46 de gravide au fost diagnosticate cu sifilis

joi, 08 ianuarie 2004, 00:00
4 MIN
 46 de gravide au fost diagnosticate cu sifilis

Laboratorul Directiei de Sanatate Publica Vrancea a inregistrat in anul 2003 nu mai putin de 46 de cazuri de gravide bolnave de sifilis. Boala cu transmitere sexuala a fost depistata la gravide in urma unor analize de rutina. Medicii spun ca gravidele sint obligate sa-si faca analiza serologica a singelui pentru depistarea sifilisului, iar o parte din ele realizeaza cu stupoare ca au aceasta boala, fara sa fi stiut de ea. Doctorii avertizeaza ca de multe ori se intimpla ca diagnosticul de sifilis sa fie pus odata cu nasterea, ceea ce denota ca exista deficiente grave in urmarirea femeilor insarcinate in reteaua medicilor de familie. In afara de femeile insarcinate, exista sute de vrinceni care contacteaza anual sifilisul. Statisticile medicale arata ca Romania se afla pe un rusinos loc doi in Europa in ceea ce priveste numarul de bolnavi. Fiindu-le rusine, cei mai multi bolnavi nu se prezinta la spital decit atunci cind boala se agraveaza.
Sifilisul din riu
„Pe vremea lui Ceausescu, sifilisul la gravide era luat foarte serios in seama, constituind un motiv de intrerupere a sarcinii, chiar in conditiile legislatiei atit de severe in acest domeniu, de pina in 1989. Laboratoarele DSP iau in calcul inregistrarea sifilisului copilului la nastere, numai cind modificarile serologice sint foarte severe. Acest punct de vedere mi se pare corect, dar trebuie luate toate masurile de tratament profilactic, chiar la copiii nascuti din mame seropozitive”, ne-a declarat medicul dermatolog Gheorghe Dutescu.
Cele mai multe bolnave provin din mediul rural, dar exista si femei de moravuri usoare care ajung sa transmita aceasta boala la zeci de persoane. „Ca un caz mai deosebit, pot sa amintesc ca am vazut un sifilis primar cu punct de inoculare pe ceafa unui barbat din mediul rural. Bineinteles ca nimeni nu s-a gindit ca acea rana era un sifilis, dar pina la urma s-a constatat ca barbatul a ajutat o femeie sa treaca un riu, tinind-o pe umeri. Femeia, neavind chiloti si fiind bolnava de sifilis, i-a produs acestuia o infectie intr-o conjunctura de antologie”, ne-a mai spus doctorul Gheorghe Dutescu.
Caile incurcate ale sifilisului
Medicii spun ca aceasta boala poate fi evitata daca se limiteaza numarul partenerilor sexuali. Cu cit o persoana are mai multi parteneri sexuali, cu atit sansele de a contacta sifilisul sint mai mari. De asemenea, folosirea prezervativului este o buna metoda de protectie impotriva acestei boli. De mentionat este si faptul ca aceasta boala se poate transmite pina si prin sarut, daca unul din parteneri are leziuni sifilitice la nivelul gurii sau a buzelor. Venerologii avertizeaza ca femeile insarcinate pot transmite boala copilului chiar din timpul sarcinii. „Sfatuiesc persoanele care au avut contacte sexuale intimplatoare si neprotejate sa efectueze testul serologic pentru sifilis dupa aproximativ o luna de la contactul sexual iar pentru H.I.V. la trei luni dupa acesta”, a mai precizat medicul Gheorghe Dutescu.
Medicii spun ca problema depistarii precoce a sifilisului este inca nerezolvata si datorita faptului ca leziunea de inoculare (sancru sifilitic) este nedureroasa si de cele mai multe ori nu provoaca simptome primare. Astfel, o mica rana, care la palpare este de consistenta dura, poate fi neglijata, bolnavul banuind ca este un simplu herpes sau un traumatism minor. „Acest sancru se vindeca in general fara urmari locale, iar persoanele fara educatie sexuala lasa lucrurile in voia soartei”, ne-a mai spus medicul. Specialistii mai spun ca la aproximativ trei luni de la infectia primara, urmeaza faza de sifilis secundar, a carei prima manifestare este „rozeola”, o eruptie (pete mici de culoare roz-rosietice) discreta pe corp. „De multe ori si aceasta manifestare nu este luata in serios de catre bolnavii care au o educatie sanitara precara si se stinge de la sine. Urmeaza la citeva luni fie acelasi gen de eruptie, fie leziuni elementare mai zgomotoase: papule (ridicaturi ale pielii), ulceratii, scoame la nivelul pielii, membrelor si trunchiului. Daca aceste leziuni nu se suprainfecteaza, nu sint dureroase si se vindeca de la sine, microbul sifilisului raminind in organism cu consecinte severe ulterioare (sifilisul tertiar), de data aceasta nu numai la nivelul pielii si mucoaselor, ci si la nivelul organelor interne (ochi, ficat, inima, creier etc.)”, ne-a mai precizat doctorul Gheorghe Dutescu.
Bebelusii, marcati pe viata
Tratamentul sifilisului la gravide este mai prelungit, pentru ca medicii sa fie siguri ca bebelusul nu va suferi malformatii congenitale sau sa ramina cu sechele psihice pe viata. Medicii spun ca tratamentul consta in doua serii separate, cu o pauza de doua saptamini, cu injectii de penicilina depozit (Moldamin, Retarpen, Extencilline etc.). Costul acestui tratament contra sifilisului nu este foarte mare, fiind cuprins intre 300 si 400 de mii de lei, insa, datorita masurilor luate de Ministerul Sanatatii, in Romania testele pentru depistarea sifilisului, inclusiv tratamentul se fac gratuit. Dupa ce sint depistati de catre Directia de Sanatate Publica, bolnavii sint indrumati spre cabinete specializate. (Catalina NASTASE)

Comentarii