15 milioane un "ciupit" la birou

luni, 17 septembrie 2001, 23:00
4 MIN
 15 milioane un "ciupit" la birou

In ultimul deceniu, guvernantii au incercat, pe masura ce s-au perindat la putere, sa reglementeze hartuirea sexuala la locul de munca si egalitatea de sanse. Actele normative adoptate in acest sens au murit incet iar spinoasa problema a discriminarii pe motive de sex a ramas nerezolvata. Ministerul Muncii a revenit, insa, cu un proiect de lege care pedepseste aspru orice gest ofensator la adresa reprezentantelor sexului frumos. Ramine doar ca legea in cauza sa fie promulgata si respectata. In acest fel, pentru femei Ziua de 8 martie ar putea fi in fiecare zi.
Proiectul de lege privind egalitatea de sanse intre barbati si femei, adoptat de curind de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, reglementeaza strict modul in care trebuie tratate colegele de serviciu in timpul programului. Pe undeva, initiativa MMSS are in vedere si mult trimbitata hartuire sexuala menita sa stopeze comportamentul ofensator la adresa femeilor. Fiecare gest sau privire este aspru pedepsita, barbatii fiind obligati sa se poarte cu manusi cu femeile de la serviciu, insa nu si cu cele de acasa. Unul dintre articolele acestei legi stipuleaza ca se considera discriminare pe criterii de sex si "hartuirea sexuala de catre o persoana a altei persoane la locul de munca ori in alt loc in care aceasta isi desfasoara activitatea".
Actul normativ in cauza explica termenul de hartuire sexuala astfel: "orice forma de comportament verbal sau corporal nedorit, in legatura cu sexul, despre care, cel care se face vinovat, stie ca afecteaza demnitatea persoanelor, mai ales daca acest comportament este refuzat si reprezinta motivatia pentru o decizie care afecteaza acele persoane". Ceea ce inseamna ca sefii trebuie sa aiba grija cum se comporta cu subordonatele pentru a nu lasa impresia ca fac anumite lucruri in mod intentionat. In ceea ce priveste discriminarea sexuala, legiuitorul considera ca acesta exista atunci cind la locul de munca se creaza pentru o anumita persoana o atmosfera de intimidare, de ostilitate sau de descurajare prin gesturi care pot fi calificate ca hartuire sexuala.

Privirile languroase sint interzise
Discriminare este si atunci cind se incearca sistarea promovarii, a cresterii salariale sau veniturilor de orice fel ca si perfectionarea profesionala pentru o angajata. Conditia de baza este ca toate acestea sa aiba la baza un refuz la o propunere indecenta. Fata de reglementarile anterioare, de acesta data initiatorul legii introduce obligativitatea adoptarii de regulamente interioare, pentru fiecare societate, in care sa fie trecute sanctiunile disciplinate pentru salariatii care incalca legea si "demnitatea personala a altor angajati prin comiterea de actiuni discriminatorii", cum se arata in lege.
Seful mai are obligatia legala de a-si informa subalternii cu privire la interzicerea hartuirii sexuale la locul de munca iar regulamentele de ordine interioara trebuie afisate in locuri vizibile. Situatie in care pina si in biroul sefului, care mai adesea decit colegul de birou isi plesneste secretara peste fund, trebuie afisate astfel de regulamente. Barbatii trebuie sa aiba in fata ochilor de dimineata pina seara afise pe care sa scrie "Ciupitul interzis", "Privirile languroase sint interzise", "Mingiiatul asemenea" iar comentariile indecente trebuie stirpite din fasa. Persoana care se considera ofensata de gesturile sau comentariile colegilor sau ale sefilor poate reclama acest lucru la Directia Muncii si Solidaritatii Sociale, organul imputernicit sa verifice aplicarea corecta a acestei legi. In functie de gravitatea gestului ofensator, amenda este cuprinsa intre 1,5 si 15 milioane de lei.
Bancurile cu tenta pot fi motiv de discriminare
In situatia in care problemele de discriminare nu se rezolva la locul de munca, la sindicat sau la DMSS, actiunea poate ajunge in instanta. Caz in care "discriminata" poate cere despagubiri care depasesc 15 milioane de lei, valoarea prejudiciului urmind sa fie lasata la latitudinea instantei. Un alt element care este bine definit in acest cadru legislativ este cel al publicitatii care prejudiciaza, pe criterii de sex, respectul pentru demnitatea umana "aducind atingere imaginii si onoarei unei persoane in viata publica sau particulara" Articol care urmareste interzicerea acelor reclame publicitare menite sa aduca atingere imaginii unei persoane. Proiectul de lege este mult mai stufos si se regaseste in legislatia europeana moderna in domeniu la care tara noastra face eforturi sa se alinieze de ani buni. Chiar daca legea in cauza va trece de Parlament, este putin probabil ca aceasta va fi respectata intocmai de angajatori sau colegii de serviciu. La fel cum este greu de crezut ca o angajata "hartuita" de seful sau va avea curajul sa-l reclame dupa care sa mai lucreze cu el. Cit priveste relatiile intre colegi, acestea pot fi mai usor reglementate fata de cele intre sefi si subalterni. Deocamdata, la Directia Muncii nu au fost inregistrate reclamatii cu privire la discriminarea pe criterii de sex, conducerea acestei institutii sustinind ca acest lucru nu s-a produs datorita lipsei de legislatie in domeniu. (Elena CRISTIAN)

Comentarii