Femei de succes din Iasi

joi, 27 martie 2008, 00:41
3 MIN
 Femei de succes din Iasi

Cinci iesence au fost incluse in topul celor mai de succes 100 de femei din tara. In clasamentul realizat de revista „Capital" se regaseste, in plus fata de statistica de anul trecut, doar Anamaria Marinca – actrita care a interpretat rolul Otiliei in filmul ce a primit distinctia Palm D’Or „4 luni 3 saptamini si 2 zile", in regia ieseanului Cristian Mungiu.

Clasata pe pozitia cu numarul 87, Marinca in virsta de 29 de ani, a fost declarata, dupa ce a pasit pe covorul rosu de la Cannes, „actrita anului" de mai multe jurii prestigioase, a primit elogiile presei internationale si recunoasterea criticilor de film. „Nu cred ca exista o reteta a succesului. Nu cred, in general, in retete si nici definitia succesului nu-mi este foarte clara. E drept ca astazi sint mai cunoscuta decit ieri, dar sint constienta ca asta nu va dura o vesnicie", spune despre ea Anamaria Marinca.

Printre cel mai bine cotate femei din Iasi se afla, ca si anul trecut, Oana Turcu. Clasata pe locul 40 la nivel national, Turcu este distribuitor exclusiv pentru Europa de Est al produselor Ardes Cosmetici", fiind totodata singura romanca al carei nume este brand de cosmetice fabricate in Italia „Ardes – linia Oana Turcu".

Implicata in mai multe campanii de ajutorare a semenilor, ieseanca este de parere ca principiile dupa care se ghideaza, si pe care le considera capitale, sint perseverenta, onoarea si intuitia. „Cred ca nivelul veniturilor iti da, la un moment dat, o anumita stare de liniste, dar te determina, in egala masura, sa vrei sa faci mai mult", sustine increzatoare Oana Turcu.

Premiata de IPS Daniel

Ocupanta pozitiei 61 in top este arhitectul Silvia Mihaela Oostveen, a carei firma s-a ocupat, printre altele, de lucrarile de proiectare si executie a Muzeului Manastirii Cetatuia din Iasi, alaturi de proiectarea unor sedii pentru noi banci si alte cladiri de birouri, precum si proiecte rezidentiale. In afara de propria sa companie „Arhitectural", Oostveen se ocupa si de coordonarea activitatii in Europa pentru firma Heritage Health Products Company Colorado din SUA, fiind totodata membru fondator al Asociatiei Heritage ce are drept scop promovarea proiectelor pentru sanatate.

Ieseanca a primit anul trecut distinctia de onoare „Stefan cel Mare si Sfint" pentru merite deosebite in pastrarea credintei si promovarea culturii crestine la nivel national, distinctie acordata de patriarhul IPS Daniel. Urmatoarea pe lista se afla tot o ieseanca, respectiv Cristina Angela Simion – Managing Director la „Edipresse". Aceasta s-a remarcat, in cursul anului trecut, prin majorarea cu 20 de procente a cifrei de afaceri a companiei pe care o conduce, rata profitului raminind la acelasi nivel.

Tot anul trecut, Edipresse a lansat mai multe titluri importante, printre care se numara si editia in limba romana a revistei „Psychologies", dar si publicatiile „Elle Bistro" si „Elle Mariaj". „Ma bucur sa vad aceasta apreciere dincolo de granitele tarii, mai cu seama ca «port», oarecum, complexul de a veni dintr-o piata care e departe de a fi lider in industria noastra, cel putin in privinta rezultatelor", afirma managerul Edipresse.

Criteriile dupa care s-a alcatuit topul

Ultima, dar nu cea din urma, ieseanca inclusa in top este Monica Birladeanu, ocupanta a pozitiei 94 conform revistei „Capital". Stabilita la Los Angeles, Birladeanu si-a schimbat numele, fiind astfel cunoscuta acum ca Monica Dean.

Ieseanca a fost distribuita in doua productii de succes in America si Europa, respectiv serialele „Lost" si „Nip/Tuck", cel din urma fiind difuzat la nivel local cu titlul „Prietenie pe muchie de cutit". Pelicula „Europolis", a lui Corneliu Gheorghita, film ce urmeaza sa fie turnat in aceasta primavara, este cel mai recent proiect in care aceasta este implicata. Pe lista realizarilor cu care se mindreste, Birladeanu a bifat de asemenea filmarea, impreuna cu Mihaela Radulescu, a unui documentar TV, ce prezinta experienta pe care au trait-o cele doua in Tanzania.

Potrivit realizatorilor clasamentului, criteriile care au stat la baza departajarii reprezentantelor genului feminin sint „cariera" si „implicarea sociala" – fiecare avind o pondere de 15% in punctajul final, in timp ce notorietatea si situatia financiara au contat doar in proportie de cite 10% din total. Criteriul „reusite in 2007" a avut o pondere de 50% in punctajul final al fiecarei candidate, fiind considerat cel mai important in intocmirea topului.

Comentarii