29.588.500 lei, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului

miercuri, 15 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 29.588.500 lei, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului

Mamele care s-au grabit sa verse la fondul de asigurari sociale sume mari de bani, in speranta ca vor putea beneficia timp de doi ani de cuantumul maxim al indemnizatiei pentru cresterea copilului, trebuie sa stie ca acest lucru nu se mai poate. Motivul inaintat de oficiali este interpretarea gresita a legii, mai bine zis o scapare a legiuitorului. "Legea 19 spune ca o persoana poate beneficia de indemnizatie daca are cel putin sase luni de cotizare CAS inainte de data ivirii riscului. Prin ordinul ministrului s-a precizat ca data ivirii riscului este data nasterii copilului, nu data solicitarii drepturilor, cum gresit s-a interpretat. Unei femei care a nascut deja si care vine si contribuie sase luni de exemplu cu suma maxima prevazuta de lege drept CAS, nu va putea beneficia apoi, pina cind copilul implineste doi ani, de maximum de indemnizatie. Ca sa ia acesti bani, ea ar fi trebuit sa cotizeze cel putin sase luni inainte de data nasterii copilului. Avem si noi 5-6 cazuri de acest gen, dar e posibil sa mai fie si alte cazuri in derulare, cu contract facultativ si care nu mai au sase luni pina la nastere", a precizat Ion Chivoiu, directorul Casei Judetene de Pensii Vrancea.
Si taticii pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea bebelusului
Indemnizatia pentru cresterea copilului in virsta de pina la doi ani este un drept de asigurari sociale, stabilit prin Legea sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, care se dobindesc prin plata contributiilor CAS. Sint considerate riscuri asigurate atit maternitatea si nasterea unui copil, cit si incapacitatea temporara de munca. Cu exceptia indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, ce se acorda in cazul bolilor profesionale, tuberculozei, bolilor infecto-contagioase din grupa A, accidentelor de munca, drepturile de asigurari sociale se platesc numai daca asiguratul indeplineste conditia stagiului de cotizare, adica daca a fost platitor de CAS minim sase luni din ultimele 12 de la producerea riscului. Pot deveni platitori de CAS si persoanele care nu beneficiaza de un contract de munca. Angajatii care nu sint multumiti de nivelul CAS platit pot incheia cu Casa de Pensii un contract de asigurare suplimentar. Baza lunara de calcul a CAS a fost limitata pina anul trecut la suma a trei salarii medii brute pe economie, pentru ca incepind din acest an, plafonul sa se ridice la suma a cinci salarii medii brute pe economie.
Cum pot fi depusi banii
Pentru ca incepind de anul acesta salariul mediu brut pe economie este de 6,962 milioane lei, suma maxima asigurata este de 34.810.000 lei. Cum CAS-ul este 35% din suma asigurata, rezulta ca maximum ce se poate plati drept CAS este actualmente 12.183.500 lei. In cazul indemnizatiei pentru cresterea copilului, conditia stagiului de cotizare impune ca mama (sau tatal) sa fi avut contract de asigurare incheiat cu minim sase luni inainte de nasterea copilului si sa fi achitat lunar CAS-ul in tot acest timp. In cazul in care mama (sau sotul ei) a platit inainte de nasterea copilului, timp de sase luni, cite 12.183.500 lei, va putea beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, in cuantum de 29.588.500 lei lunar pina ce copilul va implini doi ani. "Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este 85% din venitul asigurat. Problema este ca persoanele care erau asigurate pe contract de munca si au incheiat apoi si un contract de asigurare suplimentar, au venit dupa sase luni sa ceara banii bazindu-se pe faptul ca data riscului asigurat ar fi data cind solicita plata drepturilor. Dar data riscului nu poate fi data cererii ci data nasterii copilului. Asadar, chiar si cei asigurati in baza unui contract de munca, daca vor bani mai multi trebuie sa incheie o asigurare facultativa cu cel putin sase luni inainte de nasterea copilului", a concluzionat Ion Chivoiu, directorul adjunct al Casei Judetene de Pensii Vrancea.
Femeile care au cotizat mai putin de 6 luni inainte de nasterea copilului, cu sume mari la CAS, vor ramine cu banii dati. Ca o consolare, acestia vor conta totusi la stabilirea cuantumului pensiei, la vremea cuvenita. (Laura BREANA)

Comentarii