia podul, s-a zis cu noi. Ieri, apa era de 3 metri. Azi a urcat la 3,80. Se asteapta sa mai creasca pina la 4.80", zice Asmarandei, iar deznadejdea i se citeste pe fata. Ca el, sint mai multi barbati veniti sa dea o mina de ajutor si sa incerce sa opreasca apele involburate cu saci de nisip.

Lunca, o suburbie a Pascaniului a ramas goala. Doar jandarmii si citiva localnici mai sint pe strazi. Restul au fost evacuati din cauza apei ce sta sa se reverse. Citiva localnici ii privesc cu o oarecare ura pe jandarmii care i-au evacuat. „Nu ma lasa sa-mi iau nici actele. Am pui, rate, cinci capre. E toata agoniseala mea. Eu ce sa fac acum?", s-a plins Neculai Chiriac, unul dintre pascanenii salvati cu forta din calea apelor. Barbatul a plecat fara sa mai aiba timp sa-si ia ceva cu el. „Doar stau aproape, dar nu vor sa inteleaga. Aveam o geanta pregatita cu citeva haine, dar n-am mai avut timp sa o iau", se plinge barbatul.

De partea cealalta, jadarmii sint si ei nervosi. „N-ai cu cine sa te intelegi. O parte sint bauti si sint pusi pe cearta. Altii s-au impotrivit. Mai sint care s-au ascuns. Este unul care s-a ascuns in cotet, numai sa nu fie evacuat. Doar e spre binele lor, ca daca vine apa nu se mai cunoaste nimic", isi varsa amarul un jandarm care a dus munca de lamurire cu localnicii. La aproximativ doi kilometri distanta se afla digul care tine inca Siretul in friu. Aici, pe linga jandarmi si pompieri sint si citiva localnici care muncesc la intarirea stavilarului. Pentru a face fata apei, au fost pusi mai multi saci cu nisip. Oamenii muncesc in continuare si spera ca apa sa nu mai creasca. „Pacat ca cei care inca puteau sa munceasca au fost evacuati. Trebuia sa-i lase sa vina aici", spune Constantin Gavrila. Barbatul si-a trimis familia la niste rude in Pascani. Ii pare insa rau dupa casa si animale. „Am o scroafa care a fatat 11 purcei. Le-am lasat mincare. Am mai vazut ceva similar in ‘70, cind a mai iesit Siretul putin din matca. Dar nu ca acum", a spus Gavrila. Digul la care oamenii muncesc are in jur de 1,5 kilometri. In jurul orei 17, mai erau de pus saci de nisip pe circa 100 de metri.

"Trebuie sa ne asteptam la ce e mai rau"

Tensiunea a inceput sa creasca un sfert de ora mai tirziu cind a revenit ploaia. Dupa jumatate de ora, cind ploaia s-a intetit, oamenii au inceput sa se gindeasca la ce e mai rau. „Nu stim ce va fi. Poate totusi nu va creste", trag sperante citiva lucratori. Altii sustin contrariul. „Daca spuma era la mal, nu mai crestea. Asa trebuie sa ne asteptam la ce e mai rau", crede un alt localnic.  Vestile bune au inceput sa apara in jurul orei 18.40. Citiva ingineri hidrotehnisti au luat legatura cu colegii lor de la Lespezi. „Apa nu a mai crescut. La Lespezi, debitul e de 1.700 metri cubi. Atit e si aici. Poate mai creste citiva centimetri, dar nu cit sa treaca peste dig", a dat informatii suplimentare inginerul Burac.

In tot acest timp, oamenii evacuati asteptau vesti despre posibila viitura ce ar fi putut sa le mature toata agoniseala. Localnicii au fost dusi la spital, la Scolile 3 si 5, sala de sport a Liceului „Mihail Sadoveanu" si gradinita de copii. In sala de sport, erau ieri adapostite 160 de persoane. Mai erau inca 10 locuri disponibile. „Avem vreo 15 saltele, 100 de saci de dormit, 30 de paturi. Mai incolo vom incerca sa le oferim o cina. Noi avem aici 170 de locuri", da informatii suplimentare Pavel Marculet, responsabilul salii de sport a Liceului „Mihail Sadoveanu".

Sala nu este plina inca, iar oamenii sint tristi. Majoritatea sint batrini si se gindesc la ceea ce au lasat acasa. „Ne-au obligat sa plecam si ne-au suit cu forta in autobuze. Porci, pasari, munca de-o viata. Totul se duce pe apa. Nu stiu daca mai gasim ceva cind ne intoarcem", a spus Saveta Ignat. Linga ea, Maria Pintiru, plinge incet. „Eu sint singura. N-am unde ma duce, iar la virsta mea nu mai pot sa fac nimic. La ce bun sa mai traiesc? Macar sa nu vad cum dispare totul", spune incet femeia. Si pe la Lunca, ca si in celelalte zone calamitate, au trecut politicienii, in frunte cu primul ministru. Oamenii nu au fost insa deloc impresionati. „Eu nici nu l-am vazut. Poate ca a venit. Dar pe mine cu ce ma ajuta?", a replicat Mihai Vatafu.

Bilantul prapadului din Iasi 

Apele involburate ale Siretului au luat pe sus vestul judetului. Starea de alerta a fost instituita pe intregul teritoriu al judetului de ieri de la amiaza. Mii de oameni au lasat in urma agoniseala de-o viata  si s-au retras din fata puhoaielor pe la rude sau in spatiile special amenajate. Viiturile anuntate pentru ieri la amiaza au lasat urme insemnate in localitatile din judet care sint traversate de riul Siret. "Starea de alerta se mentine in continuare, deoarece avem debite pe Siret care nu au fost inregistrate niciodata, iar digurile nu au fost proiectate pentru asemenea presiune", a precizat prefectul interimar, Marius Bodea.

Pericolul la nivelul judetului nu a trecut, hidrologii prelungind avertizarea cod rosu pina astazi la ora 16 pe Siret si Prut. Practic, exista in continuare risc de viituri majore si depasiri ale cotelor de pericol. Conducerea Prefecturii a anuntat ca s-a cerut de la rezerva de stat apa minerala si produse alimentare pentru a veni in sprijinul persoanelor afectate de inundatii.

La nivelul judetului Iasi a fost instituita starea de alerta de ieri, de la ora 11, ca urmare a efectelor precipitatiilor inregistrate in ultimele zile. "Toate comitetele locale pentru situatii de urgenta au fost anuntate ca in orice moment in care li se va cere vor trebui sa intervina sa ia masurile preventive de evacuare a populatiei, colectivitatilor de animale si a bunurilor materiale. Vor trebui sa intervina si la consolidarea lucrarilor cu rol de aparare in vederea inlaturarii efectelor distrugatoare ale undelor de viitura pe riurile Siret, Prut si afluentii lor", a precizat purtatorul de cuvint al Prefecturii, Raluca Cotlogut.

Localitatile care ar fi putut fi afectate ca urmare a propagarii unei viituri puternice pe Siret sint Lespezi, Dumbrava, Hirtoape, Gura Bacitei, Lunca, Pascani, Blagesti, Stolniceni-Prajescu, Cozmesti, Mogosesti-Siret, Luncasi, Halaucesti, Al. I. Cuza, Mircesti, Butea si Rachiteni. Primele probleme anuntate ieri au fost la Lespezi.

"Punctele critice din judetul Iasi pe Siret sint la Lespezi si Pascani. La Lespezi, in jurul orei 16 s-a inregistrat un debit maxim de 1.855 de metri cubi pe secunda. La Pascani, in jurul orei 20 s-a ajuns la 1.800 de metri cubi pe secunda, care poate fi considerat debit maxim. Valorile sint in scadere pentru judetul Iasi", a anuntat ieri seara Diana Obreja, dispecer de serviciu in cadrul Directiei Apelor Siret.

Un sat intreg evacuat, alte zeci de familii scoase din casele aflate in calea apelor

Autoritatile locale din Lespezi au precizat ca au evacuat toate familiile din satul Heci si inca 20 de familii din satul Bursuc-Vale. "In urma viiturii au fost inundate 55 de case din satul Heci. Toate gospodariile fusesera evacuate inainte, au fost puse la adapost atit persoanele, cit si animalele. Oamenii s-au retras pe la rude sau la scoala. Am mai evacuat 20 de familii din satul Bursuc-Vale, dar este o comunitate mica cu doar 40 de case, iar aici nu am avut probleme. Deocamdata nu am reusit sa facem o estimare a pagubelor. Speram sa scada apa si sa putem face o evaluare", a spus viceprimarul comunei Lespezi, Laurentiu Caba, care tocmai se deplasa cu o masina de alimente catre cei evacuati.

Cele mai multe persoane au fost evacuate in municipiul Pascani, unde in jur de 3.000 de oameni din cartierul Lunca Pascani au fost scosi din case pentru a fi feriti de posibile inundatii provocate de viitura anuntata pentru zona Pascani in jurul orei 20. "Azi dimineata (n.r. ieri dimineata) am fost informat ca este anuntata o noua viitura dupa cea de simbata noapte, dar de o intensitate mult mai mare. Era estimat initial un debit maxim de 2.200-2.400 de metri cubi pe secunda. Potrivit planului de aparare, digul de la Pascani este prevazut sa faca fata la un debit de 1.700 metri cubi pe secunda. S-a muncit nonstop la suprainaltarea digului. A fost inregistrat un debit maxim de peste 1.800 metri cubi pe secunda in aceasta seara (n.r. ieri seara), iar digul a rezistat. Pericolul pe moment a trecut. Miine dimineata (n.r. azi) se va face o inspectie a digului si vom decide in functie de situatia de la fata locului daca populatia evacuata din zona Lunca Pascani se poate intoarce acasa", a spus Bodea.

Si in comuna Halaucesti au fost inregistrate pagube materiale. "Avem inundate pe Lunca Siretului 1.100 de hectare de culturi afectate. A fost afectata o portiune din digul de protectie, dar apa s-a revarsat in zona inundabila", a spus secretarul comunei, Iulian Andries.

Zeci de case distruse, culturi de pe sute de hectare afectate

Probleme erau asteptate dupa miezul noptii si in comuna Rachiteni la iesirea Siretului din judet. "Sintem in alerta de la ora 20. Ii evacuam pe oamenii din satul Izvoarele. La 21.30 jandarmii vor intra in case sa verifice daca a mai ramas cineva. A fost anuntata o viitura dupa miezul noptii. Se lucreaza la dig de trei zile si speram sa nu avem probleme", au precizat autoritatile din Rachiteni.

Si la Mogosesti-Siret au fost raportate in urma unei prime evaluari 27 de case inundate, patru imobile distruse complet, peste 350 de hectare de teren agricol cultivat afectat, iar 71 de persoane erau aseara evacuate. Conducerea Prefecturii a solicitat de la rezerva de stat alimente si apa minerala pentru a veni in ajutorul persoanelor evacuate. Sefii Consiliului Judetean au anuntat ca vor incerca sa intervina financiar pentru a putea face fata problemelor provocate de inundatii, dar ca autoritatile centrale trebuie sa asigure cea mai mare parte din fonduri.

Avertizarea hidrologica cu cod rosu a vizat si riul Prut, insa la nivelul judetului Iasi nu erau prognozate inundatii ca urmare a depasirii cotelor de pericol. "In amonte de acumularea Stinca-Costesti, debitele inregistrate sint istorice, dar debitul evacuat din Stinca-Costesti este de 620 metri cubi pe secunda si poate fi tranzitat in siguranta in aval. La nivelul judetului Iasi nu sint depasite cote de inundatie, doar cele de atentie pe riul Bahlui, dar situatia este sub control", a precizat purtatorul de cuvint al Directiei Apelor Prut, Dan Buruiana.

500 de jandarmi si militari au dat o mina de ajutor

Pentru a face fata problemelor numeroase aparute la nivelul judetului Iasi, autoritatile municipiului au dat o mina de ajutor cu materiale necesare interventiei in zona Pascani. "La cererea Consiliului Judetean, am trimis si noi spre Pascani cinci microbuze si trei autobuze RATP, utilaje, pelerine si lopeti pentru a se putea interveni la suprainaltarea digului", a precizat directorul tehnic al Primariei, Mihai Chirica.

Totodata, peste 300 de jandarmi si militari din Brigada 15 Mecanizata au fost mobilizati pentru a ajuta echipele de interventie ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU). Pentru ca actiunile sa se desfasoare cu mai multa rapiditate, au fost adusi si jandarmi de la grupa mobila din judetul Bacau. Alti aproape 150 de militari din Brigada 15 Mecanizata "Podul Inalt" au intervenit in zonele afectate de inundatii.

Ieri dupa-amiaza, numarul soldatilor care actionau in zona Pascani a fost suplimentat. "Am avut un detasament de 39 de militari in zona Blagesti – Pascani care a actionat in colaborare cu cei de la ISU pentru evacuarea populatiei si consolidarea digurilor. In jurul orei 16,30 numarul acestora a fost suplimentat cu inca 22 de militari", a mentionat maiorul Eduard Borhan, ofiter de relatii publice al Brigazii 15. Alti 85 de militari au fost dislocati in zona localitatii Rachiteni cu camioane, barci si veste de salvare.

Scoli si gradinite transformate in adaposturi pentru victimele apelor

Viiturile severe din ultimele zile au afectat si scolile din zona municipiului Pascani. La Grupul Scolar Unirea Pascani pagubele sint de aproximativ un miliard de lei vechi. "Aceasta este a treia inundatie care ne afecteaza salile de clase aflate la parter. Este vorba despre 6 laboratoare tehnice si doua cabinete ale profesorilor. Cu toate acestea, ne-am mobilizat si am scos parchetul si mobilierul, am amplasat saci de nisip la toate intrarile. Dupa aceasta situatie va trebui sa intarim temelia si sa ridicam teava de gaz metan la un metru jumatate, fiind o zona predispusa inundatiilor", a declarat Liliana Centea, directoarea Grupului Scolar Unirea Pascani.

Unitatile de invatamint din partea inalta a municipiului Pascani au fost mobilizate pentru primirea sinistratilor, capacitatea totala a acestora fiind de 2.500 de persoane. "Sint cazati aproximativ 250 de adulti la Liceul "Mihail Sadoveanu", alte 30 de mamici cu copii sub un an fiind relocate la Gradinita numarul 1. Scoala nr. 3, Gradinita nr. 2, Scoala "Nicolae Iorga" si Gradinita nr. 4 sint, de asemenea, pregatite sa cazeze sinistrati", a mai precizat Liliana Centea. La Liceul "Mihail Sadoveanu" Pascani au fost puse la dispozitie sala de sport si internatul.

"Avem si persoane foarte in virsta si bolnave. O batrina care a fost adusa aici are 99 de ani. Avem si copii. Am primit persoanele care au fost aduse cu autocarele in municipiu si care nu au avut unde sa mearga. Toti sint suparati, multi pling. Noi incercam sa facem tot posibilul. Am chemat chiar si bucataresele sa le ofere un ceai, apa. De asemenea, avem printre noi reprezentanti ai Crucii Rosii", a precizat Carmen Dimitriu, directoarea Liceului "Mihail Sadoveanu" Pascani, care de trei zile si doua nopti se afla printre sinistratii din zona Pascani.

Comentarii