Casa de Pensii executa tot ce prinde

duminică, 02 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Casa de Pensii executa tot ce prinde

Casa Judeteana de Pensii Vrancea recurge la masuri extreme pentru a creste ritmul de colectare a contributiilor de asigurari sociale si pentru a recupera debitele. Actiunea are ca motivatie asigurarea sumelor necesare pentru indexarea pensiilor din lunile septembrie si decembrie 2001 si pentru recorelarea pensiilor din ianuarie 2002. Zeci de firme risca sa ramina cu actele in strada pentru ca nu-si achita la timp obligatiile catre bugetul asigurarilor sociale de stat.
Una dintre primele masuri luate de conducerea Casei Judetene de Pensii Vrancea este intensificarea actiunilor de control, al caror obiectiv prioritar este recuperarea debitelor la pensia suplimentara si CAS. Concomitent, s-a trecut la punerea in practica a masurilor de executare silita pentru recuperea creantelor bugetare. Casa de Pensii are de incasat de la 280 de firme cu datorii, mai bine de 365 de miliarde de lei. Ponderea este detinuta de CAS cu 87 de miliarde de lei restante si 228 de miliarde de lei majorari de intirziere. Actiunile de control initiate de la inceputul anului au scos in evidenta faptul ca un numar de 124 de agenti economici, care au avut "norocul" sa fie verificati, datoreaza statului aproape 100 de miliarde de lei, din care s-a reusit recuperarea a numai 26 de miliarde de lei.
In luna august a fost initiata procedura de executare silita prin comunicare de somatii la toti debitorii la bugetul asigurarilor sociale de stat si s-au infiintat popriri asupra disponibilitatilor din conturile bancare la cei mai indaratnici dintre datornici. Pentru anul in curs, Casa de Pensii se poate lauda cu 95 de dosare de executare silita inregistrate, 21 de procese verbale de identificare de bunuri, cinci licitatii organizate si tot atitea vinzari de bunuri.
Amenzi de pina la 50 de milioane pentru neplata CAS-ului
Desi considerata o masura dura, CJP Vrancea este hotarita sa impuna respectarea Legii 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Vor fi depuse plingeri penale impotriva agentilor economici care refuza sa vireze sumele retinute de la angajati, respectiv contributia individuala de asigurari sociale. Deja in contul acestui bir au inceput sa se stringa restante; in cele patru luni de la infiintarea noului fond datoriile s-au cifrat la aproape un miliard de lei. Incepind cu luna septembrie 2001, Corpul de Control din cadrul Casei de Pensii va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 50 si 100 milioane de lei agentii economici care se fac vinovati de nevirarea contributiei de asigurari sociale, timp de trei luni consecutiv. O alta prioritate in activitatea CJP o constituie identificarea agentilor economici care nu au depus declaratiile nominale privind evidenta asiguratilor si a obligatiilor de plata. Aici, conducerea CJP a primit indicatii clare chiar de la ministrul Muncii, Marian Sirbu, care a solicitat depistarea tuturor celor care se strecoara pe linga lege. Pe lista neagra au fost trecuti alaturi de patroni si administratorii de bloc, notarii, taximetristii si medicii. Desi numarul agentilor economici care au depus declaratii a crescut simtitor din luna aprilie si pina in prezent, mai sint agenti economici care ignora dreptul angajatilor de a fi asigurati in sistemul public de pensii. Acesti angajati nu-si vor putea valorifica dreptul la pensie anticipata si anticipata partial, daca perioada de neplata a contributiei datorata de angajator este mai mare de sase luni. "Aceste unitati vor suporta rigorile legii si vor fi sanctionate cu amenzi de la 15 la 50 milioane lei, concomitent calculindu-se si majorarile de intirziere si penalitatile pentru nevirarea in termen a contributiei de asigurari sociale. In ultimele saptamini am intensificat actiunile de depistare a agentilor economici certati cu legea pe care ii vom pedepsi pe masura", a declarat directorul CJP Vrancea, Coman Andrei. (Elena CRISTIAN)

Comentarii